Koulutuksen tiedot

Koulutusala

Sosiaali- ja terveysala

Paikkakunta

Jyväskylä

Opiskelutapa

Lähiopiskelu

Laajuus

180 osaamispistettä, 2–3 vuotta

Hakuaika

Ei hakua tällä hetkellä

Hakeutuminen

Haku tähän koulutukseen on tällä hetkellä suljettu.
Jatkuvassa haussa Gradiaan voi hakeutua opiskelemaan ympäri vuoden. Hakuajat vaihtelevat koulutuksittain. Päivitämme hakuajan tälle sivulle, kun seuraava koulutuksen aloitus- ja hakuaika on tiedossa. Voit tutustua jatkuvan haun käytänteisiin tarkemmin: https://www.gradia.fi/jatkuva-haku

Kenelle

Haluatko tehdä töitä ihmisten parissa sosiaali- ja terveysalalla? Sosiaali- ja terveysalan työ on ihmisläheistä hoito-, huolenpito-, kuntoutus- ja kasvatustyötä. Työtä tehdään erilaisten asiakkaiden kanssa moninaisissa toimintaympäristöissä. Työssä lähtökohtana on asiakkaan tai potilaan kohtaaminen kokonaisvaltaisesti. Lähihoitajalla täytyy olla hyvä tietopohja, käytännöllinen ja joustava työote sekä hyvä paineensietokyky. Lähihoitajien työllisyystilanne on hyvä, ja lähihoitaja voi työllistyä moniin eri paikkoihin.

Koulutus on tarkoitettu hakijoille, joiden äidinkieli on jokin muu kieli kuin suomi. Jos sinulla on työkokemusta tai aiempaa koulutusta sosiaali- ja terveysalalta, siitä on hyötyä hakuvaiheessa.

Kuvaus

Lähihoitaja on sosiaali- ja terveysalan ammattilainen. Sosiaali- ja terveysalalla työskennellään tiimeissä eri-ikäisten ja taustaltaan erilaisten ihmisten parissa. Tutkinnon suoritettuasi sinulla on valmiudet toimia monipuolisesti ihmisten kasvuun, hoitoon ja huolenpitoon sekä kuntoutumiseen liittyvissä tehtävissä.

Työssä lähtökohtana on asiakkaan tai potilaan kohtaaminen kokonaisvaltaisesti. Työ vaatii tietopuolista, käytännöllistä ja joustavaa otetta sekä hyvää paineensietokykyä. Lähihoitajien työllisyystilanne on hyvä ja työllistymismahdollisuudet ovat monipuoliset. Lähihoitajana voit työskennellä esim. päiväkodeissa, kotihoidossa ja palvelutaloissa, sairaaloissa, muissa hoito- ja palveluyksiköissä sekä suun terveydenhuollon yksiköissä.
Koulutuksen tavoitteena on, että opiskelijat saavat laaja-alaiset ammatilliset työelämävalmiudet.

Koulutuksessa on erilaisia opiskelutapoja: lähiopetusta koulussa ja verkko-opintoja, opintokäyntejä, erilaisia oppimistehtäviä sekä projekteja. Opintoihin kuuluu myös työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Huomioi jo nyt, että työssäoppimisen aikana tehdään pääsääntöisesti vuorotyötä (aamu-, ilta- ja viikonloppuvuoroja). Työssäoppimispaikat sijaitsevat työssäkäyntialueella. Varaudu siis siihen, että työssäoppiminen voi toteutua lähikunnissa, ei välttämättä Jyväskylän kaupungin alueella. Työpaikalla suoritettavat opinnot sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella.

Koulutuksen sisältö

Rakenne

Sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa suunnitellaan opintojen laajuus ja opiskeluaika, opiskelutavat sekä mahdolliset tukitoimet.

Perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Ammatillisen koulutuksen aikana opiskellaan opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja, joita ovat esimerkiksi suomi toisena kielenä (S2), matematiikka, tieto- ja viestintätekniikka ja työelämätaidot. Lisäksi opintojen aikana on mahdollisuus saada tukea S2-kielen opiskeluun. Opiskelijalla tulee olla riittävä suomen kielen taito toimia työelämässä sosiaali- ja terveysalan työtehtävissä.

Ammatilliset pakolliset tutkinnon osat ovat Kasvun ja osallisuuden edistäminen (25 osp), Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen (35 osp) sekä kaksi osaamisalakohtaista tutkinnon osaa.

Tarjolla olevat osaamisalat (75 osp):
• Ikääntyvien hoito ja kuntoutus
• Jalkojenhoito
• Lasten ja nuorten kasvatus ja hoito
• Mielenterveys ja päihdetyö
• Sairaanhoito ja huolenpito
• Suunhoito
• Vammaistyö

Osaamisaloja toteutetaan kysynnän mukaan. Ammatillisiin tutkinnon osiin sisältyy myös 15 osp valinnainen tutkinnon osa.

Yhteiset tutkinnon osat (35 osp):
• Viestintä ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp)
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (9 osp)
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (6 osp)
• opiskelijan valitsemia yhteisen tutkinnon osan osaamistavoitteita (9 osp)

Kustannukset

Opetus on sinulle maksutonta. Kustannuksia koituu työvaatetuksesta sekä oppikirjoista.

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Lisää koulutuksesta

Otsikko

Sopisiko sinulle oppisopimus?

Kuvaus

Yhdistä työnteko ja opiskelu! Meidän kauttamme voit opiskella oppisopimuksella minkä tahansa työtehtäviesi mukaisen toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan.

Kuva
Palsta 1/2

Gradia-kokemuksia: ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala

Lähihoitaja on sosiaali- ja terveysalan ammattilainen. Sosiaali- ja terveysalalla työskennellään tiimeissä eri-ikäisten ja taustaltaan erilaisten ihmisten parissa. Lähihoitajaopiskelijat voivat valita sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalan. Osaamisalalla työskennellään ikääntyvien hoitotyössä esimerkiksi palvelukodeissa, tehostetussa palveluasumisessa, seniorikodeissa, päiväkeskuksissa ja kotihoidossa. Työ on toimintakykyä edistävää ja tukevaa hoito-, huolenpito- ja kasvatustyötä. Jos sinulla ovat lähihoitajan opinnot hyväksytysti suoritettu, voit myös laajentaa osaamistasi hakeutumalla ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalalle.

Palsta 2/2

Monta tapaa opiskella

Gradia tarjoaa aikuisille tutkintotavoitteista opiskelua sekä lyhyempiä koulutuksia. Aikuisena voit opiskella ammatillisia opintoja Ammattiopisto Gradiassa ja lukio-opintoja Jyväskylän aikuislukiossa. Lisäksi voit tehdä perusopetuksen opinnot valmiiksi aikuisten perusopetuksessa.

Gradian opiskelijana - niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana - voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.

Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto-opiskelijana sinun on tärkeä olla aktiivinen ja omatoiminen, sillä opiskelu vaatii sitoutumista ja itseohjautuvuutta. Opinnot antavat sinulle hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin.

Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta.

Jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.

Kysy lisää, autamme mielellämme!

Gradia hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke ja to klo 13–15

Chat: gradia.fi/hae-opiskelemaan

hakupalvelut@gradia.fi

Stenholm Marjut

Lehtori (opettaja)

Sosiaali- ja terveysala