Laajuus

Opintojen laajuus on 150 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 1 – 1,5 vuotta, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Hakuaika

Jatkuva haku

Kenelle

Sepän alan harrastaja tai ammattilainen jos sinulla on alan perustutkinto tai vastaava osaaminen tule päivittämään osaamistasi ja saamaan uusia ideoita yrittämiseen ja työhösi. Onko sinulla tavoitteena käsityöalan yrittäjyys, tarjoamme sinulle koulutusta ja työtiloja sekä mahdollisuuden kehittää ja luoda verkostoja yritystoimintaasi osuuskuntatoiminnan kautta.

Hakeutuminen

Koulutukseen voi hakeutua seuraavan kerran vuonna 2024. Hakuaika sekä koulutuksen aloitusajankohta tarkentuu myöhemmin.

Kelpoisuusvaatimukset

Sepän alan työkokemus tai alan koulutus luetaan eduksi koulutukseen haettaessa. Opiskelijat valitaan työnäytteiden ja haastattelun perusteella.

Hakemuksesi saavuttua sinuun ollaan yhteydessä ja kutsutaan haastatteluun. Haastattelukutsut lähetetään sähköpostilla. Hakemuksesi peruuntuu, jos et osallistu valintahaastatteluun.

Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan seuraavaan mahdolliseen kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe.

Kuvaus

Seppä toimii useimmiten itsenäisenä yrittäjänä valmistaen tilaustöitä, lisäksi hän markkinoi itse suunnittelemiaan tuotteita. Taottujen piensarjatuotteiden ohella hän valmistaa myös yksittäiskappaleita, jotka voivat olla myös uniikkeja taideteoksia. Perinteisiin työtapoihin pohjautuvien ja perinteisten mallien lisäksi seppä suunnittelee ja valmistaa tuotteita ja esineitä, jotka edustavat ajalle ominaista muotoilua.

Koulutus painottuu taottujen pienesineiden ja työkalujen valmistukseen. Suunnittelun ja valmistuksen apuna voidaan käyttää myös uusia valmistusmenetelmiä ja -materiaaleja.

Koulutuksen aikana sinulla on mahdollisuus toteuttaa käytännössä ideoitasi, verkostoitua eri sidosryhmien kanssa, valmistaa tuotteita asiakaslähtöisesti yksityishenkilöille, yrityksille tai yhteisöille. Voit osallistua messu- ja myyntitapahtumiin tai näyttelyihin.

Koulutus on monimuotokoulutusta ja kestää n. 1-2 vuotta riippuen henkilökohtaisesta opiskelusuunnitelmasta.

Rakenne

Pakolliset tutkinnon osat 100 osp
• Moniammatillisessa toimintaympäristössä työskentely 10 osp
• Sepän pajatyöskentely 20 osp
• Taontatuotteen valmistaminen 70 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 1, 25-50 osp
• Kalusteen, portin, aidan tai rakennuksen osan valmistaminen takomalla 25 osp
• Työkalusarjan valmistaminen takomalla 25 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 2, 0-25 osp
• Kansainvälistyminen taideteollisuusalalla 25 osp
• Näyttelyn suunnittelu ja toteuttaminen 25 osp
• Ohjaustoiminnan suunnittelu ja toteuttaminen 25 osp
• Taideteollisuusalan yrittäjänä toimiminen 25 osp
• Toimiminen verkkokauppaympäristössä 25 osp

Monta tapaa opiskella

Taideteollisuusalan ammattitutkinto toteutetaan monimuotokoulutuksena. Koulutus sopii hyvin oppisopimuskoulutukseen, työn ohessa opiskeleville sekä päätoimisille opiskelijoille. Koulutuksessa on mahdollisuus suorittaa myös tutkinnon osia täydentämään aikaisempaa osaamista. Suunnittelemme kanssasi henkilökohtaisen oppimisen polkusi, jossa otamme huomioon aiemman ammattitaidon ja työkokemuksen. Opinnot sisältävät lähiopetusta, itsenäistä tiedonhakua ja opiskelua, verkko-opetusta ja työssä oppimista.

Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä, ja sen voi aloittaa joustavasti. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.

Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/

Kustannukset

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovat maksullisia. Tämän koulutuksen opiskelijamaksu 1.8.2022 alkaen on koko tutkinnossa 390€ ja tutkinnon osassa 190€. Oppisopimuskoulus on opiskeliijalle maksutonta. Kustannuksia opiskelijalle tulee itselle tulevien tuotteiden materiaalien hankinnasta.

Hakupalvelut

040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke ja to klo 9-12, 12.30-15 ti klo 10-12, 12.30-14, pe klo 9-12


 

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Paikkakunta

Jyväskylä