Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2-3 vuotta, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Aika

-

Hakuaika

-

Kenelle

Opiskele kokiksi Jyväskylässä!

Kokki valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa. Haluatko sinä olla seuraava ruonvalmistuksen ammattilainen? Opintojen alussa teet ruokaa reseptien mukaan ja opit perusruoanvalmistusmenetelmät. Taitojen karttuessa muuntelet reseptejä ja ammattitaitoasi on tuntea raaka-aineet ja valmistaa niistä herkullisia aterioita. Kokin työ on tiimityötä keittiö- ja salihenkilökunnan kanssa. Luovuus, vastuullisuus ja joustavuus ovat tärkeitä ominaisuuksia kokin työssä. Keittiössä on ajoittain kiirettä ja silloin tarvitset paineensietokykyä. Tulevia työpaikkojasi ovat ravintolat, lounaskahvilat, henkilöstöravintolat, juhla- ja pitopalveluyritykset, keskus- ja jakelukeittiöt ja pikaruokapaikat. Voit työllistää itsesi myös yrittäjänä.

Voit myös hakeutua opiskelemaan ravintola- ja catering-alan perustutkinnon yksittäisiä tutkinnon osia.

Hakeutuminen

Hakuajat tähän koulutukseen:
• 4.1.-2.3.2020 (opinnot alkavat 6.4.2020)
• 4.3.-31.5.2020 (opinnot alkavat 10.8. tai 7.9.2020)
• 6.4.-5.8.2020 (opinnot alkavat 7.9.2020)
• 28.9.-27.11.2020 (opinnot alkavat 18.1.2021)
• 18.1.-10.3.2021 (opinnot alkavat 12.4.2021)

HUOM! 6.4.2020 aloitus siirtyy ja opinnot alkavat joko 10.8. tai 7.9.2020. Myös 4.3.-31.5. haussa opiskelemaan valitut aloittavat opintonsa 10.8. tai 7.9.2020. Aloituspäivä tarkentuu valintahaastattelussa.

Jos sinulla on alan aiempia opintoja, voit aloittaa opinnot joustavasti lukuvuoden aikana.

Kelpoisuusvaatimukset

Ammatillisen perustutkinnon opiskelijavalinnan perusteena käytetään Gradiassa seuraavia yhteisiä kriteereitä:
• hakijan pohjakoulutus
• hakijan kouluttautumisen tarve
• hakijan lähtökohdat
• hakijan tavoitteet ja motivaatio

Tämän koulutuksen opiskelijavalinta tehdään hakemuksen ja valintahaastattelun tietojen pohjalta. Muistathan täyttää hakemuksesi huolellisesti. Hakijat kutsutaan valintahaastatteluun. Hakemus peruuntuu, jos ei osallistu haastatteluun. Lisätietoa valintakriteereistä ja pisteytyksestä: www.gradia.fi/jatkuvan-haun-ammatillisten-perustutkintojen-valintakrite….

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe.

Kokin ammatti vaatii soveltuvuutta alalle: hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa sekä vuorovaikutustaitoja. Käsissä ilmenevä vaikea atooppinen ihottuma ja vaikeat ruoka-aineallergiat ovat haasteena kokin ammatissa toimimiselle. Hakijalta edellytetään alalle soveltuvaa terveydentilaa.

Kuvaus

Kokkina valmistat ruokaa asiakkaan tarpeet huomioiden. Osaat käyttää erilaisia työvälineitä ja laitteita sekä huomioida työssäsi puhtaanapitoon, erityisruokavalioihin ja hygieniaan liittyvät asiat.

Opinnoissa suoritetaan hygieniapassi ja sinun on mahdollista suorittaa myös anniskelupassi.

Opintoihin voi valita kahden tutkinnon opinnot ja suorittaa samanaikaisesti ylioppilastutkinnon.

Rakenne

Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat:
Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
Lounasruokien valmistus, 40 osp
Annosruokien valmistus, 25 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp, esimerkiksi:
Á la carte ruanvalmistus, 30 osp
Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
Kahvilapalvelut, 10 osp
Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
Yrityksessä toimiminen, 15 osp

Monta tapaa opiskella

Opiskelu on joustavaa ja ottaa huomioon opiskelijan elämäntilanteet. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa sovitaan tarvitsemasi opinnot, opiskelutavat ja mahdolliset tukitoimet. Opiskelu on päätoimista päiväopiskelua sisältäen alalle tyypillisesti jonkin verraan ilta- ja viikonloppuopiskelua.

Oppilaitoksessa opiskellessasi opintosi koostuvat kontakti- tai verkko-opinnoista, opintokäynneistä, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työelämässä oppimisesta. Opiskelijatiimissä syvennät omia yhteistyö- ja ongelmanratkaisutaitojasi sekä itsenäistä ja vastuullista toimintaasi opiskelijana ja tulevana ammattilaisena. Työpaikalla suoritettavat opinnot sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella. Koulutuksen aikana voi hakeutua ulkomaille.

Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.

Kustannukset

Ammatillisessa perustutkinnossa opiskelu on maksutonta, mutta opiskelijat hankkivat työasut, työjalkineet ja opiskelumateriaalin. Kustannukset ovat noin 250-300 €.

Jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Luonteva jatko-opintoväylä on restonomikoulutus ammattikorkeakoulussa. Lisäksi sinulla on mahdollisuus hakeutua alan ammattitutkintoihin ja erikoisammattitutkintoihin.

HAKUPALVELUT

040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika
ma–to klo 10–15.30
pe ja aattopäivinä klo 10–14

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä