Koulutuksen tiedot

Koulutusala

Sähköala

Paikkakunta

Jyväskylä

Opiskelutapa

Lähiopiskelu

Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 1,5-2 vuotta, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Hakuaika

Jatkuva haku

Hakeutuminen

Seuraavasta hakuajasta koulutukseen ilmoitetaan kevään 2024 aikana.

Opintojen aloittaminen joustavasti voi olla mahdollista, jos sinulla on jo aikaisempia opintoja tästä tutkinnosta. Lisätietoja voit kysyä Hakupalveluista, yhteystiedot löydät sivun alareunasta.

Kenelle

Oletko kiinnostunut, mitä sähkö on? Miten pistorasiaan saadaan sähköä? Miten valot syttyvät, kun katkaisijasta painetaan? Miten laukut lajitellaan lentoasemalla tai kuinka hissi toimii?

Koulutus sopii sinulle, jos olet kiinnostunut tekniikasta, loogisesta ajattelusta, ongelmien ratkaisemisesta ja käsillä tekemisestä sekä järjestelmällisestä ja huolellisesta työskentelystä.

Sähköasentajan koulutuksella voit työllistyä moniin erilaisiin tehtäviin sähköalan yrityksissä, huoltofirmoissa, teollisuudessa ja kaupallisella alalla.

Opinnot etenevät tiiviissä aikataulussa ja edellyttävät, että sinulla on jo pohjalla jokin aikaisempi toisen asteen tutkinto ja/tai työkokemusta.

Kuvaus

Opiskelun kesto on noin 1,5 - 2 vuotta. Opiskeluajan kestoon vaikuttaa merkittävästi hakijan aikaisempi osaaminen ja/tai pohjakoulutus. Koulutuksessa on 3-5 lähipäivää viikossa. Huomiothan hakiessasi, että opinnot voivat ajoittua aamu- ja/tai ilta-aikaan. Koulutukseen sisältyy itsenäistä opiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Oppisopimusopiskelussa lähipäiviä on 2-4 krt/kk, riippuen valittavista tutkinnon osista.

Jos et pysty sitoutumaan koko tutkinnon suorittamiseen, voit suorittaa tutkinnosta myös osatutkintoja. Voit jatkaa opiskelua myöhemmin tilanteen niin salliessa. Mikäli suoritat vain osatutkintoja, huomioithan sähköturvallisuuslain asettamat koulutusvaatimukset: https://www.seti.fi/sahkopatevyydet/sahkopatevyys-3

Valmistumisesi jälkeen voit työskennellä erilaisissa sähköurakointiyrityksissä sekä teollisuudessa asennus- ja huoltotehtävissä tai sähköalan myyntitehtävissä. Voit myös työllistää itse itsesi ja perustaa tulevaisuudessa oman sähköalan yrityksen.

Koulutuksen sisältö

Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat:
• Sähkö- ja automaatioalalla toimiminen 30 osp
• Pien- ja pienoisjännitesähköasennukset 45 osp

Valinnaisia tutkinnon osia suoritetaan yhteensä 70 osp. Lähiopetusta tarjotaan seuraaviin ammatillisiin valinnaisiin tutkinnonosiin:
• Rakennusautomaatioasennukset 45 osp
• Sähkökäyttöjen asennukset 25 osp

Voit valita sähkö- ja automaatioalan perustutkinnosta myös muita ammatillisia valinnaisia tutkinnon osia, jotka suoritetaan työelämälähtöisesti:
• Kappaletavara-automaatioasennukset 45 osp
• Prosessiautomaatioasennukset 45 osp
• Sähköverkkoasennukset 45 osp
• Teollisuusrobotin asennus ja käyttö 25 osp
• Pneumatiikka-asennukset 25 osp
• Hydrauliikka-asennukset 25 osp
• Palo- ja tilaturvallisuusjärjestelmien asennukset 25 osp
• Aurinkosähköjärjestelmäasennukset 25 osp
• Tietoverkkokaapeloinnit 45 osp

Koulutukseen sisältyvät tutkinnossa vaadittavat turvallisuuskoulutukset
• työturvallisuuskorttikoulutus
• hätäensiapukoulutus
• tulityökoulutus
• sähkötyöturvallisuus SFS6002 -koulutus

Kustannukset

Kustannuksia voi syntyä teoriaopetuksessa tarvittavista kirjoista ja työvälineistä, työkaluista, työkaluliivistä sekä korttikoulutusmaksuista.
Opiskelijalla tulee olla tietokone käytössään. Suosittelemme oman kannettavan tietokoneen hankkimista.
Tietokoneen lisäksi opiskelijalla tulee olla käytössään kuulokkeet ja mikrofoni sekä toimiva internet-yhteys.

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Koulutuksen osoite

Viitaniementie 1D

Lisää koulutuksesta

Title

Sopisiko sinulle oppisopimus?

Description

Yhdistä työnteko ja opiskelu! Meidän kauttamme voit opiskella oppisopimuksella minkä tahansa työtehtäviesi mukaisen toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan.

Image

Monta tapaa opiskella

Opintosi koostuvat lähi- ja/tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan. Osaamisen hankkimisessa ovat keskeisinä erilaiset oppimisympäristöt ja työelämälähtöisyys.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.

Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/

Kysy lisää, autamme mielellämme!

Gradia hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke ja to klo 13–15

Chat: gradia.fi/oppimaan
hakupalvelut@gradia.fi
040 341 6193