Oppisopimus hakijalle

Oppisopimuskoulutus on pääosin työelämässä tapahtuvaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksen järjestämillä opinnoilla. Koulutuksessa opiskelija saa lisää osaamista, työkokemusta ja TES:n mukaista palkkaa sekä tavoitteesta riippuen esimerkiksi tutkinnon, pätevyyden ammattiin ja jatko-opintokelpoisuuden.

Kiinnostaako oppisopimus?

  • Jos olet täyttänyt 15 vuotta, voit opiskella oppisopimuksella, ja yläikärajaa ei ole. 
  • Oppisopimuksella voit opiskella perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä niiden tutkinnon osia. 
  • Oppisopimusta varten tarvitset koulutukseen sopivan työpaikan ja työsuhteen. Työajan tulee olla vähintään 25 tuntia viikossa.
  • Oppisopimuskoulutuksessa uutta opitaan pääasiassa työpaikalla, oppilaitoksen järjestämiä ammatillisia opintoja on noin 1–4 päivää kuukaudessa. Myös etä- ja verkko-opinnot ovat mahdollisia.  
  • Opintojen keston ratkaisevat aiemmin hankittu osaaminen ja työkokemus. Myös opiskelijan oppimisvalmiudet ja elämäntilanne vaikuttavat opintojen pituuteen. 
  • Päätoiminen yrittäjä voi opiskella yrittäjän oppisopimuksella alaansa ja yrittäjyyteen liittyviä tutkintoja. 

Näin pääset alkuun

  1. Mieti, missä haluat työskennellä ja mitä opiskella. Jos olet jo töissä, voit opiskella työtehtäviisi liittyviä opintoja.
  2. Tutustu tutkintoihin Gradia.fi-sivuilla tai opintopolussa (ePerusteet). 
  3. Työtön työnhakija selvitä mahdollisuutesi palkkatukeen omavalmentajaltasi/vastuuvirkailijaltasi. 
  4. Hae työpaikkaa tai ehdota nykyiselle työnantajallesi oppisopimusta  
  5. Sovi työnantajan kanssa mahdollisuudesta aloittaa oppisopimuskoulutus 
  6. Ole työnantajan kanssa yhteydessä Gradian työelämäkoordinaattoriin. Mikäli oppisopimuksen edellytykset täyttyvät, hän ohjeistaa hakeutumisessa ja sopii kanssanne palaverin. Palaverissa käydään läpi oppisopimusasiat ja suunnitellaan opinnot (henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS).  

Vinkkejä oppisopimuspaikan etsimiseen 

  • Voit olla suoraan yhteydessä sinua kiinnostaviin työnantajiin tai etsiä haussa olevia työpaikkoja esimerkiksi Työmarkkinatorilta, työnhakusivustoilta ja sosiaalisesta mediasta. 
  • Voit hyödyntää työelämän verkostojasi (esimerkiksi kesätyö, työharjoittelu, harrastus tai perheyritys). 
  • Voit suorittaa myös osan tutkinnosta oppisopimuksella, jos pidempi työsuhde ei ole mahdollinen.  
Palsta 1/2
Palsta 2/2

Ammatti opitaan käytännössä

Vuoden 2020 lopulla myyjänä työskennellyt Alina Salminen mietti kuumeisesti opiskelisiko talonrakentajaksi, autonkuljettajaksi vai koneistajaksi. Kaupan alan työ ei enää maistunut samalta ja hän kaipasi muutosta. Haaveissa siinsi työ, joka olisi monipuolista, vaatisi kädentaitoa ja olisi fyysistäkin. Syksyllä 2020 hän haki Gradiaan opiskelemaan rakennusalan perustutkintoa ja aloitti opinnot joulukuussa. Nyt Salminen opiskelee oppisopimuksella rakennusalan ammattitutkintoa alalla, joka on aina tuntunut omalta. Tutustu Alinan tarinaan.

Lisätietoja

Gradia Hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke ja to klo 13–15, chat: gradia.fi/oppimaan

Yritys- ja elinvoimapalvelut