Hyvinvointi ja terveys
Hieronnan ammattitutkinto
Laajuus
Hakuaika
Jatkuva hakuKenelle
Henkilöille, joilla on kiinnostus alaan ja asiakastyöskentelyyn sekä riittävä terveys alan työhön. Koulutus antaa valmiudet toimia hierojana sekä antaa hyvät valmiudet jatko-opintoihin sosiaali- ja terveysalalla sekä liikunta-alalla. Voit olla alanvaihtaja, aikaisemmin toisen tutkinnon suorittanut tai ilman tutkintoa.
Hierojan työ on raskasta käsityötä ja seisomatyötä, joten koulutukseen hakevien on oltava hyvässä fyysisessä kunnossa.
Hakeutuminen
Koulutukseen on jatkuva haku. Hakemuksesi saavuttua sinut kutsutaan haastatteluun ja kanssasi sovitaan koulutuksen aloitusajankohdasta.
Kelpoisuusvaatimukset
Tällä alalla noudatetaan tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä (SORA-lainsäädäntö). Sinulta voidaan pyytää terveydentilaasi koskevia tietoja opiskelijaksi ottamisen arviointia ja päätöksentekoa varten milloin tahansa hakeutumisvaiheen aikana. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppimaan/sora-lainsaadanto.
Hakemuksesi saavuttua sinuun ollaan yhteydessä ja kutsutaan haastatteluun. Haastattelukutsut lähetetään sähköpostilla. Hakemuksesi peruuntuu, jos et osallistu valintahaastatteluun.
Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan seuraavaan mahdolliseen kielitaidon arviointiin. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: https://www.gradia.fi/kielitaidon-arviointi.
Kuvaus
Hieroja tekee työtä itsenäisenä yrittäjänä tai toisen palveluksessa erilaisissa sosiaali- ja terveysalan, liikunta ja vapaa-ajan ympäristöissä. Työtä tehdään vaihtelevissa työympäristöissä, esimerkiksi hoiva- ja hoitolaitoksissa, palvelutaloissa, kylpylöissä, liikuntakeskuksissa, asiakkaiden työpaikoilla ja kodeissa. Hierojat tekevät työtä sekä terveiden että sairaiden ihmisten parissa.
Hieronnan opiskelussa korostuvat työelämän tarpeet ja tutkinnon suorittamistapa on joustava. Tutkinto suoritetaan tutkinnon osittain ja osaaminen osoitetaan tutkinnon osittain näytössä.
Rakenne
Opiskelijan kanssa laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa sovitaan opinnot, opiskelutavat sekä mahdolliset tukitoimet. Suunnitelmassa huomioidaan mm. aikaisemmat opinnot, harrastukset ja työelämäkokemus.
Hierojan ammattitutkinto muodostuu kahdesta pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta. Tutkinto on valmis, kun kaikki tutkinnon osat on suoritettu hyväksytysti.
Pakolliset tutkinnon osat 100 osp
• Tuki- ja liikuntaongelmaisen potilaan terveyden ja toimintakyvyn edistäminen 70 osp
• Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrittäjänä toimiminen 30 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 50 osp
• Elimistön nestekierron ylläpitäminen ja edistäminen 25 osp
• Ikääntyvän potilaan hieronta 25 osp
• Kansansairauksien ennaltaehkäiseminen hierojan työssä 25 osp
• Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen 25 osp
• ammatillisen tutkinnon osa tai osia sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta, liikunnanohjauksen perustutkinnosta, terveysalan ammattitutkinnosta, liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnosta, kehitysvamma-alan ammattitutkinnosta tai mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnosta enintään 25 osaamispisteen laajuisesti
Oppilaitos tarjoaa valinnaisen tutkinnon osan kysynnän ja resurssien mukaan.
Hieronnan ammattitutkinnon suorittaminen antaa koulutetun hierojan pätevyyden ja oikeuden käyttää nimikesuojatun ammattihenkilön nimikettä koulutettu hieroja.
Opiskelija voi hakea koulutuksen ajaksi Kelan opintotukea, Koulutusrahaston aikuiskoulutustukea tai työttömyysetuutta.
Monta tapaa opiskella
Opiskelu on monimuoto-opiskelua sisältäen lähiopiskelupäiviä, itsenäistä etäopiskelua, kirjallisia oppimistehtäviä sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Työpaikalla tapahtuva oppiminen toteutuu henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti erilaisissa hierontaa antavissa työyhteisöissä ja/tai oppilaitoksen omassa hoitolassa. Voit suorittaa tutkinnon myös pelkillä näytöillä, jos sinulla on riittävästi tutkinnon perusteiden mukaista osaamista.
Tutkinnon voi suorittaa myös työn ohessa tai oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä, ja sen voi aloittaa joustavasti. Lisätietoja www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/
Kustannukset
Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovat maksullisia. Tämän koulutuksen opiskelijamaksu on koko tutkinnossa 490€ ja tutkinnon osassa 190€. Koulutusmaksu peritään opintojen alkaessa. Koulutusmaksua ei palauteta, jos opinnot keskeytyvät. Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksutonta.
Jatko-opintomahdollisuudet
Ammattitutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Jatkokoulutusvaihtoehtoja ovat mm. ammattikorkeakouluopinnot, kuten fysioterapeutti, toimintaterapeutti, kuntoutuksen ohjaaja.
Hakupalvelut
040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
ma, ke, to klo 9-12, 12.30-15, ti 10-12, 12.30-14, pe 9-12