Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osp. Koulutuksen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Hakuaika

Jatkuva haku

Kenelle

Haluatko oppia valmistamaan ja koristelemaan leipomo- ja konditoriatuotteita? Oletko kiinnostunut ruoka- ja kahvileipien, leivosten, kakkujen sekä koristetöiden valmistuksesta? Leipuri-kondiittorina huolehdit hygieniasta, omavalvonnasta ja osaat laadukkaan tuotekehittelyn. Sinulla on kädentaitoja sekä luovuutta ja ongelmaratkaisutaitoja. Voit tutustua funktionaalisten elintarvikkeiden, suklaa- ja sokeritöiden sekä erityisruokavaliotuotteiden valmistukseen. Työssä vaaditaan hyvää paineensietokykyä, vastuullisuutta sekä koneiden ja käsityövälineiden käyttöosaamista. Toimit työturvallisuusohjeiden mukaisesti elintarvikelainsäädäntöä ja työaikoja noudattaen. Lisäksi sinulla on tiimityöskentelytaitoja sekä kykyä itsenäiseen työskentelyyn. Leipuri-kondiittorina voit työskennellä voit työskennellä teollisuusleipomoissa tai pienemmissä leipomoissa, konditorioissa, paistopisteissä, pitopalveluyrityksissä sekä suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä. Työpaikkasi voi olla myös erilaiset kahvilat sekä pienet makeisyritykset.

Opinnot antavat hyvät jatko-opintovalmiudet esimerkiksi ammattikorkeakoulun bio- ja elintarvikeinsinöörikoulutukseen.

Seuraava hakuaika koulutukseen tarkentuu myöhemmin.

Kelpoisuusvaatimukset

Ammatillisen perustutkinnon opiskelijavalinnan perusteena käytetään Gradiassa seuraavia yhteisiä kriteereitä:
• hakijan pohjakoulutus
• hakijan kouluttautumisen tarve
• hakijan lähtökohdat
• hakijan tavoitteet ja motivaatio

Lisätietoa valintakriteereistä ja pisteytyksestä: https://www.gradia.fi/jatkuvan-haun-ammatillisten-perustutkintojen-vali….

Hakijat kutsutaan valintahaastatteluun. Hakemus peruuntuu, jos ei osallistu valintahaastatteluun.

Leipuri-kondiittorin ammatti vaatii hyvää fyysistä kuntoa. Käsissä ilmenevä vaikea atooppinen ihottuma ja vaikeat ruoka-aineallergiat ovat haasteena ammatissa toimimiselle. Lisäksi tuki- ja liikuntaelinten sairaudet voivat olla esteenä ammatissa toimimiselle.

Kuvaus

Opit erilaisten leipomo- ja konditoriatuotteiden suunnittelua, raaka-aineiden käsittelyä, erilaisia valmistustekniikoita sekä leivonnaisten viimeistelyä. Saat vahvan osaamisen erilaisten leipomo - ja konditoriatuotteiden valmistukseen erityisruokavaliot huomioiden.
Leipuri-kondiittorina osaat käyttää erilaisia työvälineitä ja laitteita sekä huomioida työssäsi puhtaanapidon, hygienian sekä kestävän kehityksen. Osaat valmistaa sesongin mukaisia leivonnaisia ja olet tietoinen sen hetkisistä leipomoalantrendeistä.
Opintoihin voi valita kahden tutkinnon opinnot ja suorittaa samanaikaisesti ylioppilastutkinnon.

Rakenne

Pakolliset tutkinnon osat:
- Elintarviketuotannossa toimiminen 30 osp
- Elintarvikeprosessin ohjaus ja käynnissäpito 30 osp
- Elintarvikkeiden valmistus 40 osp

- Valinnaiset tutkinnon osat 40 osp

Monta tapaa opiskella

Opiskelu on joustavaa ja ottaa huomioon opiskelijan elämäntilanteet. Opiskelu on päätoimista päiväopiskelua. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa sovitaan tarvitsemasi opinnot, opiskelutavat ja mahdolliset tukitoimet.

Oppilaitoksessa opiskellessasi opintosi koostuvat kontakti- tai verkko-opinnoista, opintokäynneistä, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työelämässä oppimisesta. Opiskelijatiimissä syvennät omia yhteistyö- ja ongelmanratkaisutaitojasi sekä itsenäistä ja vastuullista toimintaasi opiskelijana ja tulevana ammattilaisena. Työpaikalla suoritettavat opinnot sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella. Koulutuksen aikana voi hakeutua ulkomaille. Tutkinnon voi suorittaa oppisopimuksella, jos sinulla on työsuhde tai toimit yrittäjänä. Työajan tulee olla keskimäärin 25h viikossa.

Opiskelu on omaehtoista päätoimista ammatillista koulutusta ja oikeuttaa Kelan opintotukeen, ehtojen täyttyessä työttömyysetuuteen (te-toimisto) tai aikuiskoulutustukeen (Koulutusrahasto).

Kustannukset

Ammatillisessa perustutkinnossa opiskelu on maksutonta, mutta opiskelijat hankkivat työasut, jalkineet ja opiskelumateriaalin. Kustannukset ovat noin 350€.

Jatko-opintomahdollisuudet

Elintarvikealan perustutkinnon suoritettuasi saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden ja voit hakeutua korkeakouluopintoihin yliopistoon tai ammattikorkeakouluun. Luonteva jatko-opintoväylä on bio- ja elintarviketekniikan tai restonomin opinnot ammattikorkeakoulussa.
Leipuri-kondiittori koulutuksen suoritettuasi sinulla on mahdollisuus hakeutua leipomoalan ammattitutkintoon, leipomoalan erikoisammattitutkintoon Gradia Jyväskylään.

HAKUPALVELUT

040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika
ma–to klo 10–15.30
pe ja aattopäivinä klo 10–14

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Paikkakunta

Jyväskylä