Matkailu ja ruoka
Elintarvikkeiden valmistaja
elintarvikealan perustutkinto
Laajuus
Aika
Hakuaika
YhteishakuKenelle
Haluatko oppia käsittelemään, valmistamaan ja viimeistelemään erilaisia ruokatuotteita? Oletko kiinnostunut kasvisten, kalan, marjojen ja hedelmien jalostuksesta? Elintarvikkeiden valmistajana sinulla on vahvaa osaamista erilaisten elintarvikkeiden valmistamisesta. Voit työskennellä elintarvikkeiden valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä tai esimerkiksi henkilöstöravintoloissa.
Elintarvikealan perustutkinnon koulutus toteutetaan Priimuksen kampuksella.
Hakeutuminen
Yhteishaussa haet elintarvikealan perustutkintoon. Osaamisalavalinta tehdään opintojen alettua.
Kelpoisuusvaatimukset
Peruskoulun päättötodistus.
Kuvaus
Koulutuksessa opit ruokatuotteiden suunnittelua, raaka-aineiden käsittelyä, erilaisia ruoanvalmistusmenetelmiä ja ruokien viimeistelyä. Saat vahvan osaamisen erilaisten elintarvikkeiden valmistukseen erityisruokavaliot huomioiden. Voit tutustua luomuelintarvikkeiden ja funktionaalisten elintarvikkeiden, kuten erilaisten erityisruokavaliotuotteiden valmistukseen.
Elintarvikkeiden valmistajana osaat käyttää erilaisia työvälineitä ja laitteita sekä huomioida työssäsi puhtaanapidon, hygienian sekä kestävän kehityksen. Osaat valmistaa sesongin mukaisia elintarvikkeita ja olet tietoinen sen hetkisistä elintarvike- ja ruokatrendeistä. Työssä vaaditaan hyvää paineensietokykyä, vastuullisuutta sekä koneiden ja laitteiden käyttöosaamista, toimit työturvallisuusohjeiden mukaisesti elintarvikelainsäädäntöä noudattaen. Lisäksi sinulla on tiimityöskentelytaitoja.
Elintarvikkeiden valmistajana voit työskennellä moninaisissa elintarvikkeiden valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä pienyrityksissä tai suurteollisuudessa, esimerkiksi ruokavalmiste-, säilyke-, makeis- ja juomateollisuudessa sekä elintarvikemyymälöissä. Lisäksi työpaikkasi voi olla henkilöstöravintoloissa, pikaruokapaikoissa, liikenneasemilla sekä julkisella sektorilla kuten esim. sairaaloiden ruokahuollossa.
Rakenne
Elintarvikealan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset tutkinnon osat
• Elintarviketuotannossa toimiminen 35 osp
• Elintarvikeprosessin ohjaus ja käynnissäpito 25 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 90 osp, esimerkiksi
• Kasvis-, marja- ja hedelmätuotteiden valmistus 20 osp
• Valmisruokatuotteiden valmistus 30 osp
• Elintarvikkeiden myymälätoiminnot 15 osp
• Elintarvikkeiden pakkaustoiminnot 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Monta tapaa opiskella
Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa, lue lisää täältä: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymyksiin.
Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.
Kustannukset
Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.
Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Opiskelijat hankkivat työasut, jalkineet ja opiskelumateriaalin. Kustannukset ovat noin 250€.
Jatko-opintomahdollisuudet
Elintarvikkeiden valmistajan koulutuksen suoritettuasi sinulla on mahdollisuus hakeutua elintarvikejalostuksen ammattitutkintoon, elintarviketeollisuuden ammattitutkintoon tai elintarvikealan erikoisammattitutkintoon.
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Voit hakeutua esimerkiksi elintarvikeinsinöörin opintoihin ammattikorkeakoulussa.
Hakupalvelut
040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12
Tutkinnon perusteet
Katso ePerusteetAika
Paikkakunta
Koulutuksen osoite
Priimus, Taulumäentie 45, 40200 Jyväskylä