Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2 – 3 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Aika

-

Hakuaika

Yhteishaku

Kenelle

Haluatko oppia käyttämään ja ohjelmoimaan nykyaikaisia metallintyöstökoneita kuten jyrsin- ja porakoneita sekä erilaisia sorveja? Oletko kiinnostunut tekniikasta? Koulutus sopii sinulle, jos olet kiinnostunut käsillä tekemisestä, monipuolisista työtehtävistä ja tietotekniikan hyödyntämisestä työssäsi. Koneistajaksi valmistuttuasi voit työllistyä erilaisiin kone- ja metallialan työtehtäviin.

Hakeutuminen

Yhteishaussa haet kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon. Osaamisalaopintoihin hakeudutaan opintojen alettua.

Kelpoisuusvaatimukset

Peruskoulun päättötodistus tai vastaava todistus.

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe

Kuvaus

Koulutuksessa opit käyttämään tietokoneohjattuja työstökoneita ja työskentelemään monipuolissa oppimisympäristöissä. Opit myös mallintamaan kappaleita 3D-mallinnusohjelmistoilla sekä tekemään niistä 3D-malleja 3D-tulostimilla.

Koneistajana voit työllistyä erilaisiin kone- ja metallialan työtehtäviin. Keski-Suomen maakunnan alueella toimii useita kone- ja metallialan yrityksiä kuten esimerkiksi Valmet, Valtra, Moventas ja Harvia. Työllisyysnäkymät ovat tällä hetkellä erittäin lupaavia. Opinnot antavat myös hyvät valmiudet jatko-opintoihin teknisille aloille.

Rakenne

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat:
- Valmistyötehtävissä toimiminen 25 osp
- Asennus- ja automaation perustyöt 10 osp
- Koneistus 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 80 osp:
- CNC-jyrsintä 20 osp
- CNC-sorvaus 20 osp
- CNC-hionta 20 osp
- Manuaalikoneistus 20 osp
- Konepajamittaukset 20 osp
- CAD/CAM-ohjelmointi 20 osp
- 3D-valmistusmenetelmän käyttö 20 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Monta tapaa opiskella

Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.

Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.

Kustannukset

Työvälineet ja muut hankinnat

o henkilökohtaisten työ- ja mittavälineiden aloituspaketti noin 20 €
o turvakengät (opiskelijalle maksuton)
o tulityö-, työturvallisuus-, ym. -korttimaksut noin 60 €

Jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Tutkinnon jälkeen voit vahvistaa osaamistasi alan ammattitutkinnoilla tai jatkaa ammattikorkeakouluun esimerkiksi insinööriopintoihin.

HAKUPALVELUT

040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika
ma–to klo 10–15.30
pe ja aattopäivinä klo 10–14

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä