Hyvinvointi ja terveys
Kasvatus ja ohjaus
Puhevammaisten tulkkauksen erikoisammattitutkinto
Laajuus
Aika
Hakuaika
Kenelle
Haluatko tulevaisuudessa toimia puhevammaisten tulkkina ? Koulutus on tarkoitettu sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille, joilla on kokemusta puhevammaisten henkilöiden kanssa toimimisesta sekä puhetta tukevien ja korvaavien kommunikaatiomenetelmien käytöstä.
Kelpoisuusvaatimukset
Puhevammaisten tulkkauksen erikoisammattitutkinnon tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista määrätään Opetushallituksen määräyksessä Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa koulutuksessa (OPH-5-2018).
Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan kielitaidon arviointiin. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: https://www.gradia.fi/kielitaidon-arviointi
Kuvaus
Puhevammaisten tulkkauksen erikoisammattitutkinnon suorittanut puhevammaisten tulkki toimii puhevammaisten henkilöiden tulkkina tilanteissa, joissa asiakas tarvitsee tulkkausta, esimerkiksi työssä, opiskelussa, harrastuksissa ja asioinnissa. Puhevammaisten tulkki tulkkaa asiakkaan tuottamia viestejä toiselle osapuolelle ja hän selventää tarvittaessa puhevammaiselle henkilölle toisen henkilön viestejä puhetta tukevilla ja korvaavilla kommunikointimenetelmillä. Puhevammaisten tulkin osaamiseen kuuluu myös kommunikaatiomenetelmien ohjaus puhevammaisten henkilöiden lähi-ihmisille.
Rakenne
Puhevammaisten tulkkauksen erikoisammattitutkinnon kokonaislaajuus on 180 osaamispistettä, tutkintonimike on puhevammaisten tulkki.
Tutkinto muodostuu kolmesta pakollisesta tutkinnon osasta
• Kommunikoinnin häiriöiden tuntemus ja tulkkauspalvelujärjestelmässä toimiminen 40 osp
• Tulkkaus ja kommunikoinnin apuvälineiden käyttö 50 osp
• Tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaus 50 osp
Valinnaisia tutkinnon osia on suoritettava vähintään 40 osaamispistettä.
Valinnaisia tutkinnon osia ovat
• Kommunikaatiomenetelmien ohjaus 40 osp
• Puhevammaisten tulkki yrittäjänä 40 osp
• Tutkinnon osan tai osia voi valita myös ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai toisesta erikoisammattitutkinnosta
Monta tapaa opiskella
Opiskelu on monimuoto-opiskelua: lähiopiskelupäiviä, verkko-opiskelua, itsenäistä opiskelua ja oppimistehtäviä. Opiskelija tutustuu puhevammaisten tulkin työhön ja harjoittelee tulkkausta. Opintoihin kuuluu lisäksi kommunikaatiomenetelmien ohjauksen harjoittelua puhevammaisten henkilöiden lähiverkoistoissa.
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä, ja sen voi aloittaa joustavasti. Lisätietoja www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/
Kustannukset
Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovat maksullisia. Tämän koulutuksen opiskelijamaksu on 890€.
Jatko-opintomahdollisuudet
Tutkinto antaa sinulle kelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin ja korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin.
Hakupalvelut
040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12