Matkailu ja ruoka
Elintarvikkeiden valmistaja
elintarvikealan perustutkinto
Laajuus
Aika
Hakuaika
Kenelle
Haluatko oppia käsittelemään, valmistamaan ja viimeistelemään erilaisia ruokatuotteita? Oletko kiinnostunut kasvisten, kalan, marjojen ja hedelmien jalostuksesta? Elintarvikkeiden valmistajana huolehdit hygieniasta, omavalvonnasta ja osaat laadukkaan tuotekehittelyn. Työssä vaaditaan hyvää paineensietokykyä, vastuullisuutta sekä koneiden ja laitteiden käyttöosaamista. Lisäksi sinulla on tiimityöskentelytaitoja.
Elintarvikkeiden valmistajana voit työskennellä moninaisissa elintarvikkeiden valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä pienyrityksissä tai suurteollisuudessa, esimerkiksi ruokavalmiste-, säilyke-, makeis- ja juomateollisuudessa sekä elintarvikemyymälöissä. Lisäksi työpaikkasi voi olla henkilöstöravintoloissa, pikaruokapaikoissa, liikenneasemilla tai esimerkiksi sairaaloiden ruokahuollossa.
Hakeutuminen
Tämän koulutuksen haku- ja aloitusajat ovat seuraavat:
• Hakuaika 30.3.-30.5.2022, opintojen aloitus 8.8.2022
• Hakuaika: 5.10-30.11.2022, opintojen aloitus 16.1.2023
Opintojen aloittaminen joustavasti voi olla mahdollista, jos sinulla on jo aikaisempia opintoja tästä tutkinnosta. Lisätietoja voit kysyä Hakupalveluista, yhteystiedot löydät sivun alareunasta.
Kelpoisuusvaatimukset
Ammatillisen perustutkinnon opiskelijavalinnan perusteena käytetään Gradiassa seuraavia yhteisiä kriteereitä:
• hakijan pohjakoulutus
• hakijan kouluttautumisen tarve
• hakijan lähtökohdat
• hakijan tavoitteet ja motivaatio
Tämän koulutuksen opiskelijavalinta tehdään hakemuksen ja valintahaastattelun tietojen pohjalta. Muistathan täyttää hakemuksesi huolellisesti. Hakijat kutsutaan valintahaastatteluun, joka järjestetään viikolla 23. Tarkempi haastatteluaika ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa. Hakemuksesi peruuntuu, jos et osallistu haastatteluun.
Lisätietoa valintakriteereistä ja pisteytyksestä: www.gradia.fi/jatkuvan-haun-ammatillisten-perustutkintojen-valintakrite….
Elintarvikkeiden valmistajan ammatti vaatii hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa. Käsissä ilmenevä vaikea atooppinen ihottuma ja vaikeat ruoka-aineallergiat ovat haasteena ammatissa toimimiselle. Lisäksi tuki- ja liikuntaelinten sairaudet voivat olla esteenä ammatissa toimimiselle.
Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan kielikokeeseen. 30.5. päättyvän haun kielikoe on perjantaina 3.6.2022. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe
Kuvaus
Opit ruokatuotteiden suunnittelua, raaka-aineiden käsittelyä, erilaisia ruoanvalmistusmenetelmiä ja ruokien viimeistelyä. Voit tutustua luomuelintarvikkeiden ja funktionaalisten elintarvikkeiden, kuten erilaisten erityisruokavaliotuotteiden valmistukseen. Saat vahvan osaamisen erilaisten elintarvikkeiden valmistukseen erityisruokavaliot huomioiden.
Elintarvikkeiden valmistajana osaat käyttää erilaisia työvälineitä ja laitteita sekä huomioida työssäsi puhtaanapidon, hygienian sekä kestävän kehityksen. Osaat valmistaa sesongin mukaisia elintarvikkeita ja olet tietoinen sen hetkisistä elintarvike- ja ruokatrendeistä.
Rakenne
Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset tutkinnon osat
• Elintarviketuotannossa toimiminen 35 osp
• Elintarvikeprosessin ohjaus ja käynnissäpito 20 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 1, 40 - 60 osp
• Kalatuotteiden valmistus 30 osp
• Kasvis-, marja- ja hedelmätuotteiden valmistus, 20 osp
• Tuotekohtainen elintarvikkeiden valmistus 20 osp
• Valmisruokatuotteiden valmistus 30 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 2, 30 - 50 osp
• Elintarvikkeiden myymälätoiminnot 15 osp
• Elintarvikkeiden pakkaustoiminnot 15 osp
• Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä 15 osp
• Erikoistuotteiden valmistus 15 osp
• Varstointi- ja lähettämötoiminnot 15 osp
• Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp
• Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminenen 5 osp
• Yrityksessä toimiminen 15 osp
• Huippuosaajana toimiminen 15 osp
Monta tapaa opiskella
Opiskelu on joustavaa ja ottaa huomioon opiskelijan elämäntilanteet. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa sovitaan tarvitsemasi opinnot, opiskelutavat ja mahdolliset tukitoimet.
Oppilaitoksessa opiskellessasi opintosi koostuvat kontakti- tai verkko-opinnoista, opintokäynneistä, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työelämässä oppimisesta. Opiskelijatiimissä syvennät omia yhteistyö- ja ongelmanratkaisutaitojasi sekä itsenäistä ja vastuullista toimintaasi opiskelijana ja tulevana ammattilaisena. Työpaikalla suoritettavat opinnot sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella. Koulutuksen aikana voi hakeutua ulkomaille.
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena.Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä, ja sen voi aloittaa joustavasti. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/
Kustannukset
Ammatillisessa perustutkinnossa opiskelu on maksutonta, mutta opiskelijat hankkivat työasut, jalkineet ja opiskelumateriaalin. Kustannukset ovat noin 350€.
Elokuusta 2021 alkaen opiskelunsa Gradiassa aloittavat, peruskoulusta keväällä 2021 valmistuneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin. Nämä opiskelijat saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, tietokoneen sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat jatkossakin itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia, kuten tähänkin saakka.
Jatko-opintomahdollisuudet
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Luonteva jatko-opintoväylä on bio- ja elintarviketekniikan opinnot ammattikorkeakoulussa.
Hakupalvelut
040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke,to klo 9-15, ti ja pe klo 10-14