Metsä ja puutarha
Metsäkoneasentaja
metsäalan perustutkinto
Laajuus
Hakuaika
Jatkuva hakuKenelle
Metsäkoneasennuksen osaamisala on tarkoitettu sinulle, joka olet kiinnostunut tekniikan parissa työskentelystä.
Metsäkoneasentaja on puunkorjuukoneiden ja muiden vastaavien raskaskoneiden huollon ja korjausten osaaja. Metsäkoneasentajan työn keskeisiä tehtäviä ovat raskaskoneiden teknisen rakenteen tuntemus sekä vianetsintä ja korjaus sekä koneiden tietojärjestelmien hallinta vianetsinnässä ja koneiden säädössä.
Hakeutuminen
Koulutukseen on jatkuva haku.
Syksyllä opintojen ryhmämuotoinen aloitus on 23.10.2023. Kevään 2024 ryhmämuotoisen aloituksen päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin.
Kelpoisuusvaatimukset
Ammatillisen perustutkinnon opiskelijavalinnan perusteena käytetään Gradiassa seuraavia yhteisiä kriteereitä:
• hakijan pohjakoulutus
• hakijan kouluttautumisen tarve
• hakijan lähtökohdat
• hakijan tavoitteet ja motivaatio
Kone- ja metsäalan työkokemus tai soveltuvan alan koulutus katsotaan eduksi opiskelijavalinnassa.
Tämän koulutuksen opiskelijavalinta tehdään hakemuksen ja valintahaastattelun tietojen pohjalta. Valintahaastattelu sisältää matematiikan ja äidinkielen kartoituksen. Kaikki hakijat kutsutaan valintahaastatteluun. Hakemus peruuntuu, jos hakija ei osallistu haastatteluun. Lisätietoa valintakriteereistä ja pisteytyksestä: www.gradia.fi/jatkuvan-haun-ammatillisten-perustutkintojen-valintakrite…
Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan seuraavaan mahdolliseen kielitaidon arviointiin. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: https://www.gradia.fi/kielitaidon-arviointi
Kuvaus
Metsäkoneasentajan koulutus antaa valmiudet metsätraktoreiden ja harvestereiden korjaus- sekä huoltotöihin, sekä käyttötaidon niiden toimintakunnon toteamiseen. Koulutuksen aikana opiskellaan metsäkoneiden tekniikkaa ja kunnossapitoa.
Metsäkoneasentajat työllistyvät metsäkonevalmistajien huolto-organisaatioihin.
Rakenne
Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset tutkinnon osat
• Metsätraktorin käyttö 20 osp
• Metsäkoneiden kunnossapito 20 osp
• Metsäkoneen huolto ja korjaus 40 osp
• Metsäkoneen vianhaku 35 osp
Valinnaiset tutkinnon osat, 30 osp, esimerkiksi
• Kuljetusalan perustason ammattipätevyys 10 osp
• Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp
• Yrityksessä toimiminen 10 osp
• Ajoneuvohydrauliikka 10 osp
• Tutkinnon osa toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
Monta tapaa opiskella
Sinulle laaditaan opintojen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa sovitaan opinnot, opiskelutavat sekä mahdolliset tukitoimet. Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä sekä työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta.
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä, ja sen voi aloittaa joustavasti. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/
Kustannukset
Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.
Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Opiskelijalle tulee maksettavaksi osa alalla vaadittavista turvavarusteista ( kengät, haalarit, kypärä ym. ) eli noin 120 €. Lisäksi kustannuksia syntyy korttikoulutusten korttimaksuista.
Jatko-opintomahdollisuudet
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammatikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Kun olet hankkinut alan osaamista työelämässä, voit myös hakeutua suorittamaan metsäalan ammattitutkinnon ja metsäalan erikoisammattitutkinnon.
Hakupalvelut
040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12