Laajuus

Opintojen laajuus 150 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto n. 1 – 1,5 vuotta, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Aika

-

Hakuaika

-

Kenelle

Kiinnostaako työ lasten parissa heidän kouluhaasteissaan tukien? Tai luova ja vauhdikas työ iltapäivätoiminnassa? Oletko kiinnostunut ohjaamisesta? Haluatko saada ammatin nopeasti? Haluatko säännöllisen päivätyön tai tehdä työtä osa-aikaisesti? Mikä tavoitteesi näistä onkaan, Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto kannattaa!

Hakeutuminen

Valintatilaisuus pidetään viikolla 23 ja opiskelemaan valittujen opinnot alkavat elokuun alussa 2022.

Kelpoisuusvaatimukset

Tutkinto voi olla alalletulotutkinto, mutta hakijalle katsotaan eduksi työskentely lasten ja nuorten parissa tai muussa ohjaustyössä. Koulutus sopii myös pätevöitymiseen koulunkäynnin ohjaajaksi tai aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajaksi työn ohessa. Hakijalla voi olla esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan tai kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, ja hän haluaa täydentää kasvatus- ja ohjausalan osaamistaan.

Kaikki hakijat kutsutaan valintatilaisuuteen, joka pidetään viikolla 23.

Tällä alalla noudatetaan tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä (SORA-lainsäädäntö). Lisätietoja: www.gradia.fi/oppimaan/sora-lainsaadanto. Koulutuksen alkuvaiheessa pyydetään toimittamaan rikostaustaote.

Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Tämän haun kielikoe pidetään 3.6.2022. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe.

Kuvaus

Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto soveltuu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet kasvatus- ja ohjausalasta. Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaaja voi työskennellä eri-ikäisten asiakkaiden ohjaustyössä eri koulutusasteilla, koulutusmuodoissa ja (koululaisten) aamu- ja iltapäivätoiminnassa sekä vapaa-ajan toiminnassa. Hän osallistuu lasten, nuorten tai aikuisten kasvatukseen ja toimintakyvyn tukemiseen ja ohjaamiseen. Hän ohjaa yksilöitä ja edistää oppimista yhdessä opettajan ja muun henkilöstön kanssa. Aamu- ja iltapäivätoiminnassa hän työskentelee itsenäisesti ja suunnitelmallisesti ohjaten erilaisia ryhmiä.

Rakenne

Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus on yksi osaamisala Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnossa.

Tutkinnossa on neljä pakollista tutkinnon osaa
• Ammatillinen toiminta ja työelämäosaaminen kasvatus- ja ohajusalalla 20 osp
• Oppijan ja oppimisen ohjaus 40 osp
• Tuen tarpeeseen vastaaminen oppimisen ja ohjauksen ympäristöissä 30 osp
• Aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus 40 osp

Lisäksi valitaan valinnaisia tutkinnon osia vähintään 20 osp laajuisesti
• ammatillinen tutkinnon osa tai osia aiemmin suoritetusta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta 10-20 osp
• tutkinnon osa Gradian tarjonnasta esim. Kulttuurinen moninaisuus kasvatus- ja ohjaustyössä 20 osp, Lapsen ja nuoren mielenterveystaitojen edistäminen 15 osp, Vuorovaikutus ja kommunikointi 30 osp jne.

Monta tapaa opiskella

Opiskelu on monimuotoista: lähi- ja verkko-oppimista, opintokäyntejä ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista, joka tapahtuu koulutussopimuksella (päätoimista opiskelua) tai oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä, ja sen voi aloittaa joustavasti. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.

Tutkinnon osissa vaadittava ammattitaito osoitetaan näytöissä, jotka järjestetään työpaikoilla tutkinnon osa kerrallaan.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.

Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/

Kustannukset

Koko tutkinnon suorittaminen maksaa 500 € (mahdollisuus maksaa kahdessa erässä). Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksutonta.

Jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Hakupalvelut

040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke,to klo 9-15, ti ja pe klo 10-14


 

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä