Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2-3 vuotta, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.

Aika

-

Hakuaika

Yhteishaku

Kenelle

Autokorimekaanikkona olet monipuolinen kädentaitaja ja tekninen osaaja. Huollat, korjaat ja maalaat kolariautoja sekä teet esimerkiksi runko- ja korirakenteiden mittauksia. Olet peltiseppä, joka osaa korjata kolari- ja ruostevaurioita sekä tehdä autokorien muutostöitä. Myös muoviosien korjaukset sekä lasien vaihdot ovat sinun osaamisalaasi. Autokorimekaanikkona voit työllistyä kori- ja autokorjaamoille.

Hakeutuminen

Yhteishaussa haet ajoneuvoalan perustutkintoon. Osaamisalatoiveen ilmoitat opiskelupaikan vastaanottoilmoituksessa Gradian Wilmassa kesällä yhteishaun tulosten tultua. Saat tarkemmat ohjeet oppilaitoksen sähköisessä valintakirjeessä.

Ajoneuvoalan perustutkintoon valituista noin 1/3 ohjataan opiskelemaan automekaanikon ammattiin, noin 1/3 hyötyajoneuvomekaanikon ammattiin, sekä noin 1/3 autokorimekaanikon ammattiin.

Kelpoisuusvaatimukset

Peruskoulun päättötodistus.

Kuvaus

Autokorimekaanikoksi valmistuessasi saat valmiudet erilaisiin autoalan tehtäviin. Valinnaisten tutkinnon osien avulla syvennät erityisosaamistasi esimerkiksi automaalaukseen.

Autokorimekaanikko työskentelee autoliikkeiden korikorjaamoissa, automaalaamoissa tai toimii itsenäisenä yrittäjänä. Tehtävien monipuolisuus mahdollistaa juuri sinulle sopivan työtehtävän. Alan työllisyysnäkymät ovat hyvät ja ammattitaitoiselle korjaajalle löytyy aina töitä.

Rakenne

Ajoneuvoalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Ammatilliset tutkinnon osat:

Vauriokorjauksen osaamisalan ammattinimike on autokorimekaanikko ja pakolliset tutkinnon osat (25 osp) ovat:
- Vauriokorjaustyön aloitus, 10 osp
- Ajoneuvon korinosien irrotus- ja asennustyöt, 10 osp
- Muovikorjaus, 10 osp

Ajoneuvotekniikan valinnaiset tutkinnon osat (tarjontamme)

Näistä valinnaisista otettava 90-120 osp (tarjontamme, eli kaikki otettava):
- Lasien vaihto ja kiveniskemän korjaus, 15 osp
- Korivaurion määrittely, 15 osp
- Ajoneuvon pintaosien vaihto-, korjaus- ja oikaisutyöt, 30 osp
- Korin kiinteiden pintaosien vaihtotyö, 30 osp

Loput valinnaiset tutkinnon osat (tarjontamme), otettava 30 osp
- Ajoneuvon siistiminen, 15 osp
- Tutkinnon osa toisesta osaamisalasta, 15 osp
- Huippuosaajana toimiminen, 15 osp
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen, 15 osp
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen, 5 osp
- Yrityksessä toimiminen, 15 osp
- Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp

Monta tapaa opiskella

Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa, lue lisää täältä: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.

Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.

Kustannukset

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, tietokoneen sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Opiskelija hankkii turvajalkineet (n. 100€) ja tietokoneen (n. 300€).

Jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Luonteva jatko opinnoille on esimerkiksi insinöörin koulutus ammattikorkeakoulussa.

Kun olet hankkinut alan osaamista työelämässä, voit myös hakeutua ajoneuvoalan ammattitutkintoon tai erikoisammattitutkintoon.

Hakupalvelut

040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12


 

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä