Matkailu ja ruoka
Tarjoilija
ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Laajuus
Aika
Hakuaika
YhteishakuKenelle
Oletko kiinnostunut asiakaspalvelusta ja myyntitehtävistä? Onko sinulla hyviä vuorovaikutustaitoja, ihmistuntemusta, kielitaitoa, vastuullisuutta ja joustavuutta? Haluat palvella kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita, ylläpitää asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita. Tarjoilijana työllistyt monipuolisesti erilaisiin kahviloihin, ravintoloihin ja esimerkiksi juhla- ja pitopalveluyrityksiin.
Hakeutuminen
Yhteishaussa haet ravintola- ja catering-alan perustutkintoon. Osaamisalavalinta tehdään opintojen aikana.
Kelpoisuusvaatimukset
Peruskoulun päättötodistus tai vastaava todistus (peruskoulupohjaiset paikat). Suoritettu lukion oppimäärä tai lukiota vastaava koulutus (lukiopohjaiset paikat).
Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe
Kuvaus
Tarjoilijan opinnoissa opit tarjoilu-, asiakaspalvelu ja myyntitehtäviä erilaisissa ravintoloissa ja kahviloissa. Työssäsi huolehdit asiakastilojen viihtyvyydestä sekä ruokien ja juomien myynnistä. Osaat toimia ja tarjoilla erilaisissa tilaus- ja juhlatarjoiluissa.
Tarjoilijana työllistyt monipuolisesti erilaisiin kahviloihin, ravintoloihin ja julkisen sektorin toimipaikkoihin sekä juhla- ja pitopalveluyrityksiin. Voit työskennellä myös yrittäjänä. Opinnot antavat hyvät jatko-opintovalmiudet esimerkiksi ammattikorkeakoulun restonomikoulutukseen.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa voi opiskella myös kokin osaamisalan opinnot.
Rakenne
Pakolliset tutkinnon osat
• Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp
• Asiakaspalvelu ja myynti 25 osp
• Annosruokien ja juomien tarjoilu 40 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp
• À la carte -tarjoilu 30 osp
• Juomien myynti ja tarjoilu 25 osp
• Kahvilapalvelut 10 osp
• Katu- ja pikaruokapalvelut 10 osp
• Tilaus- ja juhlatarjoilu 25 osp
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Monta tapaa opiskella
Ravintola- ja catering-alan perustutkintoa opiskellaan oppilaitoksessa ja monipuolisesti työpaikoilla. Opiskelijat toimivat erilaisissa tilaisuuksissa oppilaitoksessa, työelämässä ja muissa ympäristöissä. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan. Koulutuksen aikana voi hakeutua opintoihin ulkomaille.
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.
Kustannukset
Elokuussa 2021 opiskelunsa Gradiassa aloittavat, peruskoulusta keväällä 2021 valmistuvat opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin. Nämä opiskelijat saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, tietokoneen sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat jatkossakin itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia, kuten tähänkin saakka.
Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Opiskelijat hankkivat työasut, jalkineet, opiskelumateriaalin ja riippulukon. Kustannukset ovat noin 350€.
Jatko-opintomahdollisuudet
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Tarjoilijan koulutuksen suoritettuasi voit hakeutua esimerkiksi ammattikorkeakouluun restonomikoulutukseen. Lisäksi sinulla on mahdollisuus hakeutua ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkintoon tai majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkintoon.
HAKUPALVELUT
040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika ja chat
ma, ke, to klo 09–15
ti, pe klo 10–14