Kasvatus ja ohjaus
Lastenohjaaja
kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto
Laajuus
Aika
Hakuaika
Jatkuva hakuKenelle
Opiskele lastenohjaajaksi Jämsässä. Koulutus soveltuu sinulle, jos pidät varhaiskasvatusikäisistä lapsista sekä toiminnallisesta työskentelystä lasten kasvun, hoidon ja oppimisen työtehtävissä. Olet sosiaalinen, sinulla on tiimityötaitoja ja pidät ohjaustyöstä sekä työskentelystä lasten sekä heidän perheidensä kanssa. Oleellista lastenohjaajan työssä on aktiivinen ja myönteinen elämänasenne ja innostava, aktivoiva työskentelytapa.
Ammatissa tarvitaan oma-aloitteisuutta ja itsenäisyyttä sekä kykyä toimia ryhmässä ja yhteistyössä perheiden, muiden kasvatustyötä tekevien ja vapaa-ajantoimintaa järjestävien tahojen kanssa.
Hakeutuminen
Tämän koulutuksen haku- ja aloitusajat:
• Opinnot alkavat 21.8.2023. Tähän aloitukseen huomioidaan viimeistään 28.7.2023 mennessä tulleet hakemukset. Pääsy- ja soveltuvuuskoe 10.8.2023.
Teemme valintoja jo hakuaikana.
Opintojen aloittaminen joustavasti voi olla mahdollista, jos sinulla on jo aikaisempia opintoja tästä tutkinnosta. Lisätietoja voit kysyä Hakupalveluista, yhteystiedot löydät sivun alareunasta.
Kelpoisuusvaatimukset
Koulutukseen hakeutuville järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskoe 10.8.2023. Koe järjestetään Jyväskylässä.
Koe on hakijalle maksuton ja kestää yhden päivän. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi (voimassa olevat ajokortit, passi, henkilötodistus).
Hakija saa erillisen kutsun koepäivään ja tarkemmat ohjeet kokeeseen valmistautumiseen.
Pääsy ja soveltuvuuskoe mittaa hakijan oppimisvalmiuksia, motivaatiota, sosiaalisia taitoja sekä stressinsietokykyä ja psyykkistä kestävyyttä. Tavoitteena on mitata hakijoiden valmiuksia opiskella ja toimia kyseisellä alalla sekä parantaa alalle parhaiten soveltuvien hakijoiden mahdollisuutta tulla valituksi.
Pääsy- ja soveltuvuuskoe koostuu ennakkotehtävästä, aikarajoitteellisista oppimisvalmiustesteistä ja persoonallisuustesteistä, psykologin haastattelusta ja toiminnallisesta ohjaustilanteesta.
Pääsy- ja soveltuvuuskokeesta hakija voi saada 0–10 pistettä. Koulutukseen ei voi tulla valituksi ilman kokeeseen osallistumista tai jos saa kokeesta 0 pistettä.
Tällä alalla noudatetaan tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppimaan/sora-lainsaadanto. Mikäli opiskelijan työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen sisältyy käytännön työskentelyä alaikäisten kanssa, tulee hänen esittää myös rikostaustaote nähtäväksi.
Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan seuraavaan mahdolliseen kielitaidon arviointiin. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: https://www.gradia.fi/kielitaidon-arviointi
Kuvaus
Kasvatus ja ohjausalan perustutkinnon suoritettuasi sinulla on valmiudet toimia monipuolisesti erilaisissa kasvatuksen ja ohjauksen tehtävissä. Työskentely vaatii sosiaalisia taitoja, tiimityöskentelyn osaamista ja yhteistyökykyä. Joustavuus, luovuus ja ongelmanratkaisutaidot ovat työelämätaitoja, joita alalla työskentelyssä tarvitaan.
Varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisalasta valmistut lastenohjaajaksi. Lastenohjaajana voi työskennellä varhaiskasvatuksen lastenhoitajana päiväkodissa, perhepäiväkodissa, avoimessa varhaiskasvatuksessa tai ohjata yksittäisiä lapsia ja ryhmiä erilaisissa kerhoissa, leireillä, vapaa-ajantoiminnassa, päiväkodissa ja leikkitoiminnassa.
Rakenne
Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisalan pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
• Ammatillinen kohtaaminen kasvatus- ja ohjausalalla 15 osp
• Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistäminen 40 osp
• Varhaiskasvatuksen pedagogisen toiminnan toteuttaminen 30 osp
• Perheiden kanssa toimiminen ja monialainen yhteistyö 20 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 40 osp, esimerkiksi
• Ikääntyvien toiminnan ohjaaminen 20 osp
• Ilmaisun ohjaaminen 20 osp
• Liikkumisen ohjaamien 15 osp
• Luonto- ja elämystoiminnan ohjaaminen 20 osp
• Tukea tarvitsevien ohjaaminen 20 osp
• Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan ohjaaminen 15 osp
• Huippuosaajana toimiminen 15 osp
• Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen 5 osp
• Yrityksessä toimiminen 15 osp
• Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp
• Tutkinnon osa toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta 5-15 osp
• Korkeakouluopinnot 5-15 osp
• Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja 1-25 osp
Monta tapaa opiskella
Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa sovitaan opinnot, opiskelutavat sekä mahdolliset tukitoimet. Osaamisen hankkimisessa on keskeisenä erilaiset oppimisympäristöt ja työelämälähtöisyys. Opintosi koostuvat lähi- ja verkko-opinnoista, opintokäynneistä, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta. Työpaikalla tapahtuva oppiminen sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella.
Opiskelijatiimissä syvennät omia yhteistyö- ja ongelmanratkaisutaitojasi sekä itsenäistä ja vastuullista toimintaasi opiskelijana ja tulevana ammattilaisena. Oppimismenetelmissä korostuvat toiminnallisuus, tiimimäinen oppiminen, projektien toteutus sekä yhdessä tekeminen ja tekemisen kautta oppiminen.
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä, ja sen voi aloittaa joustavasti. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/
Kustannukset
Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.
Jatko-opintomahdollisuudet
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Jatkokoulutusvaihtoehtoja ovat esimerkiksi sosionomin opinnot ammattikorkeakoulussa tai kasvatustieteen opinnot yliopistossa.
Jatkokoulutusvaihtoehtoja löytyy myös ammatillisen koulutuksen tarjonnasta, esimerkiksi kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto, liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto, mielenterveys ja päihdetyön ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto, vammaisalan ammattitutkinto. Lisätietoa jatkokoulutusvaihtoehdoista: www.gradia.fi/oppimaan.
Hakupalvelut
040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12