Hyvinvointi ja terveys
Kasvatus ja ohjaus
Ammatillinen toiminta kehitysvamma-alalla
vammaisalan ammattitutkinto
Laajuus
Aika
Hakuaika
Kenelle
Tarvitsetko työssäsi lisää osaamista ammatilliseen toimintaan kehitysvamma-alalla? Opiskele vammaisalan ammattitutkintoon kuuluva tutkinnon osa Ammatillinen toiminta kehitysvamma-alalla!
Hakeutuminen
Seuraava hakuaika 9.8.2023 alkavaan koulutukseen on 2.6.-2.8.2023.
Hakijat haastatellaan ennen opintojen aloittamista. Sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) ja opintojesi kesto määritellään tässä yhteydessä. Keskimäärin tutkinnon osan suorittamiseen menee yksi lukukausi. Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena.
Kelpoisuusvaatimukset
Ammatillinen toiminta kehitysvamma-alalla -tutkinnon osa soveltuu henkilölle, jolla on opintoihin soveltuva työpaikka, sekä aikaisempaa kokemusta sosiaali- ja terveysalalta. Tai sinulle, joka olet työssäsi kiinnostunut ja motivoitunut kehittämään ammatillista osaamistasi ja toimintaa vammaistyössä.
Olemme kaikkiin hakijoihin yhteydessä joko sähköpostilla tai puhelimitse. Soveltuvat hakijat kutsutaan valintahaastatteluun.
Tällä alalla noudatetaan tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä (SORA-lainsäädäntö). Sinulta voidaan pyytää terveydentilaasi koskevia tietoja opiskelijaksi ottamisen arviointia ja päätöksentekoa varten milloin tahansa hakeutumisvaiheen aikana. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppimaan/sora-lainsaadanto.
Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan kielitaidon arviointiin. Tämän haun kielitaidon arviointi on ke 9.8.2023. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: https://www.gradia.fi/kielitaidon-arviointi
Kuvaus
Ammatillinen toiminta kehitysvamma-alalla -tutkinnon osa antaa lisää valmiuksia
• toimia asiakastyössä vammaisalan arvoperustaa noudattaen
• suunnitella työtä ja työskennellä yksilökeskeistä toimintatapaa noudattaen
• toimia vammaisen henkilön kanssa arjessa terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäen
Koulutukseen sisältyy vammaistyön lähtökohtien lisäksi perustietoa kehitysvammaisuuteen liittyvistä sairauksista ja lääkehoidosta vammaistyössä, sekä hoitotyön menetelmistä, kuten aseptinen toiminta, perushoito, elintoimintojen tarkkailu ja niiden turvaaminen, ravitsemuksen eritystilanteet (PEG-nappi ja -letku, nenämahaletku), avanteen hoito, katetrointi, kuoleman kohtaaminen ja saattohoito, sekä seksuaaliterveyden edistäminen vammaistyössä.
Rakenne
Koulutuksen aikana opiskellaan yksi tutkinnon osa vammaisalan ammattitutkinnosta (kehitysvamma-alan osaamisala), Ammatillinen toiminta kehitysvamma-alalla, 45 osp.
Tutkinnon osan työssä oppiminen ja näyttö tehdään yleensä ryhmämuotoisessa työpaikassa. Hoitotyön osuus pitäisi pystyä suorittamaan asumisen yksikössä, missä voi näyttää perushoidon ja lääkehoidon osaamisen ammattitaitovaatimusten mukaisesti. Jos sinulla ei ole aikaisempaa vammaistyön perus- ja lääkehoidon osaamiskoulutusta tämän tutkinnon osan opintoihin sisältyy 6:n päivän hoitotaitojen osuus.
Monta tapaa opiskella
Opinnot sisältävät 11 lähipäivää (8t/pv klo 8.15-15.30): 9.8, 23.8, 6.9, 20.9, 4.10 ja hoitotaidot: 16.8, 30.8, 13.9, 27.9, 11.10 ja 25.10, verkko-opintoja, itsenäistä opiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Tutkinnon osassa vaadittava ammattitaito osoitetaan näytössä, joka järjestetään työpaikallasi.
Jos työskentelet jo alan työtehtävissä ja haluat opiskella oppisopimuksella, hakeudu oppisopimuskoulutukseen tästä: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387
Kustannukset
Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovat maksullisia. Tämän koulutuksen opiskelijamaksu on tutkinnon osassa 190€ ja koko tutkinnossa 490€. Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksutonta.
Jatko-opintomahdollisuudet
Tutkinnon osan suoritettuasi voit halutessasi hakea opiskelemaan koko vammaisalan ammattitutkinnon (kehitysvamma-alan osaamisala) ja valmistua ammattinimikkeellä: Kehitysvamma-alan ohjaaja (AT).
Hakupalvelut
040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
5.–16.6.2023 puhelin klo 9–12 ja chat klo 13–15