Koulutuksen tiedot

Koulutusala

Tekstiili- ja muotiala

Paikkakunta

Jyväskylä

Toteutusaika

-

Opiskelutapa

Lähiopiskelu

Laajuus

180 osaamispistettä, 2–3 vuotta.

Hakuaika

Ei hakua tällä hetkellä

Hakeutuminen

Koulutukseen haetaan yhteishaussa Opintopolussa.

Hakuajat

  • 20.2.-19.3.2024

Kenelle

Oletko kiinnostunut muodista ja vaatteista, ehkäpä tekstiili- ja muotialan kestävästä kehityksestä? Haluiaisitko olla mukana tekstiili- ja muotialan projekteissa ja tapahtumien organisoinneissa? Olet luova, näppäräsorminen, tarkkaan pitkäjänteiseen työskentelyyn motivoitunut kädentaitaja, jota kiinnostaa asiakaspalvelu. Osaat työskennellä tavoitteellisesti yksin ja tilanteen vaatiessa myös työryhmän jäsenenä.

Kuvaus

Koulutuksen aikana perehdyt tekstiili- ja muotialan tuotteiden valmistukseen. Opit vaatteiden suunnittelua, kaavoitusta, mittatilausvaatteiden valmistusta sekä tekstiilituotteiden valmistuksesta sarajatuotannossa. Kehität omaa osaamistasi ja opit viestimään tuotteistasi.

Suuntautumisilla on lisäksi omia erityispiirteitä, joihin keskitytään opintojen aikana. Gradia Jyväskylässä on tarjolla kaksi suuntautumisvaihtoehtoa: mittatilausompelija ja vaatturi.

Mittatilausompelija (PT) toimii asiakaslähtöisesti suunnitellen, kaavoittaen, leikaten, sovittaen ja valmistaen yksilöllisiä ja laadukkaita mittatilausvaatteita lapsille ja naisille. Hän osaa käyttää vaatteiden valmistuksessa erilaisia koneita ja laitteita ergonomisesti ja turvallisesti.

Vaatturi (PT) valmistaa pääsääntöisesti vaatteita miehille mutta tekee myös bisnespukeutumista naisille laadukkaasti perinteisin työtavoin. Vaatturi voi perustaa oman yrityksen, jossa valmistetaan esim. miesten pukuja, naisten jakkupukuja ja korjausompelua.

Koulutuksen sisältö

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat
• Tekstiili- ja muotialan tuotteen valmistaminen 30 osp
• Osaamisesta ja tuotteista viestiminen 10 osp

Tutkintonimikkeen määrittävät tutkinnon osat, joista opiskelija valitsee yhden opintojen aikana:
• Vaatteen valmistaminen mittatilaustyönä, mittatilausompelija (PT) 45 osp
• Vaatteen valmistaminen vaatturityönä, vaatturi (PT) 45 osp

Lisäksi valinnaisia tutkinnon osia oppilaitoksen tarjonnan mukaan siten, että tutkinnon kokonaislaajuus täyttyy.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp:
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.

Kustannukset

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Itselle tulevien materiaalien hankinta

Koulutuksen osoite

Kangas, Kympinkatu 3 B, 40320 Jyväskylä

Lisää koulutuksesta

Palsta 1/2

Opiskelua tekstiili- ja muotialalla

Elli opiskelee meillä Gradiassa mittatilausompelijaksi ja Martta vaatturiksi. Parhaita juttuja tekstiili- ja muotialassa heidän mielestään ovat ainakin nämä:

  • monipuoliset työtehtävät, kuten naisten muoti, juhlamekot ja -kankaat
  • saa tehdä vaatteisiin liittyviä harjoituksia, sovittaa pukuja ja valmistaa niitä
  • kun työ valmistuu ja asiakas on tyytyväinen lopputulokseen
  • voi tulla opiskelemaan ilman minkäänlaista ompelukokemusta – koulussa oppii alusta asti
  • mahdollisuudet ammattitaidon kilpailuihin
  • ja ennen kaikkea:

Kaverit ja muut ihmiset sekä Kankaan luovan kampuksen hyvä ilmapiiri!

Palsta 2/2

Monta tapaa opiskella

Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymykseen.

Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto-opiskelijana sinun on tärkeä olla aktiivinen ja omatoiminen, sillä opiskelu vaatii sitoutumista ja itseohjautuvuutta. Opinnot antavat sinulle hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin.

Gradian opiskelijana – niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana – voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.

Gradiassa jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.

Kysy lisää, autamme mielellämme!

Gradia hakupalvelut