Koulutuksen tiedot

Koulutusala

Ravintola- ja catering-ala

Paikkakunta

Jyväskylä

Toteutusaika

-

Opiskelutapa

Lähiopiskelu

Laajuus

180 osaamispistettä, 2–3 vuotta.

Hakuaika

Ei hakua tällä hetkellä

Hakeutuminen

Yhteishaussa haet ravintola- ja catering-alan perustutkintoon. Osaamisalavalinta tehdään opintojen aikana.

Hakuajat

  • 20.2.-19.3.2024

Kenelle

Halutko oppia valmistamaan maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa? Oletko kiinnostunut elintarvikkeiden käsittelystä, ruoanvalmistuksesta ja ruoan esille laitosta sekä kädentaitojesi kehittämisestä? Kokin ammatissa valmistat ruokaa erilaisille asiakasmäärille. Voit työskennellä monipuolisesti erilaisissa ravintoloissa tai esimerkiksi juhla- ja pitopalveluyrityksissä.

Kuvaus

Opit ruoka-annossuunnittelua, raaka-aineiden käsittelyä, erilaisia ruoanvalmistusmenetelmiä ja ruokien esille laittoa. Saat vahvan osaamisen lounas- ja annosruokien valmistukseen erityisruokavaliot huomioiden.

Kokkina osaat käyttää erilaisia työvälineitä ja laitteita sekä huomioida työssäsi puhtaanapitoon ja hygieniaan liittyvät asiat. Osaat järjestää asiakkaiden toiveiden mukaisia tilaisuuksia ja toimia tarvittaessa myös asiakaspalvelussa. Työssä vaaditaan hyvää paineensietokykyä, luovuutta ja vastuullisuutta. Lisäksi sinulla on tiimityöskentelytaitoja ja palveluhenkisyyttä.

Kokkina työllistyt monipuolisesti erilaisiin ravintoloihin ja julkisen sektorin toimipaikkoihin sekä juhla- ja pitopalveluyrityksiin. Voit työskennellä myös yrittäjänä. Opinnot antavat hyvät jatko-opintovalmiudet esimerkiksi ammattikorkeakoulun restonomikoulutukseen.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa voit opiskella myös tarjoilijan osaamisalan opinnot.

Koulutuksen sisältö

Pakolliset tutkinnon osat
• Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp
• Lounasruokien valmistus 40 osp
• Annosruokien valmistus 25 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp
• À la carte -ruuanvalmistus 30 osp
• Kahvilapalvelut 10 osp
• Katu- ja pikaruokapalvelut 10 osp
• Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa 15 osp
• Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot 10 osp
• Ravitemispalveluiden tuotteistaminen 20 osp
• Suurkeittiön ruokatuotanto 25 osp
• Tilaus- ja juhlaruokien valmistus 25 osp
• Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.

Kustannukset

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Opiskelijat hankkivat työasut, jalkineet, opiskelumateriaalin ja riippulukon. Kustannukset ovat noin 350€.

Koulutuksen osoite

Priimus, Taulumäentie 45, 40200 Jyväskylä

Lisää koulutuksesta

Palsta 1/2

Opiskelua ravintola- ja catering-alalla

Minna opiskelee Ammattiopisto Gradian Priimus-kampuksella tarjoilijaksi ja Eemil kokiksi. Parhaita juttuja monipuolisessa ravintola- ja catering-alassa heidän mielestään ovat ainakin nämä:

  • ihmiskeskeinen ja käytännönläheinen työ 
  • pääsee tekemään, eikä tarvitse olla paikallaan
  • paljon työpaikkoja tarjolla – töitä löytyy jokaiselle kellonajalle
  • vaihtoehtoja aina fine diningista tilauspalveluihin ja á la cartesta pikaruokaravintoloihin
  • ja ennen kaikkea:

Paljon hyviä mahdollisuuksia ja kokemuksia!

Palsta 2/2

Monta tapaa opiskella

Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymykseen.

Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto-opiskelijana sinun on tärkeä olla aktiivinen ja omatoiminen, sillä opiskelu vaatii sitoutumista ja itseohjautuvuutta. Opinnot antavat sinulle hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin.

Gradian opiskelijana – niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana – voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.

Gradiassa jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.

Kysy lisää, autamme mielellämme!

Gradia hakupalvelut