Koulutuksen tiedot

Koulutusala

ICT

Paikkakunta

Jyväskylä

Toteutusaika

-

Opiskelutapa

Lähiopiskelu

Laajuus

180 osaamispistettä, 2–3 vuotta.

Hakuaika

Ei hakua tällä hetkellä

Hakeutuminen

Yhteishaussa haet tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon.

Kenelle

Kiinnostaako sinua työskentely tietotekniikan parissa? Haluatko työskennellä esimerkiksi yrityksen ohjelmistokehittäjänä, IT-tukihenkilönä, tietoverkkojen parissa tai kodinkonehuoltajana?

ICT -alalla tarvitaan asiakaspalvelutaitoja, vuorovaikutus- ja viestintätaitoja, ongelmanratkaisutaitoja ja pitkäjänteisyyttä! Työskentelet tiimeissä tai projekteissa, mutta harvoin teet työtä yksin. Koodaat, asennat tietoverkkoja, toimit asiakaspalvelutehtävissä helpdeskissä tai korjaat huoltoyrityksissä elektroniikkalaitteita – ennen kaikkea toimit hyvällä palveluasenteella.

Kuvaus

Tieto- ja viestintätekniikka on jatkuvasti kehittyvä ala, jossa tarvitaan osaajia monenlaisiin työtehtäviin. Gradia Jyväskylässä voit opiskella elektroniikka-asentajaksi, tietoverkkoasentajaksi, ohjelmistokehittäjäksi tai IT-tukihenkilöksi.
Tieto- ja viestintätekniikan osaamisessa korostuvat tiedonhaku- ja ongelmanratkaisutaidot. Hyvä kielitaito on myös eduksi työssä.

Tieto- ja viestintätekniikan ala kehittyy ja muuttuu nopeasti. Alalla työskentelevän onkin jatkuvasti seurattava alan kehitystä ja uudistettava osaamistaan sen mukaisesti. Tarvitset tiimityöskentely- ja vuorovaikutustaitoja.

Työelämässä oppiminen on osa opintoja. Ensisijaisesti opiskelija hankkii itse työelämässä oppimisen paikan. Työelämässä oppimista on yksi vuosi opinnoista, joka jakautuu kolmelle vuodelle.

Opinnot pitävät sisällään projektitöitä, asiakaspalvelua, tiimimäistä oppimista.

Yhteishaussa haet tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon. Tutkintonimiketoive ja varatoiveet annetaan paikan vastaanottamisen yhteydessä. Opinnot aloitetaan kaikille yhteisillä, pakollisilla tutkinnon osan opinnoilla. Varsinaisen valinnan tutkintonimikkeestä ja siihen liittyvistä opinnoista teet ensimmäisen syksyn aikana, jolloin järjestetään tutkintonimikkeisiin ja niihin liittyviin opintoihin esittelyviikko. Esittelyviikko pitää sisällään mm. tutkintonimikkeiden ja alan työtehtävien esittelyä, osaamiskartoituksia jne. Tutkintonimikkeen opintojen valintaan vaikuttaa yhteishaun pistemäärä ja opiskelumenestys.

Koulutuksen sisältö

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Kaikille pakollinen tutkinnon osa:
• Tieto- ja viestintätekniikan perustehtävät 25 osp

Pakollinen tutkinnon osa, elektroniikka-asentaja
• Elektroniikka-asennukset 45 osp

Pakollinen tutkinnon osa, tietoverkkoasentaja
• Tietoverkkokaapeloinnit 45 osp

Pakollinen tutkinnon osa, IT-tukihenkilö
• Teknisessä tukipalvelussa toimiminen 45 osp

Pakolliset tutkinnon osat, ohjelmistokehittäjä
• Ohjelmointi 45 osp
• Ohjelmistokehittäjänä toimiminen 45 osp

Valinnaiset tutkinnon osat (30-75 osp) ovat osaamisalaa tukevia opintoja.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Opintosi koostuvat lähiopinnoista, joka sisältää myös jonkin verran etä-, verkko- ja itsenäistä opiskelua, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta.

Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan. Tutkintonimikkeen opinnot voivat koostua eri tutkinnon osista, opintosi riippuvat siitä, millaisen HOKS-polun valitset.
Osa valinnaisista tutkinnon osista suoritetaan vain työelämälähtöisesti.

Kustannukset

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, tietokoneen sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
• Kannettava tietokone, jonka kiintolevyn koko on vähintään 500 Gt, keskusmuisti vähintään 8Gt, prosessori i3 tai parempi (virtuaalisointituki), käyttöjärjestelmänä Windows 10. Tietokoneen hinta-arvio on noin 400€ - 600€. Myös jo olemassa oleva tietokone käy, jos se täyttää laitevaatimukset. Opiskelija vastaa tietokoneensa käyttökunnosta.Tietokone on oltava käytettävissä heti opintojen alkaessa.
• Opiskelijalle voi tulla kustannuksia myös kirjahankinnoista. Kirjahankinnat ja hinnat selviävät opintojen alussa.
• Mahdolliset tulityö-, työturvallisuus-, sähkötyöturvallisuus-, ym. korttimaksut ovat noin 80 € riippuen osaamisalavalinnasta.

Opiskelija saa Office-ohjelmat opintojensa ajaksi käyttöön. Niistä kerrotaan tarkemmin opintojen alussa.

Koulutuksen osoite

Viitaniemi, Viitaniementie 1 D, 40720 Jyväskylä

Lisää koulutuksesta

Palsta 1/2

Opiskelua tieto- ja viestintätekniikan alalla

Heidi opiskelee Gradiassa elektroniikka-asentajaksi ja Jussi ohjelmistokehittäjäksi. Parhaita juttuja tieto- ja viestintätekniikassa ovat ainakin nämä:

  • pääsee tekemään asioita käsillä ja korjaamaan asioita
  • pystyy ottamaan kursseja myös ammattikorkeakoulun puolelta
  • jos haluaa haastatetta opintoihin, voi suorittaa kaksoistutkinnon mikä on mahdollista kaikkien ammatillisten perustutkintojen opiskelijoille!
  • ja ennen kaikkea:

Ymmärtää sen, miten erilaiset asiat toimivat!

Palsta 2/2

Monta tapaa opiskella

Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymykseen.

Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto-opiskelijana sinun on tärkeä olla aktiivinen ja omatoiminen, sillä opiskelu vaatii sitoutumista ja itseohjautuvuutta. Opinnot antavat sinulle hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin.

Gradian opiskelijana – niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana – voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.

Gradiassa jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.

Kysy lisää, autamme mielellämme!

Gradia hakupalvelut

Mouhu Mika

Opinto-ohjaaja

Tieto- ja viestintätekniikka, opinto-ohjaus