Hyvinvointi ja terveys
Lähihoitaja
sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
Laajuus
Aika
Hakuaika
YhteishakuKenelle
Haluatko tehdä työtä ihmisten parissa sosiaali- ja terveysalalla? Tule opiskelemaan lähihoitajaksi Gradiaan! Sosiaali- ja terveysalan työ on ihmisläheistä hoito-, huolenpito- ja kasvatustyötä. Työtä tehdään erilaisten asiakkaiden kanssa monenlaisissa toimintaympäristöissä. Sosiaali- ja terveysala työllistää hyvin ja työ on haastavaa ja monipuolista. Lähihoitaja on aidosti lähellä ihmistä.
Hakeutuminen
Yhteishaussa haet sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon. Osaamisalalle haetaan opintojen aikana.
Kelpoisuusvaatimukset
Peruskoulun päättötodistus.
Koulutukseen hakeutuville järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskoe 24. - 26.4. ja 3. - 5.5.2023. Koe on hakijalle maksuton ja kestää n. 3 tuntia. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi (voimassa olevat ajokortit, passi, henkilötodistus). Pääsy- ja soveltuvuuskoe järjestetään osoitteessa Keskussairaalantie 21, Jyväskylä.
Hakija saa viikolla 15 sähköpostilla kutsun yhteen koepäivään ja tarkemmat ohjeet kokeeseen valmistautumiseen.
Pääsy ja soveltuvuuskoe mittaa hakijan oppimisvalmiuksia, motivaatiota, sosiaalisia taitoja sekä stressinsietokykyä ja psyykkistä kestävyyttä. Tavoitteena on mitata hakijoiden valmiuksia opiskella ja toimia kyseisellä alalla sekä parantaa alalle parhaiten soveltuvien hakijoiden mahdollisuutta tulla valituksi.
Pääsy- ja soveltuvuuskoe koostuu aikarajoitteellisista oppimisvalmiustesteistä sekä persoonallisuustesteistä.
Pääsy- ja soveltuvuuskokeesta hakija voi saada 0–10 pistettä. Koulutukseen ei voi tulla valituksi ilman kokeeseen osallistumista tai jos saa kokeesta 0 pistettä. Pääsy- ja soveltuvuuskokeen tulos selviää yhteishaun tulosten yhteydessä kesäkuussa.
Tällä alalla noudatetaan tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä (SORA-lainsäädäntö). Lisätietoja www.gradia.fi/oppimaan/sora-lainsaadanto. Mikäli opiskelijan työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen sisältyy käytännön työskentelyä alaikäisten kanssa, tulee hänen esittää myös rikostaustaote nähtäväksi.
Kuvaus
Lähihoitaja on sosiaali- ja terveysalan ammattilainen. Alan koulutus ja työ edellyttävät vastuullisuutta, hyviä vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitoja sekä hyvää terveyttä ja toimintakykyä. Sosiaali- ja terveysalalla työskennellään tiimeissä eri-ikäisten ja taustaltaan erilaisten ihmisten parissa. Tutkinnon suoritettuasi sinulla on valmiudet toimia monipuolisesti ihmisten kasvuun, hoitoon ja huolenpitoon sekä kuntoutumiseen liittyvissä tehtävissä.
Työssä lähtökohtana on asiakkaan tai potilaan kohtaaminen kokonaisvaltaisesti. Työ vaatii tietopuolista, käytännöllistä ja joustavaa otetta sekä hyvää paineensietokykyä. Lähihoitajien työllisyystilanne on hyvä ja työllistymismahdollisuudet ovat monipuoliset. Lähihoitajana voit työskennellä esim. päiväkodeissa, kotihoidossa ja palvelutaloissa, sairaaloissa, muissa hoito- ja palveluyksiköissä sekä suun terveydenhuollon yksiköissä.
Rakenne
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset tutkinnon osat 55 osp:
• Kasvun ja osallisuuden edistäminen 25 osp
• Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 30 osp
Tarjolla olevat osaamisalat 75 osp:
• Ikääntyvien hoito ja kuntoutus
• Jalkojenhoito: suositellaan lähihoitajan lisäkoulutukseksi
• Lasten ja nuorten kasvatus ja hoito
• Mielenterveys- ja päihdetyö
• Sairaanhoito ja huolenpito
• Suunhoito: paikkoja rajoitetusti rajoitettuna aikana
• Vammaistyö
Osaamisaloja toteutetaan kysynnän mukaan.
Ammatillisiin tutkinnon osiin sisältyy myös 15 osp valinnainen tutkinnon osa.
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp:
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Monta tapaa opiskella
Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa, lue lisää täältä: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymyksiin.
Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.
Kustannukset
Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, tietokoneen sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.
Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Opetus on sinulle maksutonta. Kustannuksia koituu työvaatetuksesta, oppimateriaaleista ja mahdollisesta tietokonehankinnasta. Gradian virallisena tiedotuskanavana käytetään Wilmaa ja osa opetuksesta toteutetaan verkkovälitteisesti (Teams, Moodle). Sinulla on oltava tietokoneen käyttömahdollisuus ja toimivat tietoverkkoyhteydet. Myös kuulokemikrofonin hankinta voi olla tarpeellinen.
Jatko-opintomahdollisuudet
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Yleisimpiä jatkokoulutusvaihtoehtoja ovat alan ammattikorkeakouluopinnot, esimerkiksi sosionomi, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, kätilö, ensihoitaja, fysioterapeutti, suuhygienisti, geronomi ja toimintaterapeutti.
Jatkokoulutusvaihtoehtoja löytyy myös ammatillisen koulutuksen tarjonnasta, esimerkiksi terveysalan ammattitutkinto, hieronnan ammattitutkinto sekä kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto. Lisätietoa jatkokoulutusvaihtoehdoista: www.gradia.fi/oppimaan.
Hakupalvelut
040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12
Tutkinnon perusteet
Katso ePerusteetAika
Paikkakunta
Koulutuksen osoite
Kukkula, Keskussairaalantie 21, 40620 Jyväskylä