Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2 – 3 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Aika

-

Hakuaika

Yhteishaku

Kenelle

Haluatko oppia käsittelemään, valmistamaan ja viimeistelemään erilaisia ruokatuotteita? Oletko kiinnostunut kasvisten, kalan, marjojen ja hedelmien jalostuksesta? Elintarvikkeiden valmistajana sinulla on vahvaa osaamista erilaisten elintarvikkeiden valmistamisesta. Voit työskennellä elintarvikkeiden valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä tai esimerkiksi henkilöstöravintoloissa.

Hakeutuminen

Siisteys ja oikea pukeutuminen ovat osoitus asiakkaalle ja ympäristölle oman työn arvostamisesta ja hyvästä, ammattitaitoisesta hoitamisesta. Ensiarvoisen tärkeää on, että työvaatteet ovat puhtaat, siistit ja oikein mitoitetut. Olemme tehneet sopimuksen Image Wear Työasupalvelun Jyväskylän toimipisteen kanssa opiskelijahintaisesta työvaatepaketista (liite tämän kirjeen mukana). Työvaatteet ja -jalkineet olisi hyvä käydä ostamassa liikkeestä ennen opiskelun alkamista.

Tiedoksi
Sinut on valittu opiskelemaan koulutusalaa, jossa käsitellään helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Tartuntalain (1227/2016) mukaisesti sinun tulee toimittaa hoitajan tai lääkärin tekemä selvitys siitä, ettei sinulla ole salmonellatartuntaa. Selvityksen saat joko omalta terveysasemaltasi tai opiskeluterveydenhuollosta opintojen alkaessa.

Opintojen alussa jokainen elintarvikealan opiskelija täyttää sitoumuksen opiskeluaikaisesta palveluammattilaisena toimimisesta (lomake löytyy Wilmasta). Joudut mm. kiinnittämään huomiota siihen, että lävistyksiä ei saa olla keittiö- ja työsalityöskentelyssä.

Yhteishaussa haet elintarvikealan perustutkintoon. Osaamisalavalinta tehdään opintojen alettua.

Kelpoisuusvaatimukset

Peruskoulun päättötodistus tai vastaava todistus.

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe

Kuvaus

Koulutuksessa opit ruokatuotteiden suunnittelua, raaka-aineiden käsittelyä, erilaisia ruoanvalmistusmenetelmiä ja ruokien viimeistelyä. Saat vahvan osaamisen erilaisten elintarvikkeiden valmistukseen erityisruokavaliot huomioiden. Voit tutustua luomuelintarvikkeiden ja funktionaalisten elintarvikkeiden, kuten erilaisten erityisruokavaliotuotteiden valmistukseen.

Elintarvikkeiden valmistajana osaat käyttää erilaisia työvälineitä ja laitteita sekä huomioida työssäsi puhtaanapidon, hygienian sekä kestävän kehityksen. Osaat valmistaa sesongin mukaisia elintarvikkeita ja olet tietoinen sen hetkisistä elintarvike- ja ruokatrendeistä. Työssä vaaditaan hyvää paineensietokykyä, vastuullisuutta sekä koneiden ja laitteiden käyttöosaamista, toimit työturvallisuusohjeiden mukaisesti elintarvikelainsäädäntöä noudattaen. Lisäksi sinulla on tiimityöskentelytaitoja.

Elintarvikkeiden valmistajana voit työskennellä moninaisissa elintarvikkeiden valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä pienyrityksissä tai suurteollisuudessa, esimerkiksi ruokavalmiste-, säilyke-, makeis- ja juomateollisuudessa sekä elintarvikemyymälöissä. Lisäksi työpaikkasi voi olla henkilöstöravintoloissa, pikaruokapaikoissa, liikenneasemilla sekä julkisella sektorilla kuten esim. sairaaloiden ruokahuollossa.

Rakenne

Pakolliset tutkinnon osat:
- Elintarviketuotannossa toimiminen 30 osp
- Elintarvikeprosessin ohjaus ja käynnissäpito 30 osp
- Elintarvikkeiden valmistus 45 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 40 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Monta tapaa opiskella

Elintarvikealan perustutkintoa opiskellaan oppilaitoksessa ja sen eri toimintaympäristöissä sekä monipuolisesti työpaikoilla. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan. Koulutuksen aikana voi myös hakeutua opintoihin ulkomaille.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.

Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.

Kustannukset

Opiskelijat hankkivat työasut, jalkineet ja opiskelumateriaalin. Kustannukset ovat noin 250€.

Jatko-opintomahdollisuudet

Elintarvikkeiden valmistajan koulutuksen suoritettuasi sinulla on mahdollisuus hakeutua elintarvikejalostuksen ammattitutkintoon, elintarviketeollisuuden ammattitutkintoon tai elintarvikealan erikoisammattitutkintoon.

Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Voit hakeutua esimerkiksi elintarvikeinsinöörin opintoihin ammattikorkeakoulussa.

HAKUPALVELUT

040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika
ma–to klo 10–15.30
pe ja aattopäivinä klo 10–14

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä
Liitetiedostot
Tiedosto