Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2 – 3 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Aika

-

Hakuaika

Yhteishaku

Kenelle

Oletko yhteistyötaitoinen ja kiinnostunut taiteista, kulttuurista, kädentaidoista ja yrittäjyydestä? Artesaani on luova, kekseliäs ja omaa visuaalista lahjakkuutta, hänellä on väri- ja muototajua.

Hakeutuminen

Yhteishaussa haet taideteollisuusalan perustutkintoon. Osaamisalavalinta tehdään opintojen alettua.

Kelpoisuusvaatimukset

Peruskoulun päättötodistus tai vastaava todistus.

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe

Kuvaus

Taideteollisuusalan opinnoissa opit ideoimaan, suunnittelemaan ja valmistamaan tuotteita. Opit tuntemaan erilaisia valmistuksen työmenetelmiä ja käyttämään koneita sekä laitteita turvallisesta. Valmistat tuotteita asiakkaan tarpeiden mukaan taloudellisesti ja yrittäjämäisesti. Opinnoissa opit myös ammattialan kulttuurin tuntemusta ja soveltamista käytäntöön.

Osa puusepänalan osaamisalan ensimmäisen vuoden opinnoista toteutetaan yhteistyössä puuteollisuuden perustutkinnon (puuseppä) kanssa. Pääosa opinnoista toteutetaan Kankaalla.

Rakenne

Taideteollisuusalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Tutkintoon sisältyy pakollinen tutkinnon osa Osaamisen tuotteistaminen ja markkinoiminen taideteollisuusalalla (10 osaamispistettä) sekä yksi tutkintonimikkeen määräävä valinnainen tutkinnon osa (45 osp). Tutkintonimike on artesaani.

Osaamisaloina:
Tuotteen valmistamisen osaamisala
Tuotteen, tilan tai palvelun suunnittelu ja valmistaminen
Opinnoissa voit keskittyä puu, metalli tai tekstiilialan materiaaleihin, työvälineisiin ja valmistusmenetelmiin.
Opiskelija voi suunnata opintojaan design- tai sisustustuote valmistukseen tai taideteollisuusalan palvelujen tuottamiseen erilaisille asiakasryhmille.
Tuotevalmistuksen artesaani on taitava laadukkaiden tuotteiden valmistaja, joka hallitsee materiaalinsa ja työtapansa.

Käsityön ohjaustoiminnan osaamisala
Käsityötaidon ohjaaminen
Opinnoissa tutustut mm. puu-, metalli- ja tekstiilialan materiaaleihin, työvälineisiin ja valmistusmenetelmiin. Monenlaisten materiaalien ja tekniikoiden taitaminen antaa mahdollisuuksia niiden uudenlaiseen yhdistämiseen.
Opiskelija voi suunnata opintojaan käsityötaitojen ohjaamisen ohella tuotevalmistukseen ja taideteollisuusalan palvelujen tuottamiseen erilaisille asiakasryhmille.
Kädentaitojen ohjauksen artesaani suunnittelee, toteuttaa erilaisia lyhytkursseja sekä toimii niiden ohjaajana.

Puusepänalan osaamisala
Puusepänalan tuotteen valmistaminen
Opinnoissa keskitytään puusepänalan materiaaleihin, työvälineisiin ja valmistusmenetelmiin.
Opiskelija voi suunnata opintojaan design- tai sisustustuote valmistukseen tai taideteollisuusalan palvelujen tuottamiseen erilaisille asiakasryhmille.
Puuseppä artesaani on taitava laadukkaiden puutuotteiden valmistaja, jolla on hallussaan alansa materiaalit ja työmenetelmät.

Metallisepänalan osaamisala
Metallisepänalan tuotteen valmistaminen
Opinnoissa keskitytään metallisepänalan materiaaleihin, työvälineisiin ja valmistusmenetelmiin.
Opiskelija voi suunnata opintojaan design- tai sisustustuote valmistukseen tai taideteollisuusalan palvelujen tuottamiseen erilaisille asiakasryhmille.
Metalliseppä artesaani on taitava laadukkaiden metallituotteiden valmistaja, jolla on hallussaan alansa materiaalit ja työmenetelmät.

Monta tapaa opiskella

Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.

Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.

Kustannukset

Itselle tulevien materiaalien hankinta

Jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

HAKUPALVELUT

040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika ja chat
ma, ke, to klo 09–15
ti, pe klo 10–14

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä