Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2-3 vuotta, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Aika

-

Hakuaika

Yhteishaku

Kenelle

Haluatko työskennellä tekniikan parissa? Oletko kiinnostunut käsillä tekemisestä, monipuolisista työtehtävistä ja tietotekniikan hyödyntämisestä työssäsi? Koneasentajana työskentelet monipuolisissa kone- ja metallialan työtehtävissä.

Hakeutuminen

Yhteishaussa haet kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon. Osaamisalaopintoihin hakeudutaan ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä.

Kelpoisuusvaatimukset

Peruskoulun päättötodistus.

Kuvaus

Opintojesi aikana opit tuntemaan koneiden ja laitteiden toimintaa ja rakennetta sekä työvälineiden ja työstökoneiden käytön hallintaa. Opit työpiirustusten ja kytkentäkaavioiden lukutaitoa, jotka ovat myös alan ammatillisia perustaitoja. Alalla edellytetään erilaisten valmistustekniikoiden osaamista, asennus-, automaatio- ja kokoonpanotöiden hallitsemista sekä koneiden käyttö- ja kunnossapitotaitoja.

Koneasentajan työllisyysnäkymät ovat erittäin hyvät. Keski-Suomen maakunnan alueella toimii useita kone- ja metallialan yrityksiä, joihin voit työllistyä koneasentajana, esimerkiksi Valmet, Valtra, Moventas ja Harvia.

Opinnot antavat myös hyvät valmiudet jatko-opintoihin teknisille aloille.

Rakenne

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat
• Valmistyötehtävissä toimiminen 25 osp
• Asennus- ja automaation perustyöt 10 osp
• Koneasennus 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 80 osp, esimerkiksi
• Kunnossapitotyöt 20 osp
• Hydrauliikka-asennukset 20 osp
• Pneumatiikka-asennukset 20 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Monta tapaa opiskella

Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa, lue lisää täältä: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymyksiin.

Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.

Kustannukset

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, tietokoneen sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
• henkilökohtaisten työ- ja mittavälineiden aloituspaketti noin 20 €
• turvakengät noin 40 €
• tulityö-, työturvallisuus-, ym. -korttimaksut noin 60 €

Jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Tutkinnon jälkeen voit vahvistaa osaamistasi alan ammattitutkinnoilla tai jatkaa ammattikorkeakouluun esimerkiksi insinööriopintoihin.

Hakupalvelut

040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12


 

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä

Koulutuksen osoite

Viitaniemi, Viitaniementie 1 C, 40720 Jyväskylä