Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2 – 3 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Aika

-

Hakuaika

-

Kenelle

Oletko kiinnostunut erilaisista ihmisistä? Omaatko hyvät kädentaidot sekä yrittäjämäisen asenteen? Löytyykö sinulta luovuutta, hahmottamiskykyä sekä väri- ja tyylitajua?

Kampaajan ja parturin ammateissa tärkeä työväline on oma persoona. Myönteinen elämänasenne, kiinnostus asiakaspalveluun sekä halu kehittyä ovat alalla tärkeitä. Jos tunnistat itsesi näistä kuvauksista, on hius- ja kauneudehoitoalan perustutkinto sinua varten.

Hakeutuminen

Hakuajan päätyttyä 1.6.2023 kaikille hakijoille lähetetään sähköpostilla linkki sähköiseen esihaastattelulomakkeeseen. Esihaastattelulomakkeeseen tulee vastata ma 5.6.2023 klo 24 mennessä. Vastaamatta jättäminen tulkitaan hakemuksen peruttamiseksi. Mahdolliset hakuun liittyvät haastattelut pidetään Viitaniemen kampuksella ke 7.6.2023.

Kelpoisuusvaatimukset

Ammatillisen perustutkinnon opiskelijavalinnan perusteena käytetään Gradiassa seuraavia yhteisiä kriteereitä:
• hakijan pohjakoulutus
• hakijan kouluttautumisen tarve
• hakijan lähtökohdat
• hakijan tavoitteet ja motivaatio

Opiskelijavalinta koulutukseen tehdään hakemuksen tietojen ja mahdollisen haastattelun pohjalta, joten muistathan täyttää hakemuksesi huolellisesti. Lisätietoa valintakriteereistä ja pisteytyksestä: www.gradia.fi/jatkuvan-haun-ammatillisten-perustutkintojen-valintakrite….

Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan kielitaidon arviointiin. Täman haun kielitaidon arviointi on tiistaina 6.6.2023. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: https://www.gradia.fi/kielitaidon-arviointi

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnossa ei ole määritelty erityisiä terveydentilavaatimuksia. Ihoallergiset oireet ja ärsytysihottumat, hengityselinsairaudet sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet voivat kuitenkin hankaloittaa alan tietyissä työtehtävissä toimimista.

Kuvaus

Hius- ja kauneudenhoitoalan opintojen aikana valitset yhden osaamisalan, josta syvennät osaamistasi. Valintasi perusteella sinusta tulee kampaaja tai parturi. Opintosi sisällöt painottuvat osaamisalan mukaan. Opit mm.

• suunnittelemaan, toteuttamaan sekä markkinoimaan asiakaslähtöisesti mm. hiusten ja parran hoitoja, hiusten leikkauksia, kampauksia sekä värikäsittelyjä
• tuntemaan kosmeettiset aineet ja niiden vaikutukset hiuksiin ja hiuspohjaan
• luomaan persoonallisia tyylikokonaisuuksia eri menetelmiä yhdistämällä
• ohjaamaan ja neuvomaan asiakkaita hiusten hoidossa sekä tuotteiden käytössä.

Kampaajana ja/tai parturina osaat tehdä asiakkaille hiustenleikkauksia ja kampauksia erilaisilla tekniikoilla sekä mm. hoito- ja partakäsittelyjä ja värjäyskäsittelyjä. Voit työskennellä parturi-kampaamoissa joko yrittäjänä tai työntekijänä. Voit toimia myös tuotemyynti- ja koulutustehtävissä mm. maahantuojien ja tavaratalojen palveluksessa.

Rakenne

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Ammatillisiksi opinnoiksi (145 osp) voit valita yhden seuraavista osaamisaloista:
• Kampaajatyön osaamisala, tutkintonimike kampaaja
• Parturityön osaamisala, tutkintonimike parturi

Voit tutustua tarkemmin tutkintorakenteeseen sivun alaosan ePerusteet-linkistä.

Monta tapaa opiskella

Huomaathan, että kyseessä on päiväopetuksena (klo 8-18) toteutettava koulutus, johon hakijan oletetaan pystyvän sitoutumaan.

Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä, ja sen voi aloittaa joustavasti. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.

Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/

Kustannukset

Kummallakin osaamisalalla on määritellyt oppikirjat ja työvälineet, jotka jokaisen opiskelijan tulee hankkia. Lisäksi kaikilla opiskelijoilla tulee olla työasu ja työkengät. Hankintakustannukset vaihtelevat osaamisaloittain.
•Kirjahankinnat noin 100 €
•Työvälineet osaamisalasta riippuen noin 380-450 €
•Työasu noin 50 €

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia, kuten tähänkin saakka.

Jatko-opintomahdollisuudet

Hius- ja kauneudenhoitoalan lisäosaamista voit hankkia työelämän kautta suorittamalla Gradiassa mm. yrittäjän ammattitutkinnon. Luonteva tie jatkaa opintoja on myös estenomin tai tradenomin ammattikorkeakouluopinnot.

Hakupalvelut

040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12


 

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä