Matkailu ja ruoka
Leipurimestari
leipomoalan erikoisammattitutkinto
Laajuus
Aika
Hakuaika
Jatkuva hakuKenelle
Opintoihin on jatkuva haku, mutta seuraavan kerran opinnot on mahdollista aloittaa keväällä 2020.
Hakeutuminen
Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe.
Kelpoisuusvaatimukset
Hakijat kutsutaan tarpeen mukaan valintahaastatteluun. Hakemus peruuntuu, jos ei osallistu valintahaastatteluun.
Leipomoalan ammatin työtehtävät vaativat hyvää fyysistä kuntoa. Käsissä ilmenevä vaikea atooppinen ihottuma ja vaikeat ruoka-aine allergiat ovat haasteena ammatissa toimimiselle. Lisäksi tuki- ja liikuntaelinten sairaudet voivat olla esteenä ammatissa toimimiselle.
Kuvaus
Leipurimestarina osaat ideoida, suunnitella ja valmistaa leipomotuotekokonaisuuden, taitotyön ja leipomon erikoistuotteita. Leipomoalan erikoisammattitutkinnon suorittanut henkilö osaa työskennellä hygieenisesti, turvallisesti ja ergonomisesti sekä noudattaa yrityksen omavalvontaohjelmaa.
Leipomoalan erikoisammattitutkinnon suoritettuasi voit toimia leipomoissa, konditorioissa ja teollisissa leipomoissa valmistus- tai esimiestehtävissä. Lisäksi voit toimia myös itsenäisenä ammatinharjoittajana tai yrittäjänä.
Rakenne
Leipurimestarin pakolliset tutkinnon osat ovat
• Leipomotuotekokonaisuuden suunnittelu ja valmistus, 60 osp
• Leipomon erikoistuotteiden suunnittelu ja valmistus, 60 osp
Valinnaisiin tutkinnon osiin 60 osp voit tutustua ePerusteissa (https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/2291717/reformi/rakenne)
Monta tapaa opiskella
Koulutus toteutetaan iltaopintoina keskimäärin kerran kuukaudessa ma-ti iltaisin klo 16-21 oppilaitoksen työsalissa. Lisäksi opintoihin sisältyy itsenäistä opiskelua.
Opintojen aikana osoitat osaamistasi työelämässä pidettävillä näytöillä, siksi työ- tai työharjoittelupaikka, jossa valmistetaan leipomotuotteita, on välttämätön.
Opinnot on mahdollista räätälöidä moniin tarpeisiin.
-Sinulla on työpaikka leipomo-alalla, jossa kartutat osaamistasi iltaopintojen ohella.
-Hankit itsellesi alan oppisopimuspaikan ja kartutat osaamistasi työpaikalla sekä iltaopinnoilla. Työajan tulee olla keskimäärin 25 tuntia viikossa ja palkan tulee olla työehtosopimuksen mukainen.
-Hankit itsellesi työssäoppimispaikan, johon teemme koulutussopimuksen. Kartutat osaamistasi työpaikalla sekä iltaopinnoilla.
Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS. HOKSissa sovitaan opiskelijakohtaisesti mm. aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta, hankittavasta osaamisesta ja osaamisen hankkimistavasta ja näytöistä.
Kustannukset
Työasu ja työkengät, jos niitä ei ole ennestään.
Taikinasta tuotteiksi; Jonna Majava, Minna Nurvo, Pedra Rantala.
Leivonnan teknologia - Ruokaleipä: Salovaara - Ignatius - Jussila - Hurri-Martikainen.
Oppisopimusopiskelijalle opinnot ovat maksuttomia. Muille opinnot maksavat 450 €.
HAKUPALVELUT
040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika
ma–to klo 10–15.30
pe ja aattopäivinä klo 10–14