Laajuus

Opintojen laajuus on 150 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Hakuaika

Jatkuva haku

Hakeutuminen

Seuraava koulutus alkaa tammikuussa 2022.

Kelpoisuusvaatimukset

Hakijat kutsutaan tarpeen mukaan valintahaastatteluun. Hakemus peruuntuu jos ei osallistu valintahaastatteluun.

Leipomoalan ammatin työtehtävät vaativat hyvää fyysistä kuntoa. Käsissä ilmenevä vaikea atooppinen ihottuma ja vaikeat ruoka-aineallergiat ovat haasteena ammatissa toimimiselle. Lisäksi tuki- ja liikuntaelinten sairaudet voivat olla esteenä ammatissa toimimiselle.

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe.

Kuvaus

Leipomoalan ammattitutkinnon suorittanut toimii pienissä leipomoissa valmistaen erilaisia leipomotuotteita taikinasta valmiiksi tuotteiksi. Tutkinnon suorittanut hallitsee elintarviketurvallisuuden sekä koneiden ja laitteiden käytön. Lisäksi hän huolehtii työympäristön siisteydestä ja puhtaudesta noudattaen elintarvikelainsäädäntöä ja yrityksen omavalvontaohjelmaa. Tutkinnon suorittanut henkilö hallitsee työturvallisuus- ja ergonomiaohjeet. Hän pakkaa tuotteet asianmukaisiin pakkauksiin, tekee tuotteisiin tuoteselosteet, pakkaa ja lähettää tuotteet asiakkaille. Hän työskentelee taloudellisesti, tuloksellisesti ja joustavasti halliten leipomoalan työmenetelmät. Tutkinnon suorittanut hallitsee tuotelaadun toteutumisen ja tietotekniikan käytön työssään.

Leipomoalan ammattitutkinnon suorittanut voi toimia leipomoissa taikinantekijänä, ylöslyöjänä, paistajana, pakkaajana tai lähettämötyöntekijänä. Voit toimia myös leipomoalan itsenäisenä ammatinharjoittajana tai yrittäjänä.

Rakenne

Leipurikisällin pakolliset tutkinnot osat ovat
• Elintarviketurvallisuuden hallinta 30 osp
• Ruokaleipien valmistus 30, osp
• Kahvileipien valmistus 30 osp

Monta tapaa opiskella

Koulutus toteutetaan iltaopintoina keskimäärin kerran kuukaudessa ma-ti iltaisin klo 16-21 koulun työsalissa.

Opintojen aikana osoitat osaamistasi työelämässä pidettävillä näytöillä, siksi alan työ- tai työharjoittelupaikka on välttämätön. Lisäksi opintoihin sisältyy itsenäistä opiskelua.

Opinnot on mahdollista räätälöidä moniin tarpeisiin.
-Sinulla on alan työpaikka, jolloin kartutat osaamistasi työpaikalla sekä iltaopinnoilla.
-Hankit itsellesi alan oppisopimuspaikan ja kartutat osaamistasi työpaikalla sekä iltaopinnoilla.Työajan tulee olla keskimäärin 25 tuntia viikossa ja palkan tulee olla työehtosopimuksen mukainen.
-hankit itsellesi työssäoppimispaikan, johon teemme koulutussopimuksen. Kartutat osaamistasi työpaikalla sekä iltaopinnoilla.

Kustannukset

Työasu ja työkengät, jos niitä ei ole ennestään.
Oppikirjoina käytetään:
Taikinasta tuotteiksi; Jonna Majava, Minna Nurvo, Pedra Rantala.
Leivonnan teknologia - Ruokaleipä: Salovaara - Ignatius - Jussila - Hurri-Martikainen.

Oppisopimusopiskelijalle opinnot ovat ilmaisia. Muille opinnot maksavat 400 €.

Jatko-opintomahdollisuudet

Koulutuksen suoritettuasi ja hankittuasi muutaman vuoden työkokemusta, voit hakeutua Leipurimestarin koulutukseen Gradia Jyväskylään.

HAKUPALVELUT

040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika ja chat
ma, ke, to klo 09–15
ti, pe klo 10–14

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Paikkakunta

Jyväskylä