Kasvata juuresi puutarha-alaan!

Koulutuksen tiedot

Koulutusala

Puutarha-ala

Paikkakunta

Jämsä

Toteutusaika

-

Opiskelutapa

Monimuoto-opiskelu

Laajuus

180 osaamispistettä, 2–3 vuotta.

Hakuaika

Ei hakua tällä hetkellä

Hakeutuminen

Yhteishaussa haet puutarha-alan perustutkintoon. Osaamisalavalinta tehdään opintojen aikana. Osaamisalaksi voi valita viheralan, kukka- ja puutarhakaupan tai puutarhatuotannon osaamisalan.

Hakuajat

  • 20.2.-19.3.2024

Kenelle

Oletko asiakaslähtöinen, kiinnostunut kasveista, ympäristön viihtyvyydestä sekä vaihtelevista käytännön työtehtävistä? Oletko valmis reippaaseen työskentelyyn ulkona tai sisätiloissa? Puutarhurin ammatissa pääset työskentelemään käsillä, näet oman työsi tulokset ja vaikutukset tulevaisuudessa.

Sinulla on hyvä olla valmiudet myös itsenäiseen opiskeluun, sillä koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna. Koululla tapahtuvan lähiopiskelun lisäksi opintoihin sisältyy itsenäistä opiskelua ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista

Kuvaus

Opit yrittäjämäiseen työskentelyyn puutarha-alan eri työtehtävissä. Valmistut puutarhuriksi, joka huomioi kestävän kehityksen ja toimii vastuullisesti ympäristön parhaaksi. Tunnistat eri kasvilajeja ja niiden ominaisuuksia sekä tiedät luonnon kiertokulkuun liittyviä lainalaisuuksia

Valmistuttuasi toimit ammattilaisena puutarha-alalla, jossa työtehtävät ovat käytännön läheisiä.Voit työskennellä esimerkiksi tuotantopuutarhoilla, kukka- ja puutarhakaupoissa, viherrakennusyrityksissä tai alan itsenäisenä yrittäjänä.

Koulutuksen sisältö

Puutarha-alan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat
• Puutarhatöiden tekeminen 25 osp
• Puutarha-alan organisaatiossa toimiminen 15 osp

Pakolliset tutkinnon osat, puutarhatuotannon osaamisala
• Puutarhakasvien tuottaminen avomaalla 30 osp
• Puutarhakasvien tuottaminen katetuissa olosuhteissa 30 osp

Pakolliset tutkinnon osat, kukka- ja puutarhakaupan osaamisala
• Asiakaspalvelu ja myyntityö puutarha-alan myymälässä 30 osp
• Myymälätyöskentely puutarha-alalla 30 osp

Pakolliset tutkinnon osat, viheralan osaamisala
• Viheralueiden rakentaminen 30 osp
• Viheralueiden kunnossapito, 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 45 osp (3 x 15 osp)

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.

Kustannukset

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Opiskelijan on hankittava turvajalkineet. Lisäksi on suositeltavaa hankkia eri työtehtävien mukainen työvaatetus. Opiskelijalla odotetaan olevan käytössään oma tietokone, toimivine tietoverkkoyhteyksineen.

Koulutuksen osoite

Metsäoppilaitoksentie 14, 42300 Jämsänkoski

Lisää koulutuksesta

Palsta 1/2

Opiskelua puutarha-alalla

Petra, Iines ja Iida opiskelevat puutarhureiksi Ammattiopisto Gradiassa, Jämsän toimipisteessä. Jokainen heistä on suuntautunut eri osaamisalalle: Petra puutarhatuotantoon, Iines kukka- ja puutarhakauppaan ja Iida viheralalle. Parhaita juttuja puutarha-alassa ovat ainakin nämä:

  • hyöty- ja koristekasvien kasvatus avomaalla ja kasvihuoneella
  • kukkasidonta, kukka-asetelmat ja värit 
  • monipuolisuus ja käytännönläheisyys 
  • erilaiset projektit ja tilaustyöt 
  • tyytyväiset asiakkaat, kun kyse on vaikkapa omenapuiden leikkaamisesta
  • ja ennen kaikkea:

Paljon samanhenkisiä ihmisiä ja erittäin hyvä yhteishenki! 

Palsta 2/2

Monta tapaa opiskella

Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymykseen.

Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto-opiskelijana sinun on tärkeä olla aktiivinen ja omatoiminen, sillä opiskelu vaatii sitoutumista ja itseohjautuvuutta. Opinnot antavat sinulle hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin.

Gradian opiskelijana – niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana – voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.

Gradiassa jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.

Kysy lisää, autamme mielellämme!

Gradia hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke ja to klo 13–15

Chat: gradia.fi/hae-opiskelemaan

hakupalvelut@gradia.fi