Koulutuksen tiedot

Koulutusala

Kone- ja tuotantotekniikka

Paikkakunta

Jyväskylä

Toteutusaika

-

Opiskelutapa

Lähiopiskelu

Laajuus

180 osaamispistettä, 2–3 vuotta.

Hakuaika

Ei hakua tällä hetkellä

Hakeutuminen

Tutkinnon perusteet uudistuvat tähän koulutukseen 1.8.2024.
Yhteishaussa haet kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon. Osaamisalaopintoihin hakeudutaan ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä.

Hakuajat

  • 20.2.-19.3.2024

Kenelle

Haluatko oppia käyttämään ja ohjelmoimaan nykyaikaisia metallintyöstökoneita kuten jyrsin- ja porakoneita sekä erilaisia sorveja? Oletko kiinnostunut tekniikasta? Koulutus sopii sinulle, jos olet kiinnostunut käsillä tekemisestä, monipuolisista työtehtävistä ja tietotekniikan hyödyntämisestä työssäsi. Koneistajaksi valmistuttuasi voit työllistyä erilaisiin kone- ja metallialan työtehtäviin.

Kuvaus

Koulutuksessa opit käyttämään tietokoneohjattuja työstökoneita ja työskentelemään monipuolissa oppimisympäristöissä. Opit myös mallintamaan kappaleita 3D-mallinnusohjelmistoilla sekä tekemään niistä 3D-malleja 3D-tulostimilla.

Koneistajana voit työllistyä erilaisiin kone- ja metallialan työtehtäviin. Keski-Suomen maakunnan alueella toimii useita kone- ja metallialan yrityksiä kuten esimerkiksi Valmet, Valtra, Moventas ja Harvia. Työllisyysnäkymät ovat tällä hetkellä erittäin lupaavia. Opinnot antavat myös hyvät valmiudet jatko-opintoihin teknisille aloille.

Koulutuksen sisältö

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat 70 osp
• Huolto- ja asennustyötehtävissä toimiminen, 10 osp
• Levytyökoneiden ja hitsauskoneen käyttö valmistustyötehtävissä, 15 osp
• Manuaalikoneistuskoneiden käyttö valmistustyötehtävissä, 15 osp
• Manuaalikoneistaminen, 15 osp
• CNC-työstökoneen käyttäminen, 15 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 75 osp
• CNC-jyrsinnän työtehtävissä toimiminen, 15 osp
• CNC-sorvauksen työtehtävissä toimiminen, 15 osp
• CAD/CAM-ohjelmointi, 15 osp
• Konepajamittauksen työtehtävissä toimiminen, 15 osp
• Tuotteen valmistaminen 3D-tulostamalla, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.

Kustannukset

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
• henkilökohtaisten työ- ja mittavälineiden aloituspaketti noin 20 €
• turvakengät (opiskelijalle maksuton)
• tulityö-, työturvallisuus-, ym. -korttimaksut noin 60 €

Koulutuksen osoite

Viitaniemi, Viitaniementie 1 C, 40720 Jyväskylä

Lisää koulutuksesta

Palsta 1/2

Opiskelua kone- ja tuotantotekniikan alalla

Lauri opiskelee meillä Gradiassa levyseppähitsaajaksi, Roope koneistajaksi ja Jemina koneasentajaksi. Parhaita juttuja kone- ja tuotantotekniikassa heidän mielestään ovat ainakin nämä:

  • saa tehdä töitä paljon käsin ja voi nähdä oman käden jäljen
  • rentoa ja siistiä sisätyötä
  • avaa paljon mahdollisuuksia – on mahdollista lähteä esimerkiksi ulkomaille työssäoppimaan 
  • ja ennen kaikkea: 

Yksi Suomen suurimmista ja työllistävimmistä aloista! 

Palsta 2/2

Monta tapaa opiskella

Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymykseen.

Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto-opiskelijana sinun on tärkeä olla aktiivinen ja omatoiminen, sillä opiskelu vaatii sitoutumista ja itseohjautuvuutta. Opinnot antavat sinulle hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin.

Gradian opiskelijana – niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana – voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.

Gradiassa jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.

Kysy lisää, autamme mielellämme!

Gradia hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke ja to klo 13–15

Chat: gradia.fi/hae-opiskelemaan

hakupalvelut@gradia.fi