Koulutuksen tiedot

Koulutusala

Maarakennus

Paikkakunta

Laukaa

Toteutusaika

-

Opiskelutapa

Lähiopiskelu

Laajuus

180 osaamispistettä, 2–3 vuotta.

Hakuaika

Ei hakua tällä hetkellä

Hakeutuminen

Koulutukseen haetaan yhteishaussa Opintopolussa.

Hakuajat

  • 20.2.-19.3.2024

Kenelle

Maarakennuskoneenkuljettajana olet yksi työmaan ammattilaisista, joka työskentelee yhteistyössä rakennustyömaan muiden toteuttajien ja useiden eri ammattiryhmien kanssa. Hyvän maarakennuskoneenkuljettajan ominaisuuksia ovat yhteistyökyky, suunnitelmallisuus ja sopiva paineensietokyky työmaiden vaihtuessa joskus nopeastikin.

Kuvaus

Työskentelet useimmiten piirustusten ja suunnitelmien mukaisesti esimerkiksi talonrakentamisen pohja- ja perustusvaiheen töissä tai liikennealueiden rakentamisen töissä. Maarakennuskoneenkuljettajat tekevät usein myös maa-ainesten kuljetustöitä ja liikennealueiden kunnossapidon töitä. Maarakennuskoneenkuljettajana työpaikkasi on yleisimmin maarakennusalan yrityksessä tai itsenäisenä ammatinharjoittajana.

Tarjonnastamme on poistunut mahdollisuus valita opintoihin kuljetusalan perustason ammattipätevyys ja maa-ainesten kuljetus maantieliikenteessä -tutkinnon osat. Myöskään B- ja C-luokan ajokorttiopinnot eivät enää sisälly maarakennusalan tutkintotavoitteisiin koulutuksiimme 1.1.2023 jälkeen aloittavilla.

Koulutus toteutetaan Lievestuoreen toimipisteessä.

Koulutuksen sisältö

Rakennusalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat
• Rakennustyömaalla toimiminen 25 osp
• Maarakennuskoneiden kuljettajana toimiminen 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 90 osp, esimerkiksi
• Maarakennuskoneiden käyttö, konetyyppi 1 15 osp
• Maarakennuskoneiden käyttö, konetyyppi 2 15 osp
• Maarakennuskoneiden huolto 15 osp
• Maarakennuskoneiden 3D-ohjaus 15 osp
• Liikennealueiden hoitokoneiden käyttö kesällä 15 osp
• Liikennealueiden hoitokoneiden käyttö talvella 15 osp
• Piharakentaminen 15 osp
• Tasokiviasennus 15 osp
• Maa-ainesten kuljetus maantieliikenteessä 20 osp * (tähdellä merkityt, valittava molemmat)
• Kuljetusalan perustason ammattipätevyys 10 osp * (tähdellä merkityt, valittava molemmat)

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.

Kustannukset

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Maksuttomia ovat luvat ja pätevyydet sekä viranomaismaksut, ajokorttimaksut ja lääkärintodistukset, joiden hankkimista tutkinnon tai tutkinnon osan suorittaminen edellyttää. Tässä koulutuksessa suoritetaan esimerkiksi ajoluvat ja vesityökortti, tulityökortti, työturvallisuuskortti ja ensiapukortti.

Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske (ei oppivelvolliset):
Koulutuksessa tarvittavat henkilökohtaiset suojaimet, työvaatteet ja turvajalkineet annetaan oppilaitoksen puolesta.
Alalla tarvittavista turvallisuuskorteista (ensiapu, tulityö, työturva, vesityö) laskutetaan yht. 40 € opintojen aikana.
Tieturva 1 -koulutus on maksuton verkkokoulutus, jonka suorittanut voi tulostaa itselleen todistuksen. Muovisen tieturvakortin voi halutessaan tilata SPEKin verkkokaupasta hintaan 14 €.
Valinnaisiin opintoihin liittyvän T-luokan ajokortin opetus on maksutonta, mutta ajokorttiin liittyvät viranomaismaksut opiskelija maksaa itse.

Koulutuksen osoite

Lievestuore, Ajoneuvontie 21, 41400 Laukaa

Lisää koulutuksesta

Palsta 1/2

Opiskelua maarakennusalalla

Janika opiskelee Gradiassa maarakennuskoneenkuljettajaksi. Parhaita juttuja maarakennusalassa ovat ainakin nämä:

  • pääsee ajamaan koneilla ja tutustumaan erilaisiin koneisiin
  • opiskelu on monipuolista ja raskasta, mutta välillä rentoakin
  • valmistumisen jälkeen töitä riittää
  • ja ennen kaikkea: 

Mukavat opettajat ja monipuolinen ala!

Palsta 2/2

Monta tapaa opiskella

Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymykseen.

Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto-opiskelijana sinun on tärkeä olla aktiivinen ja omatoiminen, sillä opiskelu vaatii sitoutumista ja itseohjautuvuutta. Opinnot antavat sinulle hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin.

Gradian opiskelijana – niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana – voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.

Gradiassa jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.

Kysy lisää, autamme mielellämme!

Gradia hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke ja to klo 13–15

Chat: gradia.fi/hae-opiskelemaan

hakupalvelut@gradia.fi