Matkailu ja ruoka
Leipuri-kondiittori
elintarvikealan perustutkinto
Laajuus
Aika
Hakuaika
YhteishakuKenelle
Haluatko oppia valmistamaan ja koristelemaan leipomo- ja konditoriatuotteita? Oletko kiinnostunut ruoka- ja kahvileipien, leivosten, kakkujen sekä koristetöiden valmistuksesta? Löytyykö sinulta luovuutta ja hyviä kädentaitoja? Leipuri-kondiittorina voit työskennellä leipomoissa, konditorioissa, paistopisteissä, pitopalveluyrityksissä sekä suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä.
Elintarvikealan perustutkinnon koulutus toteutetaan Priimuksen kampuksella.
Hakeutuminen
Yhteishaussa haet elintarvikealan perustutkintoon. Osaamisalavalinta tehdään opintojen alettua.
Kelpoisuusvaatimukset
Peruskoulun päättötodistus.
Kuvaus
Opit erilaisten leipomo- ja konditoriatuotteiden suunnittelua, raaka-aineiden käsittelyä, erilaisia valmistustekniikoita sekä leivonnaisten viimeistelyä. Saat vahvan osaamisen erilaisten leipomo- ja konditoriatuotteiden valmistukseen erityisruokavaliot huomioiden. Voit tutustua funktionaalisten elintarvikkeiden, suklaa- ja sokeritöiden sekä erityisruokavaliotuotteiden valmistukseen.
Leipuri-kondiittorina osaat käyttää erilaisia työvälineitä ja laitteita sekä huomioida työssäsi puhtaanapidon, hygienian sekä kestävän kehityksen. Osaat valmistaa sesongin mukaisia leivonnaisia ja olet tietoinen sen hetkisistä leipomoalantrendeistä. Työssä vaaditaan hyvää paineensietokykyä, vastuullisuutta sekä koneiden ja käsityövälineiden käyttöosaamista. Toimit työturvallisuusohjeiden mukaisesti elintarvikelainsäädäntöä ja työaikoja noudattaen. Lisäksi sinulla on tiimityöskentelytaitoja sekä kykyä itsenäiseen työskentelyyn.
Leipuri-kondiittorina voit työskennellä leipomoissa, konditorioissa, paistopisteissä, pitopalveluyrityksissä sekä suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä. Työpaikkasi voi olla myös erilaiset kahvilat sekä pienet makeisyritykset. Lisäksi opinnot antavat hyvät jatko-opintovalmiudet esimerkiksi ammattikorkeakoulun elintarvikeinsinöörikoulutukseen.
Rakenne
Elintarvikealan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset tutkinnon osat
• Elintarviketuotannossa toimiminen 35 osp
• Leipomoalan prosessien ohjaus ja käynnissäpito 25 osp
• Ruokaleipätuotteiden valmistus 20 osp
• Kahvileipätuotteiden valmistus 20 osp
• Konditoriatuotteiden valmistus 20 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 30 osp, esimerkiksi
• Leipomoeinesten valmistus 15 osp
• Leipomotuotteiden pakkaustoiminnot 15 osp
• Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Monta tapaa opiskella
Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa, lue lisää täältä: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymyksiin.
Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.
Kustannukset
Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.
Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Opiskelijat hankkivat työasut, jalkineet ja opiskelumateriaalin. Kustannukset ovat noin 300€.
Jatko-opintomahdollisuudet
Leipuri-kondiittorin koulutuksen suoritettuasi sinulla on mahdollisuus hakeutua leipomoalan ammattitutkintoon ja leipomoalan erikoisammattitutkintoon.
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Voit hakeutua esimerkiksi elintarvikeinsinöörin opintoihin ammattikorkeakoulussa.
Hakupalvelut
040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12
Tutkinnon perusteet
Katso ePerusteetAika
Paikkakunta
Koulutuksen osoite
Priimus, Taulumäentie 45, 40200 Jyväskylä