Matkailu ja ruoka
Leipuri-kondiittori
elintarvikealan perustutkinto
Laajuus
Aika
Hakuaika
YhteishakuKenelle
Haluatko oppia valmistamaan ja koristelemaan leipomo- ja konditoriatuotteita? Oletko kiinnostunut ruoka- ja kahvileipien, leivosten, kakkujen sekä koristetöiden valmistuksesta? Löytyykö sinulta luovuutta ja hyviä kädentaitoja? Leipuri-kondiittorina voit työskennellä leipomoissa, konditorioissa, paistopisteissä, pitopalveluyrityksissä sekä suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä.
Elintarvikealan perustutkinnon koulutus toteutetaan syksystä 2021 alkaen Priimuksen kampuksella.
Hakeutuminen
Yhteishaussa haet elintarvikealan perustutkintoon. Osaamisalavalinta tehdään opintojen alettua.
Kelpoisuusvaatimukset
Peruskoulun päättötodistus tai vastaava todistus (peruskoulupohjaiset paikat). Suoritettu lukion oppimäärä tai lukiota vastaava koulutus (lukiopohjaiset paikat).
Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe
Kuvaus
Opit erilaisten leipomo- ja konditoriatuotteiden suunnittelua, raaka-aineiden käsittelyä, erilaisia valmistustekniikoita sekä leivonnaisten viimeistelyä. Saat vahvan osaamisen erilaisten leipomo- ja konditoriatuotteiden valmistukseen erityisruokavaliot huomioiden. Voit tutustua funktionaalisten elintarvikkeiden, suklaa- ja sokeritöiden sekä erityisruokavaliotuotteiden valmistukseen.
Leipuri-kondiittorina osaat käyttää erilaisia työvälineitä ja laitteita sekä huomioida työssäsi puhtaanapidon, hygienian sekä kestävän kehityksen. Osaat valmistaa sesongin mukaisia leivonnaisia ja olet tietoinen sen hetkisistä leipomoalantrendeistä. Työssä vaaditaan hyvää paineensietokykyä, vastuullisuutta sekä koneiden ja käsityövälineiden käyttöosaamista. Toimit työturvallisuusohjeiden mukaisesti elintarvikelainsäädäntöä ja työaikoja noudattaen. Lisäksi sinulla on tiimityöskentelytaitoja sekä kykyä itsenäiseen työskentelyyn.
Leipuri-kondiittorina voit työskennellä leipomoissa, konditorioissa, paistopisteissä, pitopalveluyrityksissä sekä suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä. Työpaikkasi voi olla myös erilaiset kahvilat sekä pienet makeisyritykset. Lisäksi opinnot antavat hyvät jatko-opintovalmiudet esimerkiksi ammattikorkeakoulun elintarvikeinsinöörikoulutukseen.
Rakenne
Elintarvikealan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset tutkinnon osat
• Elintarviketuotannossa toimiminen 35 osp
• Leipomoalan prosessien ohjaus ja käynnissäpito 25 osp
• Ruokaleipätuotteiden valmistus 20 osp
• Kahvileipätuotteiden valmistus 20 osp
• Konditoriatuotteiden valmistus 20 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 30 osp, esimerkiksi
• Leipomoeinesten valmistus 15 osp
• Leipomotuotteiden pakkaustoiminnot 15 osp
• Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Monta tapaa opiskella
Elintarvikealan perustutkintoa opiskellaan oppilaitoksessa ja sen eri toimintaympäristöissä sekä monipuolisesti työpaikoilla. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan. Koulutuksen aikana voi hakeutua opintoihin ulkomaille.
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.
Kustannukset
Elokuussa 2021 opiskelunsa Gradiassa aloittavat, peruskoulusta keväällä 2021 valmistuvat opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin. Nämä opiskelijat saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, tietokoneen sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat jatkossakin itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia, kuten tähänkin saakka.
Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Opiskelijat hankkivat työasut, jalkineet ja opiskelumateriaalin. Kustannukset ovat noin 300€.
Jatko-opintomahdollisuudet
Leipuri-kondiittorin koulutuksen suoritettuasi sinulla on mahdollisuus hakeutua leipomoalan ammattitutkintoon ja leipomoalan erikoisammattitutkintoon.
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Voit hakeutua esimerkiksi elintarvikeinsinöörin opintoihin ammattikorkeakoulussa.
HAKUPALVELUT
040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika ja chat
ma, ke, to klo 09–15
ti, pe klo 10–14