Laajuus

Opintojen laajuus on 150 osaamispistettä, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.

Hakuaika

Jatkuva haku

Kenelle

Koulutus on tarkoitettu henkilöille, joilla on elintarvikealan perustutkinto suoritettuna. Toisaalta sinulla voi olla vahva ja monipuolinen työkokemus kondiittorin tehtävistä, vaikka sinulla ei perustutkinnon koulutusta olisikaan ja silloin tämä koulutus on juuri sinulle.
Koulutus sopii myös kokille, joka tarvitsee työssään osaamista jälkiruokien ja pikkusuolaisten valmistukseen.

Hakeutuminen

Koulutus alkaa seuraavan kerran tammikuussa 2024. Hakuaika sekä tarkempi aloitusaika tarkentuu myöhemmin.

Opintojen aloittaminen joustavasti voi olla mahdollista, jos sinulla on jo aikaisempia opintoja tästä tutkinnosta. Lisätietoja voit kysyä Hakupalveluista, yhteystiedot löydät sivun alareunasta.

Kelpoisuusvaatimukset

Hakijat kutsutaan tarpeen mukaan valintahaastatteluun. Hakemus peruuntuu, jos ei osallistu valintahaastatteluun.

Leipomoalan ammatin työtehtävät vaativat hyvää fyysistä kuntoa. Käsissä ilmenevä vaikea atooppinen ihottuma ja vaikeat ruoka-aineallergiat ovat haasteena ammatissa toimimiselle. Lisäksi tuki- ja liikuntaelinten sairaudet voivat olla esteenä ammatissa toimimiselle.

Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe.

Kuvaus

Kondiittorikisällinä toimit konditorioissa ja leipomoissa valmistaen alan tuotteita. Hallitset konditorian raaka-aineet ja niiden käytön valmistaen mm. täytekakkuja, leivoksia, pikkuleipiä, kahvikakkuja, erilaisia jälkiruokia kuten jäätelöitä, sorbetteja ja konvehteja, konditoriakoristeita, voileipäkakkuja ja coctailpaloja sekä erityisruokavaliotuotteita.
Sinulle ovat tärkeitä työturvallisuus- ja ergonomiaohjeet, ymmärrät elintarvikelainsäädännön merkityksen sekä noudatat ja kehität yrityksen omavalvontaohjelmaa.
Työskentelysi on taloudellista, joustavaa ja huolehdit tuotelaadun toteutumisesta. Nykyaikainen kondiittorikisälli tarvitsee ja hallitsee myös tietotekniikan käytön työssään. Työssä vaaditaan hyvää paineensietokykyä, luovuutta ja vastuullisuutta sekä tiimityöskentelytaitoja

Rakenne

Pakolliset tutkinnon osat 90 osp
• Elintarviketurvallisuuden hallinta 30 osp
• Täytekakkujen, leivoksien ja konditoriakoristeiden valmistaminen 30 osp
• Pikkuleipien ja kahvikakkujen valmistaminen 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, joista valitaan yhteensä 60 osp
• Jälkiruokien ja patisserie-tuotteiden valmistaminen 30 osp
• Voileipäkakkujen ja cocktailpalojen valmistaminen 30 osp
• Leipomoalan kansallinen kilpailutoiminta 30 osp
• Leipomoalan taitotyö 30 osp
• Työpaikkaohjaajana toimiminen 30 osp
• Tutkinnon osa toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta 30 osp

Leipomoalan ammattitutkintoon voi sisällyttää ammatillisen tutkinnon osan tai osia toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta vähintään 30 osaamispisteen laajuisesti. Tähän tutkinnon osaan voi sisällyttää myös leipomoalan ammattitutkinnon toisen tutkintonimikkeen pakollisen tai valinnaisen tutkinnon osan.

Monta tapaa opiskella

Koulutus toteutetaan iltaopintoina keskimäärin kerran kuukaudessa koulun konditoria -työsalissa. Lisäksi opintoihin sisältyy itsenäistä opiskelua. Opintojen aikana osoitat osaamistasi työelämässä pidettävillä näytöillä, siksi työ- tai työharjoittelupaikka, jossa valmistetaan konditoriatuotteita, on välttämätön.
Opinnot on mahdollista räätälöidä moniin tarpeisiin.
• Sinulla on jo työpaikka leipomo-konditoriassa, jolloin kartutat osaamistasi työpaikalla sekä näillä iltaopinnoilla.
• Hankit itsellesi alan oppisopimuspaikan ja kartutat osaamistasi työpaikalla sekä näillä iltaopinnoilla. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä, ja sen voi aloittaa joustavasti. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.
• Hankit itsellesi työssä oppimispaikan, johon teemme koulutussopimuksen. Kartutat osaamistasi työpaikalla sekä iltaopinnoilla.

Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS. HOKSissa sovitaan opiskelijakohtaisesti mm. aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta, hankittavasta osaamisesta ja osaamisen hankkimistavasta, näytöistä ja muusta osaamisen osoittamisesta sekä tarvittavasta ohjauksesta ja tuesta, myös erityisestä tuesta. Osaamisen hankkimisessa on keskeisenä erilaiset oppimisympäristöt ja työelämälähtöisyys.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.

Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/

Kustannukset

Työasu ja työkengät, jos niitä ei ole ennestään.
Oppikirjoina käytetään:
Taikinasta tuotteiksi; Jonna Majava, Minna Nurvo, Pedra Rantala.
Kondiittorin käsikirja: Heinonen-Jouppila-Salovaara.

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovat maksullisia. Tämän koulutuksen opiskelijamaksu 1.8.2022 alkaen on koko tutkinnossa 390€ ja tutkinnon osassa 190€. Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksutonta.

Jatko-opintomahdollisuudet

Kondiittorikisälli koulutuksen suoritettuasi ja hankittuasi muutaman vuoden työkokemusta, voit hakeutua Kondiittorimestarin koulutukseen Gradia Jyväskylään.

Hakupalvelut

040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12


 

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Paikkakunta

Jyväskylä