Hakijalle

Kevään 2020 yhteishaku on päättynyt. Kiitos kaikille hakijoille!

Yhteishaussa Gradiaan

Voit hakea yhteishaussa Opintopolun kautta Gradian ammatillisiin oppilaitoksiin: Gradia Jyväskylään ja Gradia Jämsään sekä Gradia-lukioihin: Jyväskylän Lyseon lukioon ja Schildtin lukioon. Löydät tämän sivun alaosasta kaikki yhteishaussa olevat koulutukset listattuna esitteeseen sekä laajemmat esittelyt jokaisesta koulutuksesta.

Voit hakea viiteen hakukohteeseen, jotka laitetaan hakutoivejärjestykseen. Hakutoivejärjestys on sitova, joten mieti järjestys tarkasti ja täytä hakulomake huolellisesti. Mahdolliset pääsy- ja soveltuvuuskokeet järjestetään huhti-toukokuussa, löydät tarkemmat tiedot koulutusten kuvauksista Opintopolusta ja Gradian nettisivuilta.

Saat tiedon yhteishaun tuloksista kesäkuussa. Tieto opiskelijavalinnasta lähetetään sinulle kirjeitse ja sähköpostitse. Sinun tulee ottaa opiskelupaikka vastaan Opintopolussa sekä Wilmassa määräaikaan mennessä. Valintakirjeen mukana saat ohjeet opiskelupaikan vastaanottamiseen Wilmassa.

Yhteishaun tärkeät päivämäärät

 • 18.2.2020 Hakuaika alkaa.
 • 10.3.2020 Hakuaika päättyy klo 15.00, jolloin myös harkintaan perustuvan haun liitteiden on oltava Hakupalveluissa.
 • 20.3.2020 Täytä lukion sähköinen ainevalintalomake tähän mennessä.
 • 11.6.2020 Yhteishaun tulokset ilmoitetaan aikaisintaan.
 • 25.6.2020 Ilmoita opiskelupaikan vastaanottamisesta tähän mennessä.
 • 19.5.–21.7.2020 Haku VALMA-koulutukseen.

Näin haet Gradia-lukioihin: Jyväskylän Lyseon lukioon ja Schildtin lukioon

Voit hakea yhteishaussa Jyväskylän Lyseon lukioon ja Schildtin lukioon seuraaviin hakukohteisiin:

 • lukiolinja (Jyväskylän Lyseon lukio)
 • IB-linja (Jyväskylän Lyseon lukio)
 • tiimilinja (Jyväskylän Lyseon lukio)
 • lukiolinja (Schildtin lukio)
 • musiikkilinja (Schildtin lukio)
 • urheilulinja (Schildtin lukio)

Hakiessasi lukioihin täytä hakulomakkeen lisäksi sähköinen ainevalintalomake yhteishaun päättymiseen mennessä.  Ainevalintalomakkeessa ilmoitat muun muassa, aiotko opiskella matematiikkaa pitkänä vai lyhyenä sekä mitä kieliä aiot lukiossa opiskella. Ainevalintalomakkeessa ilmoitat myös, mikäli olet kiinnostunut opiskelemaan Jyväskylän Lyseon lukion luonnontiede- tai yrittäjyyspolulla tai Schildtin lukion LUMA-polulla tai kansainvälisyyspolulla.

Jos haet Schildtin lukion musiikki- tai urheilulinjalle, sinun tulee täyttää myös lisätietolomake hakuajan päättymiseen mennessä. Löydät linkit ainevalintalomakkeeseen ja lisätietolomakkeeseen Opintopolusta sekä Gradian nettisivuilta koulutusten kuvauksista.

Näin haet Gradian ammatilliseen koulutukseen: Gradia Jyväskylään ja Gradia Jämsään

Voit hakea yhteishaussa opiskelemaan ammatillisia perustutkintoja Gradia Jyväskylään ja Gradia Jämsään. Yhteishaussa on mukana yhteensä 30 Gradian ammatillista perustutkintoa: Gradia Jyväskylässä 20 ja Gradia Jämsässä 10.  Voit hakea opiskelemaan peruskoulupohjaisiin tai yo-pohjaisiin koulutuksiin pohjakoulutuksestasi riippuen.

Kahden tutkinnon opinnoissa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Opiskelu on mahdollista kaikille Gradia Jyväskylän ja Gradia Jämsän ammatillisten perustutkintojen opiskelijoille. Hae yhteishaussa ammatilliseen perustutkintoon ja ilmoita kiinnostuksesi kahden tutkinnon opintoihin opiskelupaikan vastaanottamisen yhteydessä Wilmassa.

Harkitse hakuvaiheessa, jos sinulla on rajoitteita terveydentilassa tai toimintakyvyssä. Seuraaviin yhteishaussa oleviin koulutuksiin tai ammatissa toimimiseen sisältyy alaikäisen turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia:

 • Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto
 • Logistiikan perustutkinto; kuljetuspalvelujen osaamisala
 • Metsäalan perustutkinto; metsäkoneenkuljetuksen osaamisala
 • Rakennusalan perustutkinto; maarakennuskoneenkuljetuksen osaamisala
 • Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Varmistamme, että sinulla on riittävä koulutuksen opetuskielen kielitaito. Tarvittaessa kutsumme sinut kielikokeeseen.

Voit hakea VALMA-koulutukseen eli ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen joko Gradia Jyväskylään tai Gradia Jämsään. Hakuaika VALMA-koulutuksiin on kevään yhteishaun jälkeen erikseen ilmoitettavana ajankohtana Opintopolussa.

Urheilijana Gradiassa

Niin lukiossa kuin ammatillisessa koulutuksessa voit urheilla tavoitteellisesti ja opiskella!  Schildtin lukiossa on urheilulinja, Gradia Jyväskylässä Sporttipolku ja Gradia Jämsässä urheiluvalmennuslinja.

Yhteishaussa olevat tutkinnot Jyväskylässä

Yhteishaussa olevat tutkinnot Jämsässä

Tiedostot
Tiedosto

Gradian hakupalvelut auttaa hakeutumiseen liittyvissä asioissa

Hakupalvelut (puhelinaika ma–to klo 10–15.30 pe ja aattopäivinä klo 10–14)
040 341 6193
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
Opiskelijapalvelut
Haku- ja neuvontapalvelut
Käyntiosoite
Sepänkatu 3, Jyväskylä
Postiosoite
PL 472, 40101 Jyväskylä