Ajoneuvot, liikenne ja logistiikka
Linja-autonkuljettaja
logistiikan perustutkinto
Laajuus
Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 10 - 16 kuukautta, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).
Aika
Hakuaika
Kenelle
Haemme opiskelijaksi sinua, joka haluat työllistyä kuljetusalalle. Koulutus sopii erityisesti sinulle, joka olet itsenäiseen työskentelyyn kykenevä, huolellinen ja oma-aloitteinen. Lisäksi ymmärrät yhteistyön ja asiakaspalvelun merkityksen sekä vastuusi kuljettajana, joka tarvittaessa sopeutuu epäsäännöllisiin työaikoihin.
Hakeutuminen
Hakijainfo järjestetään maanantaina 12.6.2023 klo 12 alkaen Gradia Lievestuoreen kampuksella, Ajoneuvontie 21, tilassa LT.A142-143.
Hakemuksesi peruuntuu, mikäli et osallistu hakijainfoon.
Tätä koulutusta järjestetään myös työvoimakoulutuksena. Jos olet työttömänä tai työttömyysuhanalaisena työnhakijana, sinulla on mahdollista hakeutua myös TE-palveluiden verkkosivujen kautta eli täältä: https://koulutukset.te-palvelut.fi/kt/713033?searchPhrase=713033&announ… Valinnat työvoimakoulutukseen tekee TE-toimisto. Hakuaika työvoimakoulutuksen päättyy 28.5.2023.
Koulutuksen seuraava hakuaika on 18.8.-22.11.2023. Opinnot alkavat 8.1.2024.
Kelpoisuusvaatimukset
Ammatillisen perustutkinnon opiskelijavalinnan perusteena käytetään Gradiassa seuraavia yhteisiä kriteereitä:
• hakijan pohjakoulutus
• hakijan kouluttautumisen tarve
• hakijan lähtökohdat
• hakijan tavoitteet ja motivaatio
Opiskelijavalinta tehdään hakemuksen ja haastattelun tietojen pohjalta. Muistathan täyttää hakemuksesi huolellisesti. Lisäksi hakijan tulee osallistua hakijainfoon. Hakijainfo järjestetään maanantaina 12.6.2023 klo 12 alkaen Gradia Lievestuoreen kampuksella, Ajoneuvontie 21, tilassa LT.A142-143. Hakemuksesi peruuntuu, jos et osallistu hakijainfoon ja haastatteluun. Lisätietoa valintakriteereistä ja pisteytyksestä: www.gradia.fi/jatkuva-haku/jatkuvan-haun-ammatillisten-perustutkintojen….
Hakijan tulee täyttää 18 vuotta koulutuksen alkuun mennessä. Valittavilla tulee olla vähintään B -luokan ajo-oikeus sekä mahdollisimman nuhteeton ajohistoria, joka todistetaan ajokorttiotteella. Ajokorttiote vaaditaan kaikilta hakijoilta ja sen voi tilata ilmaiseksi Trafin oma asiointi -palvelun kautta verkkopankkitunnuksia käyttäen https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/kuljettajatiedot-ja-ajokortt…. Koulutuksen alkaessa ote ajoneuvoliikennerekisteristä ei saa olla kolmea kuukautta vanhempi. Ajokorttiote on oltava mukana henkilökohtaisessa haastattelutilaisuudessa. Ajokorttiotteessa olevat rikkeet vaikuttavat opiskelijavalintaan.
Hakevilta edellytetään alalle soveltuvaa terveydentilaa (SORA-lainsäädännön ja ajokorttiasetuksen mukaisesti: www.gradia.fi/oppimaan/sora-lainsaadanto). Koulutusta ja työntekoa haittaavat fyysiset tai psyykkiset rajoitteet voivat estää opiskelun kuljettajakoulutuksessa. Lue lisää: https://ajokortti-info.fi/ajotaidon-yllapito/ajoterveys
Osaan kuljettajan työtehtävistä on esitettävä rikostaustaote.Rikostaustaotteella tarkoitetaan rikosrekisteriotetta, joka on tarkoitettu esitettäväksi työnantajalle, viranomaiselle, oppilaitokselle tai vapaaehtoistoiminnan järjestäjälle Suomessa, kun henkilö ryhtyy toimimaan alaikäisten kanssa. Ote voidaan tilata vasta, kun harjoittelu on ajankohtainen. Lisää tietoa rikostaustaotteesta: https://www.oikeusrekisterikeskus.fi/fi/index/palvelut/rikosrekisteriot…
Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan kielitaidon arviointiin. Tämän haun kielitaidon arviointi on 6.6.2023. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: https://www.gradia.fi/kielitaidon-arviointi
Kuvaus
Koulutuksen tavoitteena on antaa valmiudet toimia henkilöliikenteessä linja-autonkuljettajana ja tuottaa itsenäiseen ja omatoimiseen työskentelyyn pystyviä kuljettajia työmarkkinoiden tarpeeseen. Koulutuksen suorittaneet ymmärtävät työn laadun merkityksen sekä vastuunsa työstään yksilönä ja ryhmän jäsenenä.
Koulutuksen aikana opiskelet logistiikkaa, ajoneuvojen käsittelyä ja huoltamista. Perehdyt henkilöliikenteeseen sen eri muodoissa. Linja-autoalan työllisyysnäkymät ovat hyvät ja lähes kaikki osaavat työntekijät saavat töitä.
Koulutukseen sisältyy D-luokan ajokortin sekä kuljetusalan ammattipätevyyden suorittaminen.
Koulutuksen tavoitteena on suorittaa logistiikan perustutkinto, linja-autonkuljettaja, kuljetuspalvelujen osaamisalalta tai tutkinnon osia.
Koulutus järjestetään GRADIAN LIEVESTUOREEN toimipisteessä (Ajoneuvontie 21), jonne on matkaa noin 25 kilometriä Jyväskylästä.
Lisätietoa linja-autonkuljettajan työstä: www.ammattinetti.fi/ammatit/detail/428_ammatti
Rakenne
Logistiikan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat ovat laajuudeltaan 60 osp ja muodostuvat seuraavista tutkinnon osista:
• Logistiikka-alan työympäristössä toimiminen, 15 osp
• Linja-autonkuljettajana työskentely, 35 osp
• Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, 10 osp
Valinnaisista ammatillisista tutkinnon osista valitaan yhteensä 85 osp laajuiset osiot, valinnaisia ovat esimerkiksi seuraavat:
• Kaupunki- ja seutuliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
• Palveluliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
• Kaukoliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
• Tilausliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
• Erityisryhmien kanssa toimiminen, 5 osp
• Linja-autorahtina kuljetettavan tavaran käsittely, 15 osp
• Koulukuljetuksen kuljettajana työskentely, 25 osp
• Taksiliikenteen kuljettajana työskentely, 25 osp
Monta tapaa opiskella
Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa sovitaan opinnot, opiskelutavat sekä mahdolliset tukitoimet. Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Työpaikalla suoritettavat opinnot sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella.
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä ja sen voi aloittaa joustavasti. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/
Kustannukset
Opiskelijan maksettavaksi tulee erilaisia viranomaismaksuja yhteensä noin 300 euroa (ajokoe-, ajokorttilupamaksu, digipiirturikortti) sekä lääkärintodistus ja työvaatteet.
Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.
Jatko-opintomahdollisuudet
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Tyypillisimmät jatko-opinnot logistiikan perustutkinnon jälkeen ovat: logistiikan insinööri AMK, kuljetusalan ammattitutkinto, tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinto, liikenneopettajan erikoisammattitutkinto.
Hakupalvelut
040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12