Hyvinvointi ja terveys
Hieronnan ammattitutkinto
Laajuus
Aika
Hakuaika
Kenelle
Koulutus on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalasta kiinnostuneille, motivoituneille ja alalle soveltuville henkilöille. Ala sopii sinulle, joka nautit käsillä tekemisestä ja ihmisläheisyydestä. Hyvä hieroja tuntee ihmisen anatomian ja fysiologian, mutta osaa myös kohdata asiakkaan sosiaalisena ja psyykkisenä olentona. Voit olla alanvaihtaja, aikaisemmin toisen tutkinnon suorittanut tai ilman tutkintoa. Hierojan työ on raskasta seisomatyötä, joten koulutukseen hakijoiden on oltava hyvässä fyysisessä kunnossa. Hierojana työllistät itsesi parhaiten yrittäjänä, joten näitä valmiuksia arvostetaan jo hakeutumisvaiheessa.
Hakeutuminen
Haku avautuu 1.1.2023. Saapuvat hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä siten, että ensin täytetään 6.3. alkava ryhmä ja sen täytyttyä hakemukset ohjautuvat automaattisesti 15.8.2023 alkavaan ryhmään. Hakuaika siihen päättyy 30.4.2023.
Kelpoisuusvaatimukset
Hakijan tulee olla täysi-ikäinen ja suorittanut peruskoulun.
Tällä alalla noudatetaan tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä (SORA-lainsäädäntö). Sinulta voidaan pyytää terveydentilaasi koskevia tietoja opiskelijaksi ottamisen arviointia ja päätöksentekoa varten milloin tahansa hakeutumisvaiheen aikana. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppimaan/sora-lainsaadanto.
Opiskelijavalinnat koulutukseen tehdään hakemuksen ja valintahaastattelun perusteella.
Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan kielitaidon arviointiin. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: https://www.gradia.fi/kielitaidon-arviointi
Kuvaus
Hieronnan ammattitutkinnon suorittaminen antaa koulutetun hierojan pätevyyden ja oikeuden käyttää nimikesuojatun ammattihenkilön nimikettä koulutettu hieroja.
Hieroja tekee työtä itsenäisenä yrittäjänä tai toisen palveluksessa erilaisissa sosiaali- ja terveysalan, liikunnan ja vapaa-ajan yhteisöissä. Työtä tehdään vaihtelevissa työympäristöissä, esimerkiksi hoiva- ja hoitolaitoksissa, palvelutaloissa, kylpylöissä, liikuntakeskuksissa, asiakkaiden työpaikoilla ja kodeissa. Hierojat tekevät työtä sekä terveiden että sairaiden, enimmäkseen aikuisten ihmisten parissa.
Opiskelija voi hakea koulutuksen ajaksi Kelan opintotukea, Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea tai työttömyysetuutta.
Rakenne
Hieronnan ammattitutkinto muodostuu kahdesta pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta. Tutkinto on valmis, kun kaikki tutkinnon osat on suoritettu hyväksytysti.
Pakolliset tutkinnon osat 100 osp
• Tuki- ja liikuntaelinongelmaisen potilaan terveyden ja toimintakyvyn edistäminen 70 osp
• Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrittäjänä toimiminen 30 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 50 osp
• Elimistön nestekierron ylläpitäminen ja edistäminen 25 osp
• Ikääntyvän potilaan hieronta 25 osp
• Kansansairauksien ennaltaehkäiseminen hierojan työssä 25 osp
• Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen 25 osp
• ammatillisen tutkinnon osa tai osia sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta, liikunnanohjauksen perustutkinnosta, terveysalan ammattitutkinnosta, liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnosta, kehitysvamma-alan ammattitutkinnosta tai mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnosta enintään 25 osaamispisteen laajuisesti.
Oppilaitos tarjoaa valinnaisen tutkinnon osan kysynnän ja resurssien mukaan. Lähtökohtaisesti tarjoamme Elimistön nestekierron ylläpitäminen ja edistäminen- tutkinnon osan sekä Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen- tutkinnon osan.
Monta tapaa opiskella
Koulutus toteutetaan päivä- ja monimuotokoulutuksena. Käytännössä tämä tarkoittaa 1-4 lähiopetuspäivää viikossa vaihdellen viikoittain ja tutkinnon osittain. Läsnäolovelvollisuutta ei ole ja Moodle- oppimisympäristö on käytettävissä itsenäistä opiskelua varten. Koulutus sisältää useita muutaman viikon mittaisia työssäoppimisen jaksoja, jotka voidaan suorittaa oppilaitoksen hoitolassa tai ulkopuolisessa työpaikassa. Myös kansainvälisiä yhteistyökumppaneita on tarjolla työssäoppimisen suorittamiseksi.
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä, ja sen voi aloittaa joustavasti. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/
Kustannukset
Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovat maksullisia. Tämän koulutuksen opiskelijamaksu on koko tutkinnossa 490€ ja tutkinnon osassa 190€. Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksutonta.
Hakupalvelut
040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12