Kasvata juuresi puutarha-alaan!

Koulutuksen tiedot

Koulutusala

Puutarha-ala

Paikkakunta

Jämsä

Opiskelutapa

Monimuoto-opiskelu

Laajuus

180 osaamispistettä, 2–3 vuotta

Hakuaika

Jatkuva haku

Hakeutuminen

Koulutukseen on jatkuva haku. Opinnot on mahdollista aloittaa joustavasti henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Ryhmämuotoiset aloitukset ovat tammi- ja elokuussa. Seuraava ryhmämuotoinen aloitus opintoihin on elokuussa 2024.
Osaamisalavalinta tehdään opintojen aikana. Osaamisalaksi voi valita viheralan, kukka- ja puutarhakaupan tai puutarhatuotannon osaamisalan.

Kenelle

Oletko asiakaslähtöinen, kiinnostunut kasveista, ympäristön viihtyvyydestä sekä vaihtelevista käytännön työtehtävistä? Oletko valmis reippaaseen työskentelyyn ulkona tai sisätiloissa? Puutarhurin ammatissa pääset työskentelemään käsillä, näet oman työsi tulokset ja vaikutukset tulevaisuudessa.

Sinulla on hyvä olla valmiudet myös itsenäiseen opiskeluun, sillä koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna. Koululla tapahtuvan lähiopiskelun lisäksi opintoihin sisältyy itsenäistä opiskelua ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Kuvaus

Opit yrittäjämäiseen työskentelyyn puutarha-alan eri työtehtävissä. Valmistut puutarhuriksi, joka huomioi kestävän kehityksen ja toimii vastuullisesti ympäristön parhaaksi. Usein työ pitää sisällään sosiaalista kanssakäymistä monialaisten ihmisten kanssa, etenkin myyntityössä sekä neuvonnan muodossa. Lisäksi tunnistat eri kasvilajeja ja niiden ominaisuuksia sekä tiedät luonnon kiertokulkuun liittyviä lainalaisuuksia.

Toimit ammattilaisena puutarha-alalla, jossa on tekemisen meininki. Opintojen jälkeen sinulla on mahdollisuus työskennellä esim. tuotantopuutarhoilla, kukka- ja puutarhakaupoissa, viherrakennusyrityksissä tai alan itsenäisenä yrittäjänä.

Koulutuksen sisältö

Puutarha-alan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Kaikille pakolliset tutkinnon osat
• Puutarhatöiden tekeminen 25 osp
• Puutarha-alan organisaatiossa toimiminen 15 osp

Pakolliset tutkinnon osat, puutarhatuotannon osaamisala
• Puutarhakasvien tuottaminen avomaalla 30 osp
• Puutarhakasvien tuottaminen katetuissa olosuhteissa 30 osp

Pakolliset tutkinnon osat, kukka- ja puutarhakaupan osaamisala
• Asiakaspalvelu ja myyntityö puutarha-alan myymälässä 30 osp
• Myymälätyöskentely puutarha-alalla 30 osp

Pakolliset tutkinnon osat, viheralan osaamisala
• Viheralueiden rakentaminen 30 osp
• Viheralueiden kunnossapito 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 45 osp (3 x 15 osp)
Voit valita 20 eri vaihtoehdosta oman mielenkiintosi ja työssäoppimispaikkasi mahdollisuuksien mukaan mm. kukkasidontatöitä, kasviryhmän tuottamista ja kasvillisuuden käyttämistä viheralueilla.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS. Se tehdään tutkinnon opetussuunnitelman sekä opiskelijan tavoitteiden ja valintojen perusteella. Osaamisen hankkimisessa on keskeisenä erilaiset oppimisympäristöt ja työelämälähtöisyys.

Kustannukset

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Opiskelijan on hankittava turvajalkineet. Lisäksi on suositeltavaa hankkia eri työtehtävien mukainen työvaatetus. Opiskelijalla odotetaan olevan käytössään oma tietokone, toimivine tietoverkkoyhteyksineen.

Lisää koulutuksesta

Otsikko

Sopisiko sinulle oppisopimus?

Kuvaus

Yhdistä työnteko ja opiskelu! Meidän kauttamme voit opiskella oppisopimuksella minkä tahansa työtehtäviesi mukaisen toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan.

Kuva
Palsta 1/2

Opiskelua puutarha-alalla

Petra, Iines ja Iida opiskelevat puutarhureiksi Ammattiopisto Gradiassa, Jämsän toimipisteessä. Jokainen heistä on suuntautunut eri osaamisalalle: Petra puutarhatuotantoon, Iines kukka- ja puutarhakauppaan ja Iida viheralalle. Parhaita juttuja puutarha-alassa ovat ainakin nämä:

  • hyöty- ja koristekasvien kasvatus avomaalla ja kasvihuoneella
  • kukkasidonta, kukka-asetelmat ja värit 
  • monipuolisuus ja käytännönläheisyys 
  • erilaiset projektit ja tilaustyöt 
  • tyytyväiset asiakkaat, kun kyse on vaikkapa omenapuiden leikkaamisesta
  • ja ennen kaikkea:

Paljon samanhenkisiä ihmisiä ja erittäin hyvä yhteishenki! 

Palsta 2/2

Monta tapaa opiskella

Gradia tarjoaa aikuisille tutkintotavoitteista opiskelua sekä lyhyempiä koulutuksia. Aikuisena voit opiskella ammatillisia opintoja Ammattiopisto Gradiassa ja lukio-opintoja Jyväskylän aikuislukiossa. Lisäksi voit tehdä perusopetuksen opinnot valmiiksi aikuisten perusopetuksessa.

Gradian opiskelijana - niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana - voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.

Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto-opiskelijana sinun on tärkeä olla aktiivinen ja omatoiminen, sillä opiskelu vaatii sitoutumista ja itseohjautuvuutta. Opinnot antavat sinulle hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin.

Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta.

Jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.

Kysy lisää, autamme mielellämme!

Gradia hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke ja to klo 13–15

Chat: gradia.fi/hae-opiskelemaan

hakupalvelut@gradia.fi

Honkanen Outi

Lehtori (opettaja)