Matkailu ja ruoka
Kokki
ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Laajuus
Aika
Hakuaika
YhteishakuKenelle
Halutko oppia valmistamaan maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa? Oletko kiinnostunut elintarvikkeiden käsittelystä, ruoanvalmistuksesta ja ruoan esille laitosta sekä kädentaitojesi kehittämisestä? Kokin ammatissa valmistat ruokaa erilaisille asiakasmäärille. Voit työskennellä monipuolisesti erilaisissa ravintoloissa tai esimerkiksi juhla- ja pitopalveluyrityksissä.
Hakeutuminen
Yhteishaussa haet ravintola- ja catering-alan perustutkintoon. Osaamisalavalinta tehdään opintojen aikana.
Kelpoisuusvaatimukset
Peruskoulun päättötodistus.
Kuvaus
Opit ruoka-annossuunnittelua, raaka-aineiden käsittelyä, erilaisia ruoanvalmistusmenetelmiä ja ruokien esille laittoa. Saat vahvan osaamisen lounas- ja annosruokien valmistukseen erityisruokavaliot huomioiden.
Kokkina osaat käyttää erilaisia työvälineitä ja laitteita sekä huomioida työssäsi puhtaanapitoon ja hygieniaan liittyvät asiat. Osaat järjestää asiakkaiden toiveiden mukaisia tilaisuuksia ja toimia tarvittaessa myös asiakaspalvelussa. Työssä vaaditaan hyvää paineensietokykyä, luovuutta ja vastuullisuutta. Lisäksi sinulla on tiimityöskentelytaitoja ja palveluhenkisyyttä.
Kokkina työllistyt monipuolisesti erilaisiin ravintoloihin ja julkisen sektorin toimipaikkoihin sekä juhla- ja pitopalveluyrityksiin. Voit työskennellä myös yrittäjänä. Opinnot antavat hyvät jatko-opintovalmiudet esimerkiksi ammattikorkeakoulun restonomikoulutukseen.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa voit opiskella myös tarjoilijan osaamisalan opinnot.
Rakenne
Pakolliset tutkinnon osat
• Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp
• Lounasruokien valmistus 40 osp
• Annosruokien valmistus 25 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp
• À la carte -ruuanvalmistus 30 osp
• Kahvilapalvelut 10 osp
• Katu- ja pikaruokapalvelut 10 osp
• Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa 15 osp
• Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot 10 osp
• Ravitemispalveluiden tuotteistaminen 20 osp
• Suurkeittiön ruokatuotanto 25 osp
• Tilaus- ja juhlaruokien valmistus 25 osp
• Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Monta tapaa opiskella
Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa, lue lisää täältä: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymyksiin.
Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.
Kustannukset
Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, tietokoneen sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.
Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Opiskelijat hankkivat työasut, jalkineet, opiskelumateriaalin ja riippulukon. Kustannukset ovat noin 350€.
Jatko-opintomahdollisuudet
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Kokin koulutuksen suoritettuasi voit hakeutua esimerkiksi restonomikoulutukseen ammattikorkeakouluun. Lisäksi sinulla on mahdollisuus hakeutua alan ammatti- tai erikoisammattitutkintoon, esimerkiksi ruokapalvelujen ammattitutkintoon, erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkintoon tai majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkintoon.
Hakupalvelut
040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12
Tutkinnon perusteet
Katso ePerusteetAika
Paikkakunta
Koulutuksen osoite
Priimus, Taulumäentie 45, 40200 Jyväskylä