Koulutuksen tiedot

Koulutusala

Sosiaali- ja terveysala

Paikkakunta

Jyväskylä

Opiskelutapa

Monimuoto-opiskelu

Laajuus

150 osaamispistettä, 1–1,5 vuotta

Hakuaika

Jatkuva haku

Hakeutuminen

Hakijat haastatellaan ennen opintojen aloittamista.

Kenelle

Kiinnostaako sinua kehitysvamma-ala? Tarvitsetko osaamiseesi päivitystä, laajentamista tai syventämistä? Opiskele Vammaisalan ammattitutkinto ja valmistu Kehitysvamma-alan ohjaajaksi monimuoto-opintoina. Voit opiskella myös yksittäisiä tutkinnon osia.

Kuvaus

Kehitysvamma-alan osaamisalan suorittanut kehitysvamma-alan ohjaaja (AT) osaa:
• toimia erilaisissa toimintaympäristöissä itsemääräämisoikeuden toteutumista edistäen yhteistyössä vammaisen henkilön, hänen läheistensä ja moniammatillisen työryhmän kanssa.
• työskennellä yksilökeskeisesti, mahdollistaen vammaisen henkilön omat valinnat ja päätöksenteon.
• tukea sosiaalista ja yhteiskunnallista osallistumista ja osallisuutta.
• tukea yksilöllisten tarpeiden mukaisesti toimintakykyä ja oppimista.
• tukea vammaisen henkilön vuorovaikutusta ja kommunikointia arjen tilanteissa sekä käyttää puhetta korvaavia kommunikaatiomenetelmiä ja selkokieltä.

Kehitysvamma-alan ohjaaja (AT) tutkinnon suorittanut voi työskennellä julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin toimintaympäristöissä, joissa eri-ikäiset kehitysvammaiset ihmiset asuvat, opiskelevat, tekevät työtä tai ovat palveluiden käyttäjinä.

Opinnot sisältävät lähipäiviä, verkko-opintoja, itsenäistä opiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Tutkinnon osassa vaadittava ammattitaito osoitetaan näytössä kehitysvammatyössä.

Koulutuksen sisältö

Vammaisalan ammattitutkinnon Kehitysvamma-alan osaamisala (150 osp) muodostuu kolmesta pakollisesta (135 osp) ja yhdestä valinnaisesta (15ops) tutkinnon osasta.

Pakolliset tutkinnon osat
• Ammatillinen toiminta kehitysvamma-alalla, 45 osp
• Toimintakyvyn ja oppimisen tukeminen, 45 osp
• Vuorovaikutus ja kommunikointi, 45 osp

Valinnaiset tutkinnon osat:
• Sosiokulttuurinen työ, 15 osp tai
• Yhteistyö perheen ja läheisten kanssa, 15 osp tai
• Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta, 15 osp

Sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) ja opintojesi kesto määritellään tässä yhteydessä. Keskimäärin tutkinnon osan suorittamiseen menee yksi lukukausi.

Kustannukset

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovat maksullisia. Tämän koulutuksen opiskelijamaksu on koko tutkinnossa 490€ ja tutkinnon osassa 190€. Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksutonta.

Lisää koulutuksesta

Otsikko

Sopisiko sinulle oppisopimus?

Kuvaus

Yhdistä työnteko ja opiskelu! Meidän kauttamme voit opiskella oppisopimuksella minkä tahansa työtehtäviesi mukaisen toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan.

Kuva

Monta tapaa opiskella

Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymykseen.

Gradian opiskelijana – niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana – voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.

Gradia tarjoaa aikuisille tutkintotavoitteista opiskelua sekä lyhyempiä koulutuksia. Aikuisena voit opiskella ammatillisia opintoja Ammattiopisto Gradiassa ja lukio-opintoja Jyväskylän aikuislukiossa. Lisäksi voit tehdä perusopetuksen opinnot valmiiksi aikuisten perusopetuksessa.

Gradiassa jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.

Kysy lisää, autamme mielellämme!

Gradia hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke ja to klo 13–15

Chat: gradia.fi/hae-opiskelemaan

hakupalvelut@gradia.fi

Mäkelä Niina

Lehtori (opettaja)

Sosiaali- ja terveysala