Ajoneuvot, liikenne ja logistiikka
Automekaanikko, diagnoosimekaanikko
ajoneuvoalan perustutkinto
Laajuus
Hakuaika
Jatkuva hakuKenelle
Haluatko opiskella ajoneuvoalan perustutkinnon rennossa ja tiimimäisessä huippuympäristössä? Oletko tunnollinen, tarkka ja haluat oppia hyväksi autoalan tekijäksi? Oletko kiinnostunut ajoneuvojen sähköisten järjestelmien vianmäärityksestä mitta- ja testilaitteilla? Jos vastasit kyllä, hae meille opiskelemaan!
Hakeutuminen
Jatkuvassa haussa Gradiaan voi hakeutua opiskelemaan ympäri vuoden. Hakuajat vaihtelevat koulutuksittain. Tähän koulutukseen haku on tällä hetkellä suljettu. Päivitämme hakuajan tälle sivulle, kun seuraava koulutuksen aloitus- ja hakuaika on tiedossa. Voit tutustua jatkuvan haun käytänteisiin tarkemmin: https://www.gradia.fi/jatkuva-haku
Kelpoisuusvaatimukset
Valituilla tulee olla ajokortti (B-luokka). Ajokorttivaatimus ei koske oppivelvollisia hakijoita.
Tämän koulutuksen opiskelijavalinta tehdään hakemuksen ja valintahaastattelun tietojen pohjalta. Muistathan täyttää hakemuksesi huolellisesti. Kelpoisuusehdot täyttävät hakijat kutsutaan valintahaastatteluun.
Ammatillisen perustutkinnon opiskelijavalinnan perusteena käytetään Gradiassa seuraavia yhteisiä kriteereitä:
• hakijan pohjakoulutus
• hakijan kouluttautumisen tarve
• hakijan lähtökohdat
• hakijan tavoitteet ja motivaatio
Lisätietoa valintakriteereistä ja pisteytyksestä: www.gradia.fi/jatkuva-haku/jatkuvan-haun-ammatillisten-perustutkintojen….
Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan kielitaidon arviointiin. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: https://www.gradia.fi/kielitaidon-arviointi
Kuvaus
Diagnoosimekaanikko toimii autoalan ammattilaisena. Koulutuksessa opit ajoneuvojen sähköisten järjestelmien vianmääritystä mitta- ja testilaitteilla.
Opiskelu on joustavaa ja osaamista hankitaan oppilaitoksessa sekä työpaikoilla. Lähiopetus tapahtuu koululla tiimimäisessä oppimisympäristössä. Opintojen alussa on kolmen viikon perehdytysjakso oppilaitoksessa, jonka aikana jokaiselle opiskelijalle tehdään osaamiskartoitus ja henkilökohtainen opintosuunnitelma. Perehdytysjakson jälkeen on mahdollista aloittaa työssäoppimisjakso omalla paikkakunnalla. Opintojen aikana lähiopetusta on noin viisi päivää kuukaudessa. Lähiopetusjaksoille on mahdollista hakea majoituspaikkaa oppilaitoksen opiskelija-asuntolasta.
Rakenne
Ajoneuvoalan perustutkinto (180 osaamispistettä) koostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Pakolliset tutkinnon osat 85 osp:
• Ajoneuvon huoltotyöt 25 osp
• Alustan korjaustyöt 15 osp
• Jarrujen korjaus 10 osp
• Sähköjärjestelmän kunnon määrittäminen 10 osp
• Ajoneuvon määräaikaishuolto 25 osp
Automekaanikko, valinnaiset tutkinnon osat 30-45 osp, esimerkiksi:
• Polttomoottorin korjaus 15 osp
• Voimansiirron korjaus 15 osp
• Sähkö- ja hybridiajoneuvon huoltotyö 15 osp
Diagnoosimekaanikko, valinnaiset tutkinnon osat 30-60 osp, esimerkiksi:
• Sähkö- ja hybridiajoneuvon huoltotyö 15 osp
• Sähköjärjestelmien mittaaminen 15 osp
• Ajoneuvon korkeajännitejärjestelmän korjaustyö 15 osp
• Sähkö- ja ohjausjärjestelmien diagnostiikka 15 osp
Monta tapaa opiskella
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä ja sen voi aloittaa joustavasti. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/
Kustannukset
Opetus on maksutonta. Kustannuksia tulee opiskeluvälineistä: Opiskelija tarvitsee omat turvajalkineet ja tietokoneen/tabletin.
Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat opiskelijat saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat työasut ja -välineet.
Jatko-opintomahdollisuudet
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Luonteva jatko opinnoille on esimerkiksi insinöörin koulutus ammattikorkeakoulussa.
Kun olet hankkinut alan osaamista työelämässä, voit myös hakeutua ajoneuvoalan ammattitutkintoon tai erikoisammattitutkintoon.
Hakupalvelut
040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12