Ammatilliseen koulutukseen valitulle

Tervetuloa ammatilliseen koulutukseen Gradia Jyväskylään tai Gradia Jämsään!

Saat yksityiskohtaisempia ohjeita omasta koulustasi aloitettuasi opinnot. Tähän olemme koonneet yleisiä perustietoja, jotta opintosi alkavat sujuvasti.

Lukuvuoden 2020 - 2021 aloitusajat ja -paikat

Katso oma ajankohtasi ja paikka, jossa sinun tulisi olla!

Koulu- ja työtodistukset

Tuo alkuperäiset koulu- ja työtodistukset ensimmäisenä opiskelupäivänäsi. Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes olemme tarkistaneet yhteishaun valinnan pohjana olevat todistukset. Todistuksia tarvitaan opintojen alussa, kun sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS.

Oppikirjat

Opiskeluja varten sinun tulee hankkia opintojen alussa opettajan ilmoittamat oppikirjat ja muut tarvittavat opiskeluvälineet. Lisätietoja saat opintojen alkaessa.

Kannettavan tietokoneen hankinta

Oppilaitoksessamme hyödynnetään verkko-opiskelun mahdollisuuksia, joten tarvitset käyttöösi joko kannettavan tietokoneen tai tabletin. Oppilaitoksessamme on yhteiskäytössä vain rajallinen määrä laitteita. Huomioithan, että joillakin koulutusaloilla voi olla erityisiä laitevaatimuksia, joista saat tarkempia tietoja opintojen alussa alan opettajilta.

KELA-kortti

Ruokailua varten sinulla täytyy olla koulun alkaessa viivakoodillinen henkilökortti, kuten KELA-kortti.

Uusien opiskelijoiden valokuvaus

Uudet opiskelijat valokuvataan opintojen alussa. Kuvia käytetään oppilaitoksen sisäisessä käytössä ja tunnistekorteissa, joita käytetään esimerkiksi työmailla.

Koulumatkatuki

Koulumatkatuen saa opiskelija, joka täyttää seuraavat ehdot:

  • Koulumatka on vähintään 10 km yhteen suutaan, kustannukset yli 54 euroa kuukaudessa (ei koske Waltti-liikennettä)
  • Teet vähintään 7 yhdensuuntaista matkaa viikossa.

Jos koulumatkasi täyttää yllä olevat ehdot, täytä hakemus kesän aikana näiden ohjeiden mukaan:

Tarkasta, että yhteystietosi Wilmassa ovat ajan tasalla. Koulu käyttää näitä tietoja koulumatkatuen tarkastamiseen.

Tulosta koulumatkatukihakemuksen lomake Kelan verkkosivuilta: https://www.kela.fi/documents/10192/3861304/KM1.pdf, merkitse hakemuksen lisätietoihin käytätkö koulumatkoihin Waltti-liikenteen vai matkahuollon korttia.

Postita täytetty ja allekirjoitettu lomake oman koulusi opintotoimistoon. Katso oman koulusi yhteystiedot alta. HUOM! Opiskelija allekirjoittaa hakemuksen itse, ei huoltajan allekirjoitusta.

Kun opintotoimisto on saanut täytetyn ja allekirjoitetun lomakkeen, lähetämme sinulle ostotodistuksen aikaisintaan noin 2 viikkoa ennen koulun alkua postilla kotiisi. Tämän jälkeen voit käyttää ostotodistusta mennessäsi ostamaan koulumatkatuettua kuukausilippua. Huomioi, että ostotodistusta voi käyttää lipun ostoon aikaisintaan 14 vuorokautta ennen koulun alkua.

Koulumatkatuesta saat lisätietoa Kelan verkkosivuilta osoitteesta https://www.kela.fi/koulumatkatuki

Opintotuki

Opintotukea voit saada, kun olet täyttänyt 17 vuotta ja opintosi ovat päätoimisia.

Alle 17-vuotias opiskelija voi saada oppimateriaalilisää. Oppimateriaalilisää myönnetään vain pienituloisten perheiden opiskelijoille (vanhempien yhteenlasketut tulot enintään 41 400 € vuodessa).

Saadaksesi opintotukea lukio-opintoja täytyy suorittaa lukukauden aikana vähintään 10 kurssia tai 2 yo-tutkinnon koetta. Huom! Vanhempiesi tulot voivat pienentää opintotuen määrää tai estää sen saamisen.  Opintotukea voit hakea suoraan Kelan verkkosivujen sähköisen asioinnin kautta. Tätä varten tarvitset kuitenkin oppilaitoksen todistuksen opinnoistasi. Jos haet opintotukea, ota yhteys oman koulusi opintosihteeriin.

Opintotuesta saat lisätietoa www-osoitteesta https://www.kela.fi/opintotuki

Asuntolat

Asuntolat on tarkoitettu ensisijaisesti pitkämatkalaisille ensimmäisen vuoden alaikäisille opiskelijoille. Gradian opiskelija-asuntoloissa asuminen on maksutonta ammatillisen perustutkinnon opiskelijoille. Hae asuntolapaikkaa Wilmassa heti opiskelupaikan saatuasi.

Kahden tutkinnon opinnot

Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto. Opiskelu on mahdollista kaikille Gradia Jyväskylän ja Gradia Jämsän ammatillisten perustutkintojen opiskelijoille. Jos olet kiinnostunut kahden tutkinnon opinnoista, ilmoittaudu opintoihin Wilmassa.

Yhdistä korkeakouluopintoja ammattiopintoihisi

Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston EduFutura-yhteistyö antaa sinulle mahdollisuuden tehdä korkeakouluopintoja jo ammatillisten opintojen aikana. Saat lisätietoja HOKS-ohjaajaltasi ja  osoitteesta EduFuturan www-sivuilta.

Oppisopimuskoulutus

Oppisopimuskoulutuksessa uutta opitaan pääasiassa työelämässä. Oppisopimuskoulutus sopii kaiken ikäisille ja sitä varten tarvitaan aina työpaikka ja työsuhde. Voit myös siirtyä suorittamaan opintoja oppisopimuksella kesken opintojesi. Oppisopimuskoulutus suunnitellaan yksilöllisesti vastaamaan sekä yrityksen että opiskelijan osaamistarpeita.

Savuton ja päihteetön yhteisö

Gradia on savuton ja päihteetön yhteisö. Ammatillisen koulutuksen lainsäädännön mukaan oppilaitos voi velvoittaa opiskelijaa esittämään huumausainetestausta koskevan todistuksen, jos lain säätämät edellytykset täyttyvät.

Nuoriso-ohjaajat päivystävät kesällä

Gradian nuoriso-ohjaajat päivystävät koko kesän. Voit olla yhteydessä nuoriso-ohjaajiin, kun haluat jutella opiskeluun tai arkeen liittyvistä asioista jonkun kanssa: Soita tai laita WhatsApp-viestiä numeroon 040 3415246. Voit myös tulla keskustelemaan meidän tai muiden opiskelijoiden kanssa Discord-kanavalle joka arkipäivä klo 13 – 16  https://discord.gg/u5xnFEk.