Hakijalle

Yhteishaku on 20.2.–19.3.2024!

Yhteishaussa Gradiaan

Voit hakea yhteishaussa Opintopolun kautta Gradian ammatilliseen oppilaitokseen: Ammattiopisto Gradiaan sekä Gradia-lukioihin: Jyväskylän Lyseon lukioon ja Schildtin lukioon.

Yhteishaussa voit hakea rajattuun määrään hakukohteita, jotka laitetaan hakutoivejärjestykseen. Hakutoivejärjestys on sitova, joten mieti järjestys tarkasti ja täytä hakulomake huolellisesti. Mahdolliset pääsy- ja soveltuvuuskokeet järjestetään huhti-toukokuussa.

Saat tiedon yhteishaun tuloksista kesäkuussa. Tieto opiskelijavalinnasta lähetetään sinulle sähköpostitse. Sinun tulee ottaa opiskelupaikka vastaan Opintopolussa määräaikaan mennessä.

Näin haet Gradia-lukioihin: Jyväskylän Lyseon lukioon ja Schildtin lukioon

Voit hakea yhteishaussa Jyväskylän Lyseon lukioon ja Schildtin lukioon seuraaviin hakukohteisiin:

 • lukiolinja (Jyväskylän Lyseon lukio)
 • IB-linja (Jyväskylän Lyseon lukio)
 • IT-linja (Jyväskylän Lyseon lukio)
 • lukiolinja (Schildtin lukio)
 • musiikkilinja (Schildtin lukio)
 • urheilulinja (Schildtin lukio)

Hakiessasi lukioihin täytä hakulomakkeen lisäksi sähköinen ainevalintalomake. Ainevalintalomakkeessa ilmoitat muun muassa, aiotko opiskella matematiikkaa pitkänä vai lyhyenä sekä mitä kieliä aiot lukiossa opiskella. Kesäkuussa 2024 paikan vastaanottamisen yhteydessä voit halutessasi ilmoittaa kiinnostuksesi yhteen seuraavista opintokokonaisuuksista: luonnontieteet, taideaineet tai kieli - ja kansainvälisyysopinnot.

Kun haet Schildtin lukion musiikki- tai urheilulinjalle, sinun tulee täyttää myös musiikkilinjan lisätietolomake tai urheiluoppilaitoksen hakulomake hakuajan päättymiseen mennessä. Löydät linkit ainevalintalomakkeeseen ja lisätietolomakkeeseen Opintopolusta sekä Gradian nettisivuilta koulutusten kuvauksista.

Näin haet Gradian ammatilliseen koulutukseen: Ammattiopisto Gradiaan

Voit hakea yhteishaussa opiskelemaan ammatillisia perustutkintoja Ammattiopisto Gradiaan Jyväskylään ja Jämsään.

Harkitse hakuvaiheessa, jos sinulla on rajoitteita terveydentilassa tai toimintakyvyssä. Seuraaviin yhteishaussa mukana oleviin koulutuksiin tai ammatissa toimimiseen sisältyy alaikäisen turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia:

 • Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto
 • Logistiikan perustutkinto; kuljetuspalvelujen osaamisala
 • Metsäalan perustutkinto; metsäkoneenkuljetuksen osaamisala
 • Rakennusalan perustutkinto; maarakennuskoneenkuljetuksen osaamisala
 • Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
 • Turvallisuusalan perustutkinto

Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Opiskelu on mahdollista kaikille Ammattiopisto Gradian ammatillisten perustutkintojen opiskelijoille. Hae yhteishaussa ammatilliseen perustutkintoon ja ilmoita kiinnostuksesi kaksoistutkintoon kesällä Wilmassa.

Urheilijana Gradiassa

Niin lukiossa kuin ammatillisessa koulutuksessa voit urheilla tavoitteellisesti ja opiskella!  Schildtin lukiossa on urheilulinja, Ammattiopisto Gradiassa urheiluvalmennus.

Yhteishaun 2024 koulutukset Jyväskylässä

Yhteishaun 2024 koulutukset Laukaan Lievestuoreella

Yhteishaun 2024 koulutukset Jämsässä

Usein kysytyt kysymykset: yhteishaussa hakevalle

Yhteishaun hakutoiveita tai niiden järjestystä voit muuttaa hakuaikana Opintopolusta sähköpostiisi lähetetyn linkin kautta. Hakutoivejärjestys on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan päättymisen jälkeen. Voit tulla valituksi vain ylimpään hakutoiveeseen, johon pisteesi tai keskiarvosi riittävät. Alemmat hakutoiveet peruuntuvat automaattisesti.

Kyllä voit. Tarjottu opiskelupaikka kannattaa ottaa vastaan, vaikka se ei olisikaan ollut ensisijainen toiveesi. Olet edelleen varasijoilla ylempiin hakutoiveisiisi ja sinulle voidaan tarjota opiskelupaikkaa ylemmiltä hakutoiveiltasi varasijojen voimassaolon ajan. Saat tiedon varasijalta vapautuvasta paikasta sähköpostiisi Opintopolusta. Varasijojen voimassaolo päättyy 18.8.2023.

Saat tiedon varasijoista Opintopolun tuloskirjeessä. Voit seurata varasijojen etenemistä Oma Opintopolku-palvelussa.

Jos mahdollista, ota yhteyttä omaan opinto-ohjaajaasi. Saat apua ja ohjausta myös asuinkuntasi etsivästä nuorisotyöstä, Ohjaamosta tai Gradia Hakupalveluista. Jos jäit yhteishaussa varasijalle, voit saada opiskelupaikan varasijalta 18.8.2023 saakka. Tarkista sähköpostisi säännöllisesti ja ota opiskelupaikka vastaan, jos sinulle sitä tarjotaan.

Voit hakea ammatillisiin koulutuksiin ja lukioon jatkuvassa haussa Gradian www-sivuilla. Koulutuskohtaiset hakuajat ja kelpoisuusehdot löytyvät koulutusten kuvauksista.

Yhteishaun jälkeen voit hakea ammatillisiin koulutuksiin ja lukioon jatkuvassa haussa. Löydät koulutusten koulutuskohtaiset hakuajat ja pääset hakemaan Gradian www-sivuilta. Tutustu koulutuksiin ja hakuaikoihin!

Gradian hakupalvelut auttaa hakeutumiseen liittyvissä asioissa

Gradia Hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke ja to klo 13–15, chat: gradia.fi/oppimaan