Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2-3 vuotta, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Aika

-

Hakuaika

Yhteishaku

Kenelle

Haluatko tehdä töitä käsillä ja nähdä heti töittesi tuloksen? Oletko oma-aloitteinen, luova ja huolellinen? Talonrakentajana pääset monipuolisiin ja vaihteleviin työpaikkoihin ja -olosuhteisiin työskentelemään erilaisilla työvälineillä ja materiaaleilla itsenäisesti ja yhteistyössä eri ammattiryhmien kanssa.

Hakeutuminen

Yhteishaussa haet rakennusalan perustutkintoon. Osaamisalatoiveen ilmoitat Gradian Wilmassa kesällä yhteishaun tulosten tultua. Saat tarkemmat ohjeet oppilaitoksen sähköisessä valintakirjeessä.

Kelpoisuusvaatimukset

Peruskoulun päättötodistus tai vastaava todistus.

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe

Kuvaus

Opinnoissasi opit mm. kirvesmies-, muuraus-, laatoitus- ja betonointi- ja raudoitustöitä.

Talonrakentajat työskentelevät sekä uudis- että korjausrakennustyömailla. Uudisrakentaminen noudattaa taloussuhdanteita ja korjausrakentajia tarvitaan jatkuvasti.

Rakenne

Rakennusalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat
• Perustustyöt 25 osp
• Runkovaiheen työt 50 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 70 osp
• Sisävalmistusvaiheen työt 15 osp
• Ulkoverhous- ja kattotyöt 15 osp
• Muuraus 15 osp
• Laatoitus 15 osp
• Raudoitus- ja betonointi 15 osp
• Muottityöt 15 osp
• Korjausrakentaminen 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Monta tapaa opiskella

Opintoja suoritetaan oppilaitoksessa, oppilaitoksen työmailla sekä työssä oppimalla alan työtehtävissä. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.

Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.

Kustannukset

Elokuussa 2021 opiskelunsa Gradiassa aloittavat, peruskoulusta keväällä 2021 valmistuvat opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin. Nämä opiskelijat saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, tietokoneen sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat jatkossakin itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia, kuten tähänkin saakka.

Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Talonrakennuksen osaamisalalle valitut opiskelijat suorittavat ja maksavat alalla tarvittavat tulityö- ja työturvallisuuskortit opintojen aikana, kustannukset noin 20 €. Henkilökohtaiset suojaimet, työvaatteet ja turvajalkineet annetaan oppilaitoksen puolesta. Opiskelijan tulee hankkia seuraavat työvälineet heti opintojen alkaessa:

- Timpurinkynä, esim black edge
- Timpurin vasara, Lucky paino 16oz
- Siirtokulma
- Rakentajan puukko, esim. Mora
- Käsisaha, esim. Magnum, Irwin
- Värilanka, Esim Schwan
- Taltta, esim. Narex, finbullet koko n. 1 ½”
- Ruuvikärkisarja, sisältää torx, ristipää, esim vihreä Bosch
- Poranteräsarja, terät n. 4-10 mm
- Rullamitta 5m, esim. Magnum, MTXtools
- Katkoteräveitsi, esim Magnum
- Suorakulma, esim. Magnum
- Linjanaru, esim Schwan
- Raudoituskoukku, esim Schwan
- Vesivaaka, esim. Magnum

Tuotenimet ovat vain esimerkkejä. Muitakin tuotteita voi hankkia. Työkaluja voi ostaa esim. rautakaupoista tai kyseisiä tarvikkeita myyvistä liikkeistä. Työkaluiksi riittää ns. talouslaatu esim. hyvän vasaran saa noin 10 eurolla.

Jatko-opintomahdollisuudet

Rakennusalan perustutkinnon jälkeen voit opiskella esimerkiksi talonrakennusalan ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Voit opiskella esimerkiksi rakennusmestariksi, insinööriksi tai diplomi-insinööriksi.

HAKUPALVELUT

040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika ja chat
ma, ke, to klo 09–15
ti, pe klo 10–14

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä