”Paremmin ei olisi voinut käydä!” Perustason ensihoitajaksi opiskeleva Petri Savela sai pandemiasta sysäyksen alan vaihtoon

Kun isä vie 11-vuotiasta poikaansa aamulla kouluun, kuuluu vastauksena ”kivaa koulupäivää sullekin!". Tätä on nyt 48-vuotiaan Petri Savelan uudenlainen arki. Se mullistui reilu vuosi sitten, kun vanha ura metalliteollisuudessa sai väistyä ja Savela aloitti opiskelun perustason ensihoitajaksi Gradia Jämsässä.

Savelalle alanvaihto tuli ajankohtaiseksi, kun hän koronan aiheuttaman lomautuksen myötä ryhtyi ajattelemaan tulevaisuuttaan uudella tavalla.  Kone- ja metallialan tutkinnon suorittaneella Savelalla oli takanaan muutama vuosi tehdastyötä ja peräti 20 vuotta toimihenkilönä, mutta nyt mieli halusi jotain aivan muuta.

Kipinä uuteen sivutoimesta

Savelalle tärkeintä alanvaihdossa oli päästä tietokoneen takaa enemmän ihmisten parissa tehtävään työhön. Kiinnostusta perustason ensihoitajan työhön tuki vuosikymmeniä vanha harrastus. Vanhempi sammutusmies Savela on ollut mukana Keuruun VPK:n toiminnassa lähes koko aikuisikänsä.

”Edelleen jos istuisin tietokoneen takana… ei, ei! Tämä on hieno mahdollisuus minulle, paremmin ei olisi voinut käydä!"

Sosiaali- ja terveysalan koulutusta on Savelalla takanaan nyt reilu vuosi. Opinnot ovat alun hienoisen kiemurtelun jälkeen sujuneet mukavasti, ja eri-ikäisistä opiskelijoista koostuva porukka on hitsautunut hyvin yhteen. Alussa vaikeuksia tuotti ainoastaan oma tottuminen eli niin sanotusta työmoodista irti pääseminen ja opiskeluun orientoituminen. Tutuksi opinnoissa ovat tulleet jo palveluasuminen, kotihoito ja akuuttihoitotyö. Ensi vuonna on ensihoidon jakson vuoro, johon kuuluu muun muassa ajoharjoittelu koulutusambulanssilla.

”Täältä saa hyvät opit! Joskus huomaan, että sitä tietoa alkaa haalia vähän liikaakin. Mutta ehkä se on vain merkki siitä, että tulevaisuudessa jatkokouluttautuminen esimerkiksi työn ohessa ei ole poissuljettua, kun opiskelu on näin antoisaa eikä se ole pakkopullaa”, Savela miettii.

Vilkkuvia valoja tai ehkä sittenkin jotain ihan muuta

Uutta alaa Savela on päässyt kokeilemaan myös jo työssäoppimisjaksojen kautta, tänä syksynä Keuruun terveyskeskuksen päivystyspolilla.

”Siellä työkaverit ja potilaat ovat olleet juuri se ykkösjuttu: kun saa tehdä ihmisten kanssa töitä!”

Savelan mukaan tulevalla alalla pärjäämistä helpottaa, kun on oma fysiikka kunnossa, ulospäinsuuntautunut mieli ja hyvät keskustelu- ja kuuntelutaidot.

”Tekniset jutut oppii kuka vaan, mutta jotta niitä pystyy tekemään ihmisten kanssa, sosiaalinen pitää olla!”, Savela tiivistää.

Ensi keväänä häämöttää uuteen ammattiin valmistuminen. Perustason ensihoitajan koulutusta Savela kehuu monipuoliseksi myös työllistymisen suhteen. Koulutus antaa monia erilaisia mahdollisuuksia työllistyä esimerkiksi kotihoitoon tai päivystykseen, ei siis pelkästään ensihoidon pariin.

”Jos joku ajattelee, että tässä tulevaisuus on pelkkää vilkkuvien valojen kanssa ajamista, niin mielikuva saattaa olla ehkä hieman väärä. Siksi itsekin olen mieli avoimena ja luottavaisena valmistumisen suhteen. Vielä on aikaa miettiä, mihin seuraavaksi ryhtyy.”

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin