Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2 – 3 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Aika

-

Hakuaika

Yhteishaku

Kenelle

Haluatko oppia valmistamaan ja koristelemaan leipomo- ja konditoriatuotteita? Oletko kiinnostunut ruoka- ja kahvileipien, leivosten, kakkujen sekä koristetöiden valmistuksesta? Löytyykö sinulta luovuutta ja hyviä kädentaitoja? Leipuri-kondiittorina voit työskennellä leipomoissa, konditorioissa, paistopisteissä, pitopalveluyrityksissä sekä suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä.

Hakeutuminen

Siisteys ja oikea pukeutuminen ovat osoitus asiakkaalle ja ympäristölle oman työn arvostamisesta ja hyvästä, ammattitaitoisesta hoitamisesta. Ensiarvoisen tärkeää on, että työvaatteet ovat puhtaat, siistit ja oikein mitoitetut. Olemme tehneet sopimuksen Image Wear Työasupalvelun Jyväskylän toimipisteen kanssa opiskelijahintaisesta työvaatepaketista (liite tämän kirjeen mukana). Työvaatteet ja -jalkineet olisi hyvä käydä ostamassa liikkeestä ennen opiskelun alkamista.

Tiedoksi
Sinut on valittu opiskelemaan koulutusalaa, jossa käsitellään helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Tartuntalain (1227/2016) mukaisesti sinun tulee toimittaa hoitajan tai lääkärin tekemä selvitys siitä, ettei sinulla ole salmonellatartuntaa. Selvityksen saat joko omalta terveysasemaltasi tai opiskeluterveydenhuollosta opintojen alkaessa.

Opintojen alussa jokainen elintarvikealan opiskelija täyttää sitoumuksen opiskeluaikaisesta palveluammattilaisena toimimisesta (lomake löytyy Wilmasta). Joudut mm. kiinnittämään huomiota siihen, että lävistyksiä ei saa olla keittiö- ja työsalityöskentelyssä.

Yhteishaussa haet elintarvikealan perustutkintoon. Osaamisalavalinta tehdään opintojen alettua.

Kelpoisuusvaatimukset

Peruskoulun päättötodistus tai vastaava todistus.

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe

Kuvaus

Opit erilaisten leipomo- ja konditoriatuotteiden suunnittelua, raaka-aineiden käsittelyä, erilaisia valmistustekniikoita sekä leivonnaisten viimeistelyä. Saat vahvan osaamisen erilaisten leipomo- ja konditoriatuotteiden valmistukseen erityisruokavaliot huomioiden. Voit tutustua funktionaalisten elintarvikkeiden, suklaa- ja sokeritöiden sekä erityisruokavaliotuotteiden valmistukseen.

Leipuri-kondiittorina osaat käyttää erilaisia työvälineitä ja laitteita sekä huomioida työssäsi puhtaanapidon, hygienian sekä kestävän kehityksen. Osaat valmistaa sesongin mukaisia leivonnaisia ja olet tietoinen sen hetkisistä leipomoalantrendeistä. Työssä vaaditaan hyvää paineensietokykyä, vastuullisuutta sekä koneiden ja käsityövälineiden käyttöosaamista. Toimit työturvallisuusohjeiden mukaisesti elintarvikelainsäädäntöä ja työaikoja noudattaen. Lisäksi sinulla on tiimityöskentelytaitoja sekä kykyä itsenäiseen työskentelyyn.

Leipuri-kondiittorina voit työskennellä leipomoissa, konditorioissa, paistopisteissä, pitopalveluyrityksissä sekä suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä. Työpaikkasi voi olla myös erilaiset kahvilat sekä pienet makeisyritykset. Lisäksi opinnot antavat hyvät jatko-opintovalmiudet esimerkiksi ammattikorkeakoulun elintarvikeinsinöörikoulutukseen.

Rakenne

Pakolliset tutkinnon osat:
- Elintarviketuotannossa toimiminen 30 osp
- Elintarvikeprosessin ohjaus ja käynnissäpito 30 osp
- Elintarvikkeiden valmistus 45 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 40 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Monta tapaa opiskella

Elintarvikealan perustutkintoa opiskellaan oppilaitoksessa ja sen eri toimintaympäristöissä sekä monipuolisesti työpaikoilla. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.Koulutuksen aikana voi hakeutua opintoihin ulkomaille.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.

Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.

Kustannukset

Opiskelijat hankkivat työasut, jalkineet ja opiskelumateriaalin. Kustannukset ovat noin 300€.

Jatko-opintomahdollisuudet

Leipuri-kondiittorin koulutuksen suoritettuasi sinulla on mahdollisuus hakeutua leipomoalan ammattitutkintoon ja leipomoalan erikoisammattitutkintoon.

Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Voit hakeutua esimerkiksi elintarvikeinsinöörin opintoihin ammattikorkeakoulussa.

HAKUPALVELUT

040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika
22.6.–31.7. ma–pe klo 09–12

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä
Liitetiedostot
Tiedosto