Matkailu ja ruoka
Tarjoilija
ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Laajuus
Aika
Hakuaika
Kenelle
Haluatko sinä olla seuraava asiakaspalvelun ammattilainen? Opiskele tarjoilijaksi Jyväskylässä!
Tarjoilijan ydinosaamista on luoda asiakkaalle mieleenpainuva hetki ruoan ja juoman parissa. Opintojen alussa opit perusasiat tarjoilusta ja asiakaspalvelusta. Ammattitaitosi kehittyessä sinulla on taito yhdistää ruokaa ja ruokajuomia, tehdä tilaisuuteen sopivia kattauksia sekä työskennellä erilaisissa tarjoiluympäristöissä. Tarjoilijan ammattitaitoa on tuntea anniskelulainsäädäntö sekä tehdä juomasekoituksia. Tuotetuntemus on palveluhenkisyyden lisäksi tarjoilijan tärkeimpiä taitoja. Tarjoilijan on osattava toimia itsenäisesti ja tehdä yhteistyötä ravintola- ja keittiöhenkilökunnan kanssa. Asiakkaan toiveiden huomioiminen, vastuullisuus ja joustavuus, järjestelmällisyys sekä paineensietokyky ovat myös tärkeitä tarjoilijan työssä.
Tulevia työpaikkojasi ovat erilaiset ruokaravintolat, hotellit, baarit, yökerhot, lounaskahvilat, kahvilat, henkilöstöravintolat, juhla- ja pitopalveluyritykset sekä jakelukeittiöt ja pikaruokapaikat.
Voit myös hakeutua opiskelemaan ravintola- ja catering-alan perustutkinnon yksittäisiä tutkinnon osia.
Hakeutuminen
Saapuvia hakemuksia käsitellään jatkuvasti ja opinnot on mahdollista aloittaa joustavasti.
Koulutuksen seuraavat haku- ja aloitusajat:
• 2.6.–27.7.2023, opinnot alkavat 8.8.2023, sopii oppivelvollisille
• 2.6.-27.7.2023 opinnot alkavat 4.9.2023.
• 27.9.-22.11.2023 opinnot alkavat 8.1.2024.
Käsittelemme 31.7.2023 mennessä tulleet hakemukset elokuun alussa.
Opintojen aloittaminen joustavasti voi olla mahdollista, jos sinulla on jo aikaisempia opintoja tästä tutkinnosta. Lisätietoja voit kysyä Hakupalveluista, yhteystiedot löydät sivun alareunasta.
Kelpoisuusvaatimukset
Ammatillisen perustutkinnon opiskelijavalinnan perusteena käytetään Gradiassa seuraavia yhteisiä kriteereitä:
• hakijan pohjakoulutus
• hakijan kouluttautumisen tarve
• hakijan lähtökohdat
• hakijan tavoitteet ja motivaatio
Tämän koulutuksen opiskelijavalinta tehdään hakemuksen ja valintahaastattelun tietojen pohjalta. Muistathan täyttää hakemuksesi huolellisesti. Hakijat kutsutaan valintahaastatteluun. Hakemus peruuntuu, jos ei osallistu haastatteluun. Lisätietoa valintakriteereistä ja pisteytyksestä: www.gradia.fi/jatkuvan-haun-ammatillisten-perustutkintojen-valintakrite….
Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan kielitaidon arviointiin. Tämän haun kielitaidon arviointi on ke 9.8.2023. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: https://www.gradia.fi/kielitaidon-arviointi
Tarjoilijan ammatti vaatii soveltuvuutta alalle: hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa sekä vuorovaikutustaitoja. Vaikeat ruoka-aineallergiat ovat haasteena tarjoilijan ammatissa toimimiselle. Hakijalta edellytetään alalle soveltuvaa terveydentilaa.
Kuvaus
Tarjoilijan opinnoissa opit tarjoilu-, asiakaspalvelu- ja myyntitehtäviä erilaisissa ravintoloissa ja kahviloissa. Työssäsi huolehdit asiakastilojen viihtyvyydestä sekä ruokien ja juomien myynnistä. Osaat toimia ja tarjoilla erilaisissa tilaus- ja juhlatarjoiluissa.
Rakenne
Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset tutkinnon osat
• Ravitsemispalveluissa toimiminen 30 osp
• Asiakaspalvelu ja myynti 25 osp
• Annosruokien ja juomien tarjoilu 40 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp, esimerkiksi
• Á la carte tarjoilu 30 osp
• Tilaus- ja juhlaruokien tarjoilu 25 osp
• Juomien myynti ja tarjoilu 25 osp
• Kahvilapalvelut 10 osp
• Katu- ja pikaruokapalvelut 10 osp
•Yrityksessä toimiminen 15 osp
Monta tapaa opiskella
Opiskelu on joustavaa ja ottaa huomioon opiskelijan elämäntilanteet. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa sovitaan tarvitsemasi opinnot, opiskelutavat ja mahdolliset tukitoimet. Opiskelu on päätoimista päiväopiskelua sisältäen alalle tyypillisesti jonkin verraan ilta- ja viikonloppuopiskelua.
Oppilaitoksessa opiskellessasi opintosi koostuvat kontakti- tai verkko-opinnoista, opintokäynneistä, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työelämässä oppimisesta. Opiskelijatiimissä syvennät omia yhteistyö- ja ongelmanratkaisutaitojasi sekä itsenäistä ja vastuullista toimintaasi opiskelijana ja tulevana ammattilaisena. Työpaikalla suoritettavat opinnot sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella. Koulutuksen aikana voi hakeutua ulkomaille.
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä, ja sen voi aloittaa joustavasti. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/
Kustannukset
Ammatillisessa perustutkinnossa opiskelu on maksutonta, mutta opiskelijat hankkivat työasut, työjalkineet ja opiskelumateriaalin. Kustannukset ovat noin 250-300 €.
Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.
Jatko-opintomahdollisuudet
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Luonteva jatko-opintoväylä on restonomikoulutus ammattikorkeakoulussa. Lisäksi sinulla on mahdollisuus hakeutua alan ammattitutkintoihin ja erikoisammattitutkintoihin.
Hakupalvelut
040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12