Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2 – 3 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Aika

-

Hakuaika

Yhteishaku

Kenelle

Halutko oppia valmistamaan maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa? Oletko kiinnostunut elintarvikkeiden käsittelystä, ruoanvalmistuksesta ja ruoan esille laitosta sekä kädentaitojesi kehittämisestä? Kokin ammatissa valmistat ruokaa erilaisille asiakasmäärille. Voit työskennellä monipuolisesti erilaisissa ravintoloissa tai esimerkiksi juhla- ja pitopalveluyrityksissä.

Hakeutuminen

Siisteys ja oikea pukeutuminen ovat osoitus asiakkaalle ja ympäristölle oman työn arvostamisesta ja hyvästä, ammattitaitoisesta hoitamisesta. Ensiarvoisen tärkeää on, että työvaatteet ovat puhtaat, siistit ja oikein mitoitetut.

Olemme tehneet sopimuksen Image Wear Työasupalvelun Jyväskylän toimipisteen kanssa opiskelijahintaisesta työvaatepaketista. Työasut ja jalkineet olisi hyvä käydä ostamassa liikkeestä ennen opiskelun alkamista.

Tiedoksi

Sinut on valittu opiskelemaan koulutusalaa, jossa käsitellään helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Tartuntalain (1227/2016) mukaisesti sinun tulee toimittaa hoitajan tai lääkärin tekemä selvitys siitä, ettei sinulla ole salmonellatartuntaa. Selvityksen saat joko omalta terveysasemaltasi tai opiskeluterveydenhuollosta opintojen alkaessa.

Opintojen alussa jokainen ravintola- ja catering-alan opiskelija täyttää sitoumuksen opiskeluaikaisesta palveluammattilaisena toimimisesta (lomake löytyy Wilmasta).

Alaikäisten opiskelijoiden kohdalla tarvitsemme huoltajilta luvan alkoholijuomien aistinvaraiseen arviointiin opintojen alkaessa (lomake löytyy Wilmasta).

Kelpoisuusvaatimukset

Peruskoulun päättötodistus tai vastaava todistus.

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe

Kuvaus

Opit ruoka-annossuunnittelua, raaka-aineiden käsittelyä, erilaisia ruoanvalmistusmenetelmiä ja ruokien esille laittoa. Saat vahvan osaamisen lounas- ja annosruokien valmistukseen erityisruokavaliot huomioiden.

Kokkina osaat käyttää erilaisia työvälineitä ja laitteita sekä huomioida työssäsi puhtaanapitoon ja hygieniaan liittyvät asiat. Osaat järjestää asiakkaiden toiveiden mukaisia tilaisuuksia ja toimia tarvittaessa myös asiakaspalvelussa. Työssä vaaditaan hyvää paineensietokykyä, luovuutta ja vastuullisuutta. Lisäksi sinulla on tiimityöskentelytaitoja ja palveluhenkisyyttä.

Kokkina työllistyt monipuolisesti erilaisiin ravintoloihin ja julkisen sektorin toimipaikkoihin sekä juhla- ja pitopalveluyrityksiin. Voit työskennellä myös yrittäjänä. Opinnot antavat hyvät jatko-opintovalmiudet esimerkiksi ammattikorkeakoulun restonomikoulutukseen.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa voit opiskella myös tarjoilijan osaamisalan opinnot.

Rakenne

Pakolliset tutkinnon osat:
- Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp
- Lounasruokien valmistus 40 osp
- Annosruokien valmistus 25 osp

Valinnaiset tutkinnon osat: 60 osp
- À la carte -ruuanvalmistus 30 osp
- Kahvilapalvelut 10 osp
- Katu- ja pikaruokapalvelut 10 osp
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa 15 osp
- Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot 10 osp
- Ravitemispalveluiden tuotteistaminen 20 osp
- Suurkeittiön ruokatuotanto 25 osp
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus 25 osp
- Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Monta tapaa opiskella

Ravintola- ja catering-alan perustutkintoa opiskellaan oppilaitoksessa ja monipuolisesti työpaikoilla. Opiskelijat toimivat erilaisissa tilaisuuksissa oppilaitoksessa, työelämässä ja muissa ympäristöissä. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan. Koulutuksen aikana voi myös hakeutua opintoihin ulkoimaille.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.

Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.

Kustannukset

Opiskelijat hankkivat työasut, jalkineet, opiskelumateriaalin ja riippulukon. Kustannukset ovat noin 350€.

Jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Kokin koulutuksen suoritettuasi voit hakeutua esimerkiksi restonomikoulutukseen ammattikorkeakouluun. Lisäksi sinulla on mahdollisuus hakeutua alan ammatti- tai erikoisammattitutkintoon, esimerkiksi ruokapalvelujen ammattitutkintoon, erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkintoon tai majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkintoon.

HAKUPALVELUT

040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika
22.6.–31.7. ma–pe klo 09–12

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä