Koulutuksen tiedot

Koulutusala

Ravintola- ja catering-ala

Paikkakunta

Jyväskylä

Opiskelutapa

Lähiopiskelu

Laajuus

180 osaamispistettä, 2–3 vuotta.

Hakuaika

Jatkuva haku

Hakeutuminen

Koulutukseen on jatkuva haku. Seuraava ryhmämuotoinen aloituspäivä on elokuussa 2024.
Saapuvia hakemuksia käsitellään jatkuvasti ja opinnot voi olla mahdollista aloittaa joustavasti.

Lisätietoja voit kysyä Gradian hakupalveluista tai alan yhteyshenkilöltä, yhteystiedot löydät sivun alareunasta.

Kenelle

Haluatko sinä olla seuraava asiakaspalvelun ammattilainen? Opiskele tarjoilijaksi Jyväskylässä!

Tarjoilijan ydinosaamista on luoda asiakkaalle mieleenpainuva hetki ruoan ja juoman parissa. Opintojen alussa opit perusasiat tarjoilusta ja asiakaspalvelusta. Ammattitaitosi kehittyessä sinulla on taito yhdistää ruokaa ja ruokajuomia, tehdä tilaisuuteen sopivia kattauksia sekä työskennellä erilaisissa tarjoiluympäristöissä. Tarjoilijan ammattitaitoa on tuntea anniskelulainsäädäntö sekä tehdä juomasekoituksia. Tuotetuntemus on palveluhenkisyyden lisäksi tarjoilijan tärkeimpiä taitoja. Tarjoilijan on osattava toimia itsenäisesti ja tehdä yhteistyötä ravintola- ja keittiöhenkilökunnan kanssa. Asiakkaan toiveiden huomioiminen, vastuullisuus ja joustavuus, järjestelmällisyys sekä paineensietokyky ovat myös tärkeitä tarjoilijan työssä.

Tulevia työpaikkojasi ovat erilaiset ruokaravintolat, hotellit, baarit, yökerhot, lounaskahvilat, kahvilat, henkilöstöravintolat, juhla- ja pitopalveluyritykset sekä jakelukeittiöt ja pikaruokapaikat.

Voit myös hakeutua opiskelemaan ravintola- ja catering-alan perustutkinnon yksittäisiä tutkinnon osia.

Kuvaus

Tarjoilijan opinnoissa opit tarjoilu-, asiakaspalvelu- ja myyntitehtäviä erilaisissa ravintoloissa ja kahviloissa. Työssäsi huolehdit asiakastilojen viihtyvyydestä sekä ruokien ja juomien myynnistä. Osaat toimia ja tarjoilla erilaisissa tilaus- ja juhlatarjoiluissa.

Opiskelu on päätoimista päiväopiskelua sisältäen alalle tyypillisesti jonkin verraan ilta- ja viikonloppuopiskelua.

Oppilaitoksessa opiskellessasi opintosi koostuvat kontakti- tai verkko-opinnoista, opintokäynneistä, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työelämässä oppimisesta. Opiskelijatiimissä syvennät omia yhteistyö- ja ongelmanratkaisutaitojasi sekä itsenäistä ja vastuullista toimintaasi opiskelijana ja tulevana ammattilaisena. Työpaikalla suoritettavat opinnot sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella. Koulutuksen aikana voi hakeutua ulkomaille.

Koulutuksen sisältö

Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat
• Ravitsemispalveluissa toimiminen 30 osp
• Asiakaspalvelu ja myynti 25 osp
• Annosruokien ja juomien tarjoilu 40 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp, esimerkiksi
• Á la carte tarjoilu 30 osp
• Tilaus- ja juhlaruokien tarjoilu 25 osp
• Juomien myynti ja tarjoilu 25 osp
• Kahvilapalvelut 10 osp
• Katu- ja pikaruokapalvelut 10 osp
•Yrityksessä toimiminen 15 osp

Opiskelu on joustavaa ja ottaa huomioon opiskelijan elämäntilanteet. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa sovitaan tarvitsemasi opinnot, opiskelutavat ja mahdolliset tukitoimet.

Kustannukset

Ammatillisessa perustutkinnossa opiskelu on maksutonta, mutta opiskelijat hankkivat työasut, työjalkineet ja opiskelumateriaalin. Kustannukset ovat noin 250-300 €.

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Lisää koulutuksesta

Otsikko

Sopisiko sinulle oppisopimus?

Kuvaus

Yhdistä työnteko ja opiskelu! Meidän kauttamme voit opiskella oppisopimuksella minkä tahansa työtehtäviesi mukaisen toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan.

Kuva

Monta tapaa opiskella

Gradia tarjoaa aikuisille tutkintotavoitteista opiskelua sekä lyhyempiä koulutuksia. Aikuisena voit opiskella ammatillisia opintoja Ammattiopisto Gradiassa ja lukio-opintoja Jyväskylän aikuislukiossa. Lisäksi voit tehdä perusopetuksen opinnot valmiiksi aikuisten perusopetuksessa.

Gradian opiskelijana - niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana - voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.

Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto-opiskelijana sinun on tärkeä olla aktiivinen ja omatoiminen, sillä opiskelu vaatii sitoutumista ja itseohjautuvuutta. Opinnot antavat sinulle hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin.

Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta.

Jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.

Kysy lisää, autamme mielellämme!

Gradia hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke ja to klo 13–15

Chat: gradia.fi/oppimaan
hakupalvelut@gradia.fi
040 341 6193

Hinkkanen Anne

Opinto-ohjaaja

Opinto-ohjaus