Laajuus

Opintojen laajuus on 150 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 1 – 1,5 vuotta, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Hakuaika

Jatkuva haku

Kenelle

Onko sinulla jo osaamista tekstiili- ja muotialalta? Jos olet jo suorittanut Tekstiili- ja vaatetusalan tai Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon tai omaat vastaavaa perusosaamista/työkokemusta on sinulla mahdollisuus laajentaa ja syventää osaamistasi Tekstiili- ja muotialan ammattitutkinnossa. Voit syventää osaamistasi Mittatilausompelijana tai Designtekstiilien valmistajana.

Kelpoisuusvaatimukset

Tekstiili- ja muotialan työkokemus tai alan koulutus luetaan eduksi koulutukseen haettaessa. Opiskelijat valitaan työnäytteiden ja haastattelun perusteella.
Hakemuksesi saavuttua sinuun ollaan yhteydessä ja kutsutaan haastatteluun. Haastattelukutsut lähetetään sähköpostilla. Hakemuksesi peruuntuu, jos et osallistu valintahaastatteluun.

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: https://www.gradia.fi/kielikoe

Kuvaus

Koulutuksessa on mahdollisuus valita suuntautuminen tutkintonimikkeen mukaan joko Mittatilausompelijaksi tai Designtekstiilien valmistajaksi. Tutkinnossa on yksi yhteinen pakollinen tutkinnon osa.

Mittatilausompelija toimii muodin ja pukeutumisen maailmassa työskennellen monipuolisissa ompelutehtävissä. Hän osaa erilaisten tuotteiden valmistuksen henkilökohtaisella mitoituksella ja hallitsee monipuolisesti työtapoja ja menetelmiä. Ammatissa yhdistyy luovuus, materiaalien hallinta ja tekninen osaaminen. Mittatilausompelija voi työskennellä yrittäjänä, ompelimossa, puvustamossa, vuokraamossa tai palvelevassa vaatemyymälässä.

Designtekstiilien valmistaja toimii muodin ja sisustamisen tehtävissä, suunnittelemalla ja valmistamalla designtekstiilejä tai tekstiilituotekokonaisuuksia. Hänellä on monipuolista osaamista tekstiilialan tekniikoista; kudonta, huovutus, kankaanpainanta, värjäys, sisustusompelu sekä perinteisiä tekstiilin erikoistekniikoita. Materiaalivalinnoissaan hän toimii vastuullisesti ja kestävän kehityksen huomioiden. Designtekstiilien valmistaja voi toimia yrittäjänä, tuotevalmistajana tai myyntitehtävissä sisustusalan yrityksissä.

Valinnaisilla tutkinnon osilla opiskelija voi syventää ammattitaitoaan ja suuntautua oman mielenkiintonsa mukaisesti.

Rakenne

Tutkinnon pakollinen osa 15 osp
Tuotteistaminen ja markkinointiviestintä tekstiili- ja muotialalla, 15 osp

Mittatilausompelija (AT)
Pakollinen osa 45 osp
Mittatilaustuotteen valmistaminen, 45 osp

Designtekstiilien valmistaja (AT)
Pakollinen tutkinnon osa 45 osp
Designtekstiilien suunnittelu ja valmistaminen 45 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 90 osp
Erikoismitoitetun tuotteen suunnittelu ja valmistaminen, 45 osp
Tekstiilin ja muodin kiertotaloustuotteiden suunnittelu ja valmistaminen, 45 osp
Tekstiili- ja muotialan tuotteiden korjaaminen, 45 osp
Tuotesarjan suunnittelu ja toteuttaminen, 45 osp
Projektityöskentely tekstiili- ja muotialalla, 45 osp
Tekstiili- ja muotialan tuotteiden viimeistys, paino ja värjäys, 45 osp
Yritystoiminnan suunnittelu ja käynnistäminen, 45 osp

Monta tapaa opiskella

Tekstiili ja muotialan ammattitutkinto toteutetaan monimuotokoulutuksena. Koulutus sopii hyvin oppisopimuskoulutukseen, työn ohessa opiskeleville sekä päätoimisille opiskelijoille. Suunnittelemme kanssasi henkilökohtaisen oppimisen polkusi, jossa otamme huomioon aiemman ammattitaidon ja työkokemuksen. Opinnot sisältävät lähiopetusta, itsenäistä tiedonhakua ja opiskelua, verkko-opetusta ja työssä oppimista.

Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.

Kustannukset

Koulutusmaksu 400,- (mahdollisuus maksaa kahdessa erässä). Itselle tulevien tuotteiden materiaalien hankinta.

HAKUPALVELUT

040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika ja chat
ma, ke, to klo 09–15
ti, pe klo 10–14

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Paikkakunta

Jyväskylä