Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osp. Koulutuksen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Aika

-

Hakuaika

-

Kenelle

Haluatko oppia käsittelemään, valmistamaan ja viimeistelemään erilaisia ruokatuotteita? Oletko kiinnostunut kasvisten, kalan, marjojen ja hedelmien jalostuksesta? Elintarvikkeiden valmistajana huolehdit hygieniasta, omavalvonnasta ja osaat laadukkaan tuotekehittelyn. Työssä vaaditaan hyvää paineensietokykyä, vastuullisuutta sekä koneiden ja laitteiden käyttöosaamista. Lisäksi sinulla on tiimityöskentelytaitoja.

Elintarvikkeiden valmistajana voit työskennellä moninaisissa elintarvikkeiden valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä pienyrityksissä tai suurteollisuudessa, esimerkiksi ruokavalmiste-, säilyke-, makeis- ja juomateollisuudessa sekä elintarvikemyymälöissä. Lisäksi työpaikkasi voi olla henkilöstöravintoloissa, pikaruokapaikoissa, liikenneasemilla tai esimerkiksi sairaaloiden ruokahuollossa.

Hakeutuminen

Hakuajat tähän koulutukseen:
• 3.6.-2.11.2020 (opinnot alkavat 3.12.2020)
• 4.11.2020-14.1.2021 (opinnot alkavat 11.2.2021)

Kelpoisuusvaatimukset

Ammatillisen perustutkinnon opiskelijavalinnan perusteena käytetään Gradiassa seuraavia yhteisiä kriteereitä:
• hakijan pohjakoulutus
• hakijan kouluttautumisen tarve
• hakijan lähtökohdat
• hakijan tavoitteet ja motivaatio

Tämän koulutuksen opiskelijavalinta tehdään hakemuksen ja valintahaastattelun tietojen pohjalta. Muistathan täyttää hakemuksesi huolellisesti. Hakijat kutsutaan valintahaastatteluun. Hakemus peruuntuu, jos ei osallistu haastatteluun. Lisätietoa valintakriteereistä ja pisteytyksestä: www.gradia.fi/jatkuvan-haun-ammatillisten-perustutkintojen-valintakrite….

Elintarvikkeiden valmistajan ammatti vaatii hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa. Käsissä ilmenevä vaikea atooppinen ihottuma ja vaikeat ruoka-aineallergiat ovat haasteena ammatissa toimimiselle. Lisäksi tuki- ja liikuntaelinten sairaudet voivat olla esteenä ammatissa toimimiselle.

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe.

Kuvaus

Opit ruokatuotteiden suunnittelua, raaka-aineiden käsittelyä, erilaisia ruoanvalmistusmenetelmiä ja ruokien viimeistelyä. Voit tutustua luomuelintarvikkeiden ja funktionaalisten elintarvikkeiden, kuten erilaisten erityisruokavaliotuotteiden valmistukseen. Saat vahvan osaamisen erilaisten elintarvikkeiden valmistukseen erityisruokavaliot huomioiden.

Elintarvikkeiden valmistajana osaat käyttää erilaisia työvälineitä ja laitteita sekä huomioida työssäsi puhtaanapidon, hygienian sekä kestävän kehityksen. Osaat valmistaa sesongin mukaisia elintarvikkeita ja olet tietoinen sen hetkisistä elintarvike- ja ruokatrendeistä.

Rakenne

Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat:
Elintarviketuotannossa toimiminen, 30 osp
Elintarvikeprosessin ohjaus ja käynnissäpito, 30 osp
Elintarvikkeiden valmistus, 40 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, 40 osp

Monta tapaa opiskella

Opiskelu on joustavaa ja ottaa huomioon opiskelijan elämäntilanteet. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa sovitaan tarvitsemasi opinnot, opiskelutavat ja mahdolliset tukitoimet.

Oppilaitoksessa opiskellessasi opintosi koostuvat kontakti- tai verkko-opinnoista, opintokäynneistä, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työelämässä oppimisesta. Opiskelijatiimissä syvennät omia yhteistyö- ja ongelmanratkaisutaitojasi sekä itsenäistä ja vastuullista toimintaasi opiskelijana ja tulevana ammattilaisena. Työpaikalla suoritettavat opinnot sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella. Koulutuksen aikana voi hakeutua ulkomaille.

Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.

Kustannukset

Ammatillisessa perustutkinnossa opiskelu on maksutonta, mutta opiskelijat hankkivat työasut, jalkineet ja opiskelumateriaalin. Kustannukset ovat noin 350€.

Jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Luonteva jatko-opintoväylä on bio- ja elintarviketekniikan opinnot ammattikorkeakoulussa.

HAKUPALVELUT

040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika
ma–to klo 10–15.30
pe ja aattopäivinä klo 10–14

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä
Liitetiedostot
Tiedosto