Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osp. Koulutuksen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Aika

-

Hakuaika

-

Kenelle

Haluatko oppia valmistamaan ja koristelemaan leipomo- ja konditoriatuotteita? Oletko kiinnostunut ruoka- ja kahvileipien, leivosten, kakkujen sekä koristetöiden valmistuksesta? Sinulla on kädentaitoja sekä luovuutta ja ongelmaratkaisutaitoja. Työssä vaaditaan hyvää paineensietokykyä, vastuullisuutta sekä koneiden ja käsityövälineiden käyttöosaamista. Lisäksi sinulla on tiimityöskentelytaitoja sekä kykyä itsenäiseen työskentelyyn.

Leipuri-kondiittorina voit työskennellä voit työskennellä teollisuusleipomoissa tai pienemmissä leipomoissa, konditorioissa, paistopisteissä, pitopalveluyrityksissä sekä suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä. Työpaikkasi voi olla myös erilaiset kahvilat sekä pienet makeisyritykset.

Hakeutuminen

Koulutuksen seuraavat haku- ja aloitusajat:

• 2.6.–31.7.2023, opinnot alkavat 8.8.2023
• 27.9.–22.11.2023, opinnot alkavat 8.1.2024
• 3.4.–29.5.2024, opinnot alkavat elokuussa 2024

Opintojen aloittaminen joustavasti voi olla mahdollista, jos sinulla on jo aikaisempia opintoja tästä tutkinnosta. Lisätietoja voit kysyä Hakupalveluista, yhteystiedot löydät sivun alareunasta.

Kelpoisuusvaatimukset

Ammatillisen perustutkinnon opiskelijavalinnan perusteena käytetään Gradiassa seuraavia yhteisiä kriteereitä:
• hakijan pohjakoulutus
• hakijan kouluttautumisen tarve
• hakijan lähtökohdat
• hakijan tavoitteet ja motivaatio

Haku soveltuu myös oppivelvollisille.

Tämän koulutuksen opiskelijavalinta tehdään hakemuksen ja valintahaastattelun tietojen pohjalta. Muistathan täyttää hakemuksesi huolellisesti. Kaikki hakijat saavat haastattelukutsun sähköpostitse viimeistään hakuajan päättymisen jälkeen. Hakemuksesi peruuntuu, jos et osallistu haastatteluun.Valintahaastattelut pidetään viikolla 23.

Lisätietoa valintakriteereistä ja pisteytyksestä: www.gradia.fi/jatkuva-haku/jatkuvan-haun-ammatillisten-perustutkintojen….

Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan kielitaidon arviointiin. Tämän haun kielitaidon arviointi on tiistaina 6.6.2023. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: https://www.gradia.fi/kielitaidon-arviointi

Leipuri-kondiittorin ammatti vaatii hyvää fyysistä kuntoa. Käsissä ilmenevä vaikea atooppinen ihottuma ja vaikeat ruoka-aineallergiat ovat haasteena ammatissa toimimiselle. Lisäksi tuki- ja liikuntaelinten sairaudet voivat olla esteenä ammatissa toimimiselle.

Kuvaus

Opit erilaisten leipomo- ja konditoriatuotteiden suunnittelua, raaka-aineiden käsittelyä, erilaisia valmistustekniikoita sekä leivonnaisten viimeistelyä. Saat vahvan osaamisen erilaisten leipomo - ja konditoriatuotteiden valmistukseen erityisruokavaliot huomioiden. Voit tutustua funktionaalisten elintarvikkeiden, suklaa- ja sokeritöiden sekä erityisruokavaliotuotteiden valmistukseen.

Leipuri-kondiittorina osaat käyttää erilaisia työvälineitä ja laitteita sekä huomioida työssäsi puhtaanapidon, hygienian sekä kestävän kehityksen. Osaat valmistaa sesongin mukaisia leivonnaisia ja olet tietoinen leipomoalan trendeistä.

Rakenne

Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat
• Elintarviketuotannossa toimiminen 35 osp
• Leipomoalan prosessien ohjaus ja käynnissäpito 20 osp
• Ruokaleipätuotteiden valmistus 20 osp
• Kahvileipätuotteiden valmistus 20 osp
• Konditoriatuotteiden valmistus 20 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 30 osp
• Leipomoeinesten valmistus 15 osp
• Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä 15 osp
• Leipomoalan erikoistuotteiden valmistus 15 osp
• Leipomotuotteiden pakkaustoiminnot 15 osp
• Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp
• Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen 5 osp
• Yrityksessä toimiminen 15 osp
• Huippuosaajana toimiminen 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Monta tapaa opiskella

Opiskelu on joustavaa ja ottaa huomioon opiskelijan elämäntilanteet. Opiskelu on päätoimista päiväopiskelua. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa sovitaan tarvitsemasi opinnot, opiskelutavat ja mahdolliset tukitoimet.

Oppilaitoksessa opiskellessasi opintosi koostuvat kontakti- tai verkko-opinnoista, opintokäynneistä, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työelämässä oppimisesta. Opiskelijatiimissä syvennät omia yhteistyö- ja ongelmanratkaisutaitojasi sekä itsenäistä ja vastuullista toimintaasi opiskelijana ja tulevana ammattilaisena. Työpaikalla suoritettavat opinnot sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella. Koulutuksen aikana voi hakeutua ulkomaille.

Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. : Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä, ja sen voi aloittaa joustavasti. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.

Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/

Kustannukset

Ammatillisessa perustutkinnossa opiskelu on maksutonta, mutta opiskelijat hankkivat työasut, jalkineet ja opiskelumateriaalin. Kustannukset ovat noin 350€.

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Luonteva jatko-opintoväylä on bio- ja elintarviketekniikan tai restonomin opinnot ammattikorkeakoulussa. Leipuri-kondiittorin koulutuksen suoritettuasi sinulla on myös mahdollisuus hakeutua leipomoalan ammattitutkintoon ja myöhemmin leipomoalan erikoisammattitutkintoon Gradia Jyväskylään.

Hakupalvelut

040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12


 

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä