Kasvatus ja ohjaus
Hyvinvointi ja terveys
Koulunkäynnin ohjaaja
kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto
Laajuus
Aika
Hakuaika
Kenelle
Kiinnostaako työ lasten parissa heidän kouluhaasteissaan tukien? Tai luova ja vauhdikas työ iltapäivätoiminnassa? Oletko kiinnostunut ohjaamisesta? Haluatko saada ammatin nopeasti? Haluatko säännöllisen päivätyön tai tehdä työtä osa-aikaisesti? Mikä tavoitteesi näistä onkaan, Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto kannattaa!
Kelpoisuusvaatimukset
Tutkinto voi olla alalletulotutkinto, mutta hakijalle katsotaan eduksi työskentely lasten ja nuorten parissa tai muussa ohjaustyössä. Koulutus sopii myös pätevöitymiseen koulunkäynnin ohjaajaksi tai aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajaksi työn ohessa. Hakijalla voi olla esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan tai kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, ja hän haluaa täydentää kasvatus- ja ohjausalan osaamistaan.
Kaikki hakijat kutsutaan valintatilaisuuteen, joka pidetään viikolla 23.
Tällä alalla noudatetaan tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä (SORA-lainsäädäntö). Lisätietoja: www.gradia.fi/oppimaan/sora-lainsaadanto. Koulutuksen alkuvaiheessa pyydetään toimittamaan rikostaustaote.
Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan kielitaidon arviointiin. Tämän haun kielitaidon arviointi on ti 6.6.2023. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: https://www.gradia.fi/kielitaidon-arviointi
Kuvaus
Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto soveltuu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet kasvatus- ja ohjausalasta. Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaaja voi työskennellä eri-ikäisten asiakkaiden ohjaustyössä eri koulutusasteilla, koulutusmuodoissa ja (koululaisten) aamu- ja iltapäivätoiminnassa sekä vapaa-ajan toiminnassa. Hän osallistuu lasten, nuorten tai aikuisten kasvatukseen ja toimintakyvyn tukemiseen ja ohjaamiseen. Hän ohjaa yksilöitä ja edistää oppimista yhdessä opettajan ja muun henkilöstön kanssa. Aamu- ja iltapäivätoiminnassa hän työskentelee itsenäisesti ja suunnitelmallisesti ohjaten erilaisia ryhmiä.
Rakenne
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus on yksi osaamisala Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnossa.
Tutkinnossa on neljä pakollista tutkinnon osaa
• Ammatillinen toiminta ja työelämäosaaminen kasvatusalalla 20osp
• Oppijan ja oppimisen ohjaus 40osp
• Tuen tarpeeseen vastaaminen oppimisen ja ohjauksen ympäristöissä 40osp
• Aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus 30osp tai vaihtoehtoisesti Koulunkäynnin ja opiskelun ohjaus ja tuki 30osp
Lisäksi valitaan valinnaisia tutkinnon osia vähintään 20 osp laajuisesti:
• omasta tutkinnosta: Kulttuurinen moninaisuus kasvatus- ja ohjaustyössä 20 osp, Musiikillisen ilmaisun käyttö kasvatus- ja ohjaustilanteissa 10 osp
• tutkinnon osa perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta 5-30 osp
• tutkinnon osa kasvatus- ja ohjausalan samasta tai toisesta osaamisalasta 30-50 osp
• korkeakouluopinnoista 5-30 osp
Monta tapaa opiskella
Opiskelu on monimuotoista: lähi- ja verkko-oppimista, opintokäyntejä ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista, joka tapahtuu koulutussopimuksella (päätoimista opiskelua) tai oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä, ja sen voi aloittaa joustavasti. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.
Tutkinnon osissa vaadittava ammattitaito osoitetaan näytöissä, jotka järjestetään työpaikoilla tutkinnon osa kerrallaan.
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/
Kustannukset
Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovat maksullisia. Tämän koulutuksen opiskelijamaksu on koko tutkinnossa 490€ ja tutkinnon osassa 190€.
Jatko-opintomahdollisuudet
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Hakupalvelut
040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12