Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2-3 vuotta, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Aika

-

Hakuaika

Yhteishaku

Kenelle

Haluatko tehdä töitä käsillä ja nähdä heti töittesi tuloksen? Oletko oma-aloitteinen, luova ja huolellinen? Talonrakentajana pääset monipuolisiin ja vaihteleviin työpaikkoihin ja -olosuhteisiin työskentelemään erilaisilla työvälineillä ja materiaaleilla itsenäisesti ja yhteistyössä eri ammattiryhmien kanssa.

Hakeutuminen

Uudet opiskelijat valokuvataan opintojen alussa. Kuvia käytetään oppilaitoksen sisäisessä käytössä ja tunnistekorteissa, joita käytetään mm. työmailla.

Voit käydä tutustumassa rakennusalan perustutkinnon perusteisiin osoitteessa eperusteet.opintopolku.fi -> Ammatillinen koulutus.

Yhteishaussa haet rakennusalan perustutkintoon. Osaamisalatoiveen ilmoitat Gradian Wilmassa kesällä yhteishaun tulosten tultua. Saat tarkemmat ohjeet oppilaitoksen sähköisessä valintakirjeessä.

Osaamisalavalintojen tulokset tiedotetaan opintojen alkaessa 10.8.

Kelpoisuusvaatimukset

Peruskoulun päättötodistus tai vastaava todistus.

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe

Kuvaus

Opinnoissasi opit mm. kirvesmies-, muuraus-, laatoitus- ja betonointi- ja raudoitustöitä.

Talonrakentajat työskentelevät sekä uudis- että korjausrakennustyömailla. Uudisrakentaminen noudattaa taloussuhdanteita ja korjausrakentajia tarvitaan jatkuvasti.

Rakenne

Rakennusalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Rakennusalan perustutkinnon pakolliset tutkinnonosat ovat:
- Perustustyöt 25 osp
- Runkovaiheen työt 50 osp

Lisäksi opiskellaan valinnaisia tutkinnonosia esimerkiksi sisävalmistusvaiheen työt, ulkoverhous- ja kattotyöt, muuraus, laatoitus, raudoitus- ja betonointi, muottityöt ja korjausrakentaminen.

Monta tapaa opiskella

Opintoja suoritetaan oppilaitoksessa, oppilaitoksen työmailla sekä työssä oppimalla alan työtehtävissä. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.

Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.

Kustannukset

Talonrakennuksen osaamisalalle valitut opiskelijat suorittavat ja maksavat alalla tarvittavat tulityö- ja työturvallisuuskortit opintojen aikana, kustannukset noin 20 €. Henkilökohtaiset suojaimet, työvaatteet ja turvajalkineet annetaan oppilaitoksen puolesta. Opiskelijan tulee hankkia seuraavat työvälineet heti opintojen alkaessa:

- Timpurinkynä, esim black edge
- Timpurin vasara, Lucky paino 16oz
- Siirtokulma
- Rakentajan puukko, esim. Mora
- Käsisaha, esim. Magnum, Irwin
- Värilanka, Esim Schwan
- Taltta, esim. Narex, finbullet koko n. 1 ½”
- Ruuvikärkisarja, sisältää torx, ristipää, esim vihreä Bosch
- Poranteräsarja, terät n. 4-10 mm
- Rullamitta 5m, esim. Magnum, MTXtools
- Katkoteräveitsi, esim Magnum
- Suorakulma, esim. Magnum
- Linjanaru, esim Schwan
- Raudoituskoukku, esim Schwan
- Vesivaaka, esim. Magnum

Tuotenimet ovat vain esimerkkejä. Muitakin tuotteita voi hankkia. Työkaluja voi ostaa esim. rautakaupoista tai kyseisiä tarvikkeita myyvistä liikkeistä. Työkaluiksi riittää ns. talouslaatu esim. hyvän vasaran saa noin 10 eurolla.

Jatko-opintomahdollisuudet

Rakennusalan perustutkinnon jälkeen voit opiskella esimerkiksi talonrakennusalan ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Voit opiskella esimerkiksi rakennusmestariksi, insinööriksi tai diplomi-insinööriksi.

HAKUPALVELUT

040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika
22.6.–31.7. ma–pe klo 09–12

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä