Tarjoilijaksi opiskeleva Minna Jokiranta: ”Yllätyin, kuinka paljon tykkään tästä alasta!”

Ravintola- ja catering-ala on täyttänyt Minna Jokirannan, 25, odotukset – ja jopa ylittänyt ne. Kun Jokiranta päätti jättää tietotekniikan opinnot yliopistossa kesken ja hakea tarjoilijan opintoihin, hän ajatteli sen olevan väliaikaista.

”Yllätyin siitä, että kuinka paljon päädyin tykkäämään tästä alasta. Huomasin, että haluan luoda ravintola- ja catering-alalla uraa ja että etenemismahdollisuudet ovat hyvät.”

Ravintola- ja catering-alassa Jokirantaa kiinnosti sosiaalinen ja tekevämpi työ. Myös työpaikkoja riittää osaaville ja kiinnostuneille tekijöille.

”Aluksi mietin, voinko jättää yliopiston kesken. Oman jutun löytäminen vie joskus kuitenkin aikaa. Ei ole siis maailmanloppu, jos valitsee nuorena jotain ja päättääkin muuttaa suunnitelmaa. Omasta lukiotutkinnostani olen tosi tyytyväinen.”

Ensimmäisenä Gradian tarjoilijaopiskelijana Ranskassa

Jokiranta lähti maaliskuussa 2024 ensimmäisenä Gradian tarjoilijaopiskelijana kansainväliselle vaihtojaksolle Ranskaan. Vaihdon taustalla oli projekti, jossa hän toteutti Jyväskylässä pop up -ravintolan yhdessä kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden kanssa.

Ranskassa Jokiranta työskenteli tarjoilijana 7éme Art Brasserie -nimisessä ravintolassa, joka sijaitsee Audincourtissa, lähellä Sveitsin rajaa. Lisäksi hän opiskeli kuuden viikon vaihtojaksolla ensimmäisen ja viimeisen viikon paikallisessa Nelson Mandela collegessa.

Sain hyvän kuvan kiireisestä ranskalaisesta ravintolasta. Pääsin myös näkemään arkipäivän Ranskaa ja sen tunnelmaa pienemmässä kaupungissa. Tykkäsin olla siellä.

Ranskan ravintolakulttuuri on Jokirannan mukaan erilaista kuin Suomessa. Esimerkiksi työ 7éme Art Brasserie -ravintolassa oli iltapainotteista.

”Suljimme ravintolan lounasajan jälkeen ja avasimme uudelleen illaksi, joten päivittäin tuli ravintolan avaus- ja sulkuvuoro. Asioita hoidettiin perinteikkäästi, mutta paljon oli myös samaa kuin Suomessa. Yllättävän tutulta tuntui lopulta työskennellä siellä.”

Vaihtojakso toi itsevarmuutta

Vaihtojaksolla Jokiranta pääsi kielikylpyyn ja käyttämään ranskan kieltä. Hän kehuu vaihtojakson ohjausta. 

”Ranskan kieli ei ole minulle vahvin, joten sitä tuli opeteltua. Olen matkustellut aiemmin, mutta ohjaus oli niin hyvää, että vaihdossa olisi pärjännyt kokemattomampikin matkustelija.”

Jokirannan mukaan vaihtojakso toi varmuutta siihen, että pärjää itsenäisesti. Kuudessa viikossa ehti myös elää toisessa maassa.

”Harvoin on mahdollista päästä ulkomaille näin pitkäksi aikaa. Suosittelen tätä muillekin, sillä matkustelu tuo aina uutta näkökulmaa.”

Kohti ammattitaidon SM-kilpailuja

Jokiranta on yksi Gradian Taitaja-finalisteista. Hän osallistuu ammattitaidon SM-kilpailujen tarjoilijakilpailulajiin, joka järjestetään 20.–23.5. Kuopiossa.

”Valmistun keväällä ja ajattelin ottaa kaiken mahdollisen irti opinnoista. Taitaja kiinnosti, ja tarjoilijalaji on tänä vuonna ensimmäistä kertaa ikärajaton, mikä tarjosi myös minulle mahdollisuuden osallistua."

Ja, kun pääsin finaaleihin, totta kai jatkan niihin!

Kilpailuihin Jokiranta on valmistautunut yhdessä lajivalmentajien kanssa. Kilpailutehtävät liittyvät esimerkiksi kahvilapalveluihin, baarityöhön ja fine dining -tarjoiluun, joten kaikkea niitä on harjoiteltu – aina serviettien taittelusta asiakaspalveluun. 

”Minulla on kiinnostusta erityisesti baarityöhön. Se oli opinnoissa lempparijuttu ja superhauskaa.”

Myös itsenäistä harjoittelua on ollut paljon.

”Olen henkisesti prepannut itseäni siihen, miten kestän kisapaineessa. Täytyy valmistautua hyvin, jos haluaa pärjätä.”

Loppurutistus omille opinnoille

Jokiranta pitää Taitajaa loppurutistuksena omille opinnoilleen ja kaiken opitun kiteytyksenä. Kilpailuun valmistautuminen on antanut hyvän mahdollisuuden saada henkilökohtaista palautetta ja pohtia omaa osaamista.

Ammattivarmuuteni on kasvanut, kun ymmärrän paremmin osaamistani ja sitä, missä haluaisin kehittyä. Kilpailu on lisännyt myös motivaatiota, ja onhan tämä hyvää harjoittelua paineen alla toimimiseen.

Hän kannustaa kaikkia kiinnostuneita lähtemään mukaan Taitajaan.

”Tässä ei häviä mitään ja kaikki lopputulokset ovat ok. Pelkästään osallistuminen on jo iso juttu ja aina voi yrittää uudelleen – ei tämä ole niin vakavaa. Tutkinnon saa, vaikkei menestyisikään Taitajassa.”

Edessä muutto Helsinkiin ja uusi työpaikka

Jokiranta valmistuu tänä keväänä tarjoilijaksi Ammattiopisto Gradian ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta. Opinnot ovat kestäneet pari vuotta henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaisesti.

Jokirannalla on edessä muutto Helsinkiin, sillä hän sai työpaikan helsinkiläisestä klassikkobistrosta. Helsinki on käynyt tutuksi jo opiskelujen aikana, sillä Jokiranta teki työssä oppimisjaksot muun muassa napolilaisessa pizzeriassa ja cocktailbaarissa. 

Tutkinnosta on oikeasti hyötyä, jos haluaa hakea töihin uuteen ravintolaan.

"Opiskelujen aikana kannattaa käydä muilla paikkakunnilla tai vaihdossa ulkomailla, sillä ne antavat uusia näkökulmia ja samalla näkee erilaisia paikkoja. Tämä on toiminut itselläni.”

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin