Hyvinvointi ja terveys
Kasvatus ja ohjaus
Hoiva-avustaja
Laajuus
Hakuaika
Jatkuva hakuKenelle
Koulutus on suunnattu sosiaali- ja terveysalasta, erityisesti ikääntyneen väestön sekä tukea tarvitsevien toimintakyvyn tukemisesta ja avustamisesta kiinnostuneille. Hoiva-avustajan opinnot antavat sinulle valmiuksia työskennellä ikääntyvien ja vammaispalvelujen avustavissa tehtävissä.
Hoiva-avustajan työtehtävissä edellytetään vuorovaikutustaitoja, ryhmätyötaitoja, oma-aloitteellisuutta ja vastuullisuutta sekä riittävää suomen kielen taitoa.
Hakeutuminen
Opinnot voi aloittaa seuraavan kerran elokuussa 2021. Hakemus elokuussa alkavaan koulutukseen tulee tehdä 5.5.2021 mennessä. Koulutuksen aloituspäivä tarkentuu kevään aikana.
Kelpoisuusvaatimukset
Koulutukseen hakeneille järjestetään opettajan haastattelu. Tarvittaessa ohjataan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi (voimassa olevat ajokortit, passi, henkilötodistus).
Sosiaali- ja terveysalalla noudatetaan tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppimaan/sora-lainsaadanto. Mikäli opiskelijan työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen sisältyy käytännön työskentelyä alaikäisten kanssa, tulee hänen esittää myös rikostaustaote nähtäväksi.
Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe.
Kuvaus
Hoiva-avustaja ohjaa ja avustaa asiakkaita päivittäisissä toiminnoissa. Päivittäisiä toimintoja ovat mm. peseytyminen, ruokailu, pukeutuminen ja liikkuminen sekä ulkoilu. Oleellista on asiakkaiden omien toimintavarojen ja toimintakyvyn ylläpitäminen.
Hoiva-avustaja huolehtii asiakkaiden hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta. Hoiva-avustajat eivät saa osallistua lääkehoitoon, eivätkä olla yksin työvuorossa. Hoiva-avustajat osallistuvat myös asiakkaiden toimintakyvyn ylläpitämiseen ja virikkeiden antamiseen toimimalla esimerkiksi ulkoilu- ja keskusteluseurana. Lisäksi voidaan järjestää mm. askartelu-, musiikki- tai pelitoimintaa.
Rakenne
Koulutus muodostuu kahdesta sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ammatillisesta tutkinnon osasta:
• Kasvun ja osallisuuden edistäminen, 25 osp
Tässä tutkinnon osassa perehdyt sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan säädöksiin, palveluihin ja omavalvontaan sekä ihmisen kokonaisvaltaiseen kehittymiseen. Tutkinnon osan suorittaminen antaa sinulle valmiuksia toimia vuorovaikutuksessa asiakkaan ja asiakasryhmien kanssa. Opit ohjaamaan asiakasta ja asiakasryhmiä, toimimaan tavoitteellisesti ja edistämään asiakkaan kasvua ja osallisuutta sekä terveyttä ja hyvinvointia.
Saat valmiuksia myös päivittäisissä toiminnoissa ohjaamiseen, kodin siisteydestä ja puhtaudesta huolehtimiseen sekä asiakkaan ravitsemuksen toteuttamiseen.
• Ikääntyvien osallisuuden edistäminen, 35 osp
Tutkinnon osan suorittaminen antaa sinulle valmiuksia toimia ikääntyneiden hoiva- ja hoitotyössä asiakkaiden osallisuuden ja toimintakyvyn edistämisessä sekä saattohoidossa. Tutkinnon osa tukee valmiuksiasi toimia suunnitelmallisesti eri tilanteissa ja erityisesti asiakkaan mielekkään elämän edistämisessä. Syvennät ammatillisen vuorovaikutuksen taitojasi ja opit ammatillisen kielitaidon (ruotsi ja englanti) perusteita. Opit käyttämään hyvinvointiteknologian mahdollisuuksia ja apuvälineitä työsi tukena.
Perehdyt myös omaishoitoon, ammatilliseen perhehoitoon sekä hyvinvointialan yrittäjyyteen.
Monta tapaa opiskella
Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa sovitaan opinnot, opiskelutavat sekä mahdolliset tukitoimet. Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, opintokäynneistä, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista. Opiskelijatiimissä syvennät omia yhteistyö- ja ongelmanratkaisutaitojasi sekä itsenäistä ja vastuullista toimintaasi opiskelijana ja tulevana ammattilaisena.
Opintoihin kuuluu myös työpaikalla tapahtuvaa oppimista, josta sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.
Kustannukset
Opetus on sinulle maksutonta. Kustannuksia koituu työvaatetuksesta sekä oppikirjoista.
Jatko-opintomahdollisuudet
Koulutuksen jälkeen voit hakeutua suorittamaan sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon loppuun. Hakeutumisvaiheessa järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskoe.
HAKUPALVELUT
040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika ja chat
ma, ke, to klo 09–15
ti, pe klo 10–14