Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2-3 vuotta, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Aika

-

Hakuaika

Yhteishaku

Kenelle

Oletko kiinnostunut muodista ja vaatteista, ehkäpä tekstiili- ja muotialan kestävästä kehityksestä? Haluiaisitko olla mukana tekstiili- ja muotialan projekteissa ja tapahtumien organisoinneissa? Olet luova, näppäräsorminen, tarkkaan pitkäjänteiseen työskentelyyn motivoitunut kädentaitaja, jota kiinnostaa asiakaspalvelu. Osaat työskennellä tavoitteellisesti yksin ja tilanteen vaatiessa myös työryhmän jäsenenä.

Kelpoisuusvaatimukset

Peruskoulun päättötodistus.

Kuvaus

Koulutuksen aikana perehdyt tekstiili- ja muotialan tuotteiden valmistukseen. Opit vaatteiden suunnittelua, kaavoitusta, mittatilausvaatteiden valmistusta sekä tekstiilituotteiden valmistuksesta sarajatuotannossa. Kehität omaa osaamistasi ja opit viestimään tuotteistasi.

Suuntautumisilla on lisäksi omia erityispiirteitä, joihin keskitytään opintojen aikana. Gradia Jyväskylässä on tarjolla kaksi suuntautumisvaihtoehtoa: mittatilausompelija ja vaatturi.

Mittatilausompelija (PT) toimii asiakaslähtöisesti suunnitellen, kaavoittaen, leikaten, sovittaen ja valmistaen yksilöllisiä ja laadukkaita mittatilausvaatteita lapsille ja naisille. Hän osaa käyttää vaatteiden valmistuksessa erilaisia koneita ja laitteita ergonomisesti ja turvallisesti.

Vaatturi (PT) valmistaa pääsääntöisesti vaatteita miehille mutta tekee myös bisnespukeutumista naisille laadukkaasti perinteisin työtavoin. Vaatturi voi perustaa oman yrityksen, jossa valmistetaan esim. miesten pukuja, naisten jakkupukuja ja korjausompelua.

Rakenne

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat
• Tekstiili- ja muotialan tuotteen valmistaminen 30 osp
• Osaamisesta ja tuotteista viestiminen 10 osp

Tutkintonimikkeen määrittävät tutkinnon osat, joista opiskelija valitsee yhden opintojen aikana:
• Vaatteen valmistaminen mittatilaustyönä, mittatilausompelija (PT) 45 osp
• Vaatteen valmistaminen vaatturityönä, vaatturi (PT) 45 osp

Lisäksi valinnaisia tutkinnon osia oppilaitoksen tarjonnan mukaan siten, että tutkinnon kokonaislaajuus täyttyy.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp:
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Monta tapaa opiskella

Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa, lue lisää täältä: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymyksiin.

Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.

Kustannukset

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, tietokoneen sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Itselle tulevien materiaalien hankinta

Jatko-opintomahdollisuudet

Perustutkinto antaa hyvät valmiudet jatko-opintoihin mm. tekstiili- ja muotialan ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin tai tutkintojen osiin. Voit myös hakeutua täydentämään osaamistasi liiketoiminnan alan tai taideteollisuusalan tutkintoihin tai tutkinnon osiin. Lisäksi tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.

Hakupalvelut

040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12


 

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä

Koulutuksen osoite

Kangas, Kympinkatu 3 B, 40320 Jyväskylä