Koulutuksen tiedot

Koulutusala

Sähköala

Paikkakunta

Jämsä

Toteutusaika

-

Opiskelutapa

Lähiopiskelu

Laajuus

180 osaamispistettä, 2–3 vuotta.

Hakuaika

Ei hakua tällä hetkellä

Hakeutuminen

Koulutukseen haetaan yhteishaussa Opintopolussa.

Kenelle

Haluatko saada valot palamaan, pistorasiaan sähköä ja internetin toimimaan? Oletko kiinnostunut käsillä tekemisestä, huolellisesta työskentelystä sekä erilaisten järjestelmien kokoamisesta ja huoltamisesta?
Sähköasentajan koulutuksella voit työllistyä moniin erilaisiin tehtäviin sähköalan yrityksissä, huoltofirmoissa, teollisuudessa ja kaupan alalla.

Kuvaus

Sähkö- ja automaatioalan opinnoissa opit

• noudattamaan työturvallisuutta sekä sähkötyöturvallisuutta
• piirustusten lukutaitoa, komponenttien tuntemusta ja sähkötekniikkaa
• asentamaan valoja, pistorasioita, antennijärjestelmiä, tietoverkkoja, kiukaita, liesiä, sähkökeskuksia, autonlämmitys-pistorasioita, katuvaloja, yms.
• asentamaan kiinteistön kulunvalvontaan, lämmitykseen, ilmanvaihtoon, paloilmoittimiin, murto- hälyttimiin yms. liittyviä automaatiojärjestelmiä
• asentamaan tehtaiden koneita, laitteita ja kuljetinhihnoja sekä asentamaan, huoltamaan ja käyttämään robotteja, ohjausjärjestelmiä ja mittalaitteita.
• tuntemaan erilaisia tapoja tuottaa ja siirtää sähköenergiaa

Sähkö- tai automaatioasentajan koulutuksella voit työllistyä moniin erilaisiin tehtäviin sähköalan yrityksissä, huoltofirmoissa, rakennusalalla, eri teollisuuden aloilla ja kaupan alalla.

Koulutuksen sisältö

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat
• Sähkö- ja automaatioalalla toimiminen 30 osp
• Pien- ja pienoisjännitesähköasennukset 45 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 70 osp, esimerkiksi:
• Kappaletavara-automaatioasennukset 45 osp
• Rakennusautomaatioasennukset 45 osp
• Sähkökäyttöjen asennukset 25 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Opintosi koostuvat lähiopinnoista, joka sisältää myös jonkin verran etä-, verkko- ja itsenäistä opiskelua, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta.

Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan. Osa valinnaisista tutkinnon osista suoritetaan vain työelämälähtöisesti.

Kustannukset

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, tietokoneen sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Opiskelija hankkii kirjat (n. 200€), työasut (n. 150€), työvälineet (n. 150€), korttimaksut (n. 50€) sekä suositellaan oman tietokoneen hankintaa.

Lisää koulutuksesta

Palsta 1/2

Opiskelua sähkö- ja automaatioalalla

Joni ja Henri opiskelevat Gradiassa sähkö- ja automaatioasentajiksi. Parhaita juttuja sähkö- ja automaatioalassa ovat aina nämä:

  • pääsee kokeilemaan ja tekemään erilaisia asennuksia
  • asennukset ovat mukavia ja monipuolisia
  • pääsee logiikalla ohjaamaan erilaisia laitteita
  • ryhmässä on tosi hyvä yhteishenki – kaikki tulevat toimeen toistensa kanssa!

Ja ennen kaikkea: hyvät työmahdollisuudet ja palkka!

Palsta 2/2

Monta tapaa opiskella

Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymykseen.

Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto-opiskelijana sinun on tärkeä olla aktiivinen ja omatoiminen, sillä opiskelu vaatii sitoutumista ja itseohjautuvuutta. Opinnot antavat sinulle hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin.

Gradian opiskelijana – niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana – voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.

Gradiassa jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.

Kysy lisää, autamme mielellämme!

Gradia hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke ja to klo 13–15

Chat: gradia.fi/hae-opiskelemaan

hakupalvelut@gradia.fi