Lukioon valitulle

Tervetuloa opiskelemaan Gradia-lukioon!

Olet tehnyt hyvän valinnan. Sekä Jyväskylän Lyseon lukiossa että Schildtin lukiossa jokainen löytää paikkansa. Tekemistä ohjaavat keskeisesti opiskelijan henkilökohtaiset vahvuudet, motivaatio ja halu oppia. Jokaista arvostetaan ja tuetaan kasvamaan osaavaksi ja aktiiviseksi kansalaiseksi. 

Opinnot sujuvasti alkuun

Saat yksityiskohtaisempia ohjeita omasta lukiostasi aloitettuasi opinnot. Tähän olemme koonneet yleisiä perustietoja, jotta opintosi alkavat sujuvasti. Seuraa tässä päivittyvää tietoa!

  Lukuvuoden 2023–2024 aloitusajat ja -paikat

  Jyväskylän Lyseon lukiossa ensimmäisen vuoden opiskelijat tulevat kouluun keskiviikkona 9.8. klo 8.15 alkaen, ja paikalla tulee olla viimeistään klo 8.45. Tutorit ovat ohjaamassa aloittavia opiskelijoita Lyseon pääaulassa (Harjun kampus, Sepänkatu 3, Jyväskylä) jokaisen oikeaan tilaan. Myös IB-linjan uudet opiskelijat aloittavat samaan aikaan.

  Schildtin lukiossa ensimmäisen vuoden opiskelijat tulevat kouluun keskiviikkona 9.8. klo 8.15. Tutorit ovat ohjaamassa aloittavia opiskelijoita Schildtin lukion pääaulassa (Viitaniementie 1B, Jyväskylä).

  Kaikille lukioihin valituille: Asuminen Jyväskylässä -info torstai 3.8. klo 17–18

  Jyväskylän Lyseon lukioon ja Schildtin lukioon valituille on tarjolla ennen koulun alkua Asuminen Jyväskylässä -info.

  Teams-yhteydellä toteutettava tilaisuus on tarkoitettu opiskelijoille, jotka ovat muuttamassa Jyväskylään toiselta paikkakunnalta ja/tai ovat muuttamassa asumaan itsenäisesti ilman huoltajaa opiskeluvuoden aikana. Myös huoltajat ovat tervetulleita kuulolle!

  Tilaisuudessa saa tietoa asumiseen liittyvistä taidoista, palveluista ja saatavilla olevasta tuesta. Lisäksi esitellään Jyväskylää nuoren ja opiskelijan näkökulmasta.

  Voit liittyä tilaisuuteen ilman kirjautumista tietokoneella tai mobiilisovelluksella torstaina 3.8.2023 klo 17 tämän linkin kautta: Liity kokoukseen.

  Lisätietoja sähköpostitse 22.6.2023 asti sekä 1.8.2023 alkaen kuraattori Anna-Kristiina Maliselta: anna-kristiina.malinen@jyvaskyla.fi

  Ennakkotutustuminen lukioon tiistai 8.8.

  Järjestämme halukkaille mahdollisuuden tutustua oman lukion tiloihin ja tuleviin koulukavereihin ennen lukuvuoden alkua. Tämä vapaaehtoinen ennakkotutustuminen on tarkoitettu erityisesti sinulle, jota uusi koulu ja uudet ihmiset jännittävät. Ehkä olet yläkoulun kaveriporukastasi ainoana aloittamassa lukiossa tai muutat Jyväskylään toiselta paikkakunnalta? Ota tässä tilaisuudessa varaslähtö uusien ystävien löytämiseen ja tule rohkeasti mukaan!

  Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi!

  Tukea lukion opiskeluun ja arkeen

  Syksyllä jokainen uusi lukiolainen tutustuu lukionsa erityisopettajiin. Lukion aikana tarjottavasta opiskelun tuesta voit lukea lisää Opiskelun tuki Gradia-lukioissa -sivulta. Jos mielessäsi on oppimisen tukeen liittyvä kysymys, voit olla yhteydessä erityisopettajaan jo ennen lukuvuoden alkua.

  Lukioiden erityisopettajat vastaavat lisäkysymyksiin 1.8.2023 alkaen:

  • Lyseon lukion erityisopettajat: Jaana Pulkkinen jaana.pulkkinen@gradia.fi ja Kalle Santala kalle.santala@gradia.fi
  • Schildtin lukion erityisopettajat: Maria Niskakoski (2023 lukion aloitusryhmät B,D,F,H,J,L,N) maria.niskakoski@gradia.fi ja Satu Rissanen (2023 lukion aloitusryhmät A,C,E,G,I,K,M) satu.rissanen@gradia.fi

  Joskus nuorella on tilanne, että hän tarvitsee tukea mikä ei liity suoraan oppimiseen. Tällaisessa tilanteessa nuori voi olla yhteydessä elokuun alkuviikolla (jo ennen opintojen aloitusta) lukion opiskelijahuollon terveydenhoitajaan, psykologiin tai kuraattoriin. Lyseon ja Schildtin lukioilla on jokaisella opiskelijaryhmällä omat tuen vastuuhenkilöt.

  Lisätietoja sähköpostitse 19.6.2023 asti sekä 1.8.2023 alkaen:

  • Schildtin kuraattoreilta Tuija Mäkinen tuija.makinen@hyvaks.fi ja Anna-Kristiina Malinen anna-kristiina.malinen@hyvaks.fi
  • Lyseon lukion kuraattoreilta Johanna Roivanen johanna.roivanen@hyvaks.fi
  • IB social worker Jonna Tamminen jonna.tamminen@hyvaks.fi

  Kolmoistutkinto

  Jos olet saanut opiskelupaikan lukiokoulutuksesta ja haluat opiskella samanaikaisesti myös ammatillisen perustutkinnon, voit hakeutua kolmoistutkintoon.

  Tutustu ja hae kolmoistutkintoon!

  Oppimateriaalit ja opiskeluissa tarvittavat välineet

  Syksystä 2021 alkaen laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville opiskelijoille välttämättömät oppimateriaalit ja opiskelussa tarvittavat välineet ovat maksuttomia. Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat lukiolaiset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tietokoneen ja muut välttämättömät oppimateriaalit. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat kuitenkin jatkossakin itse.

  Kun haet sinulle hankitun tietokoneen, tarvitset henkilöllisyyden osoittamiseen kortin, jonka viivakoodista voi lukea henkilötunnuksesi. KELA-kortti on kaikilla, ja se käy tähän tarkoitukseen. Jos sinulla kuitenkin on kuvallinen henkilötodistus tai passi, voit mieluusti käyttää jompaakumpaa. Ovathan ne vieläkin vahvempi tapa osoittaa henkilöllisyys.

  Lue lisää oppivelvollisuuden laajenemisesta.

  KELA-kortti

  Aamupuuro ja lounas ovat maksuttomia Gradian päivälukiolaisille. Ruokailua varten sinulla täytyy olla koulun alkaessa viivakoodillinen henkilökortti, kuten KELA-kortti.

  Opintotuki

  Voit saada Kelalta Kelan opintotukea, kun olet täyttänyt 17 vuotta ja opintosi ovat päätoimisia. Kela myös seuraa opintojesi edistymistä ja edellyttää, että saat lukio-opinnot suoritettua määritellyssä tukiajassa eli neljässä lukuvuodessa.

  Opintotukea haetaan sähköisesti OmaKelassa tai paperilomakkeella.  Kotona asuessasi vanhempiesi vuositulot voivat pienentää opintorahaa tai estää sen saamisen kokonaan. Jos asut itsenäisesti, sinulla on oikeus saada vähintään perusmääräistä opintorahaa ja opintolainan valtiontakaus. Jos vanhempasi on lakkauttanut sinusta maksettavan lapsilisän, voit hakea opintotukea jo alle 17-vuotiaana.  Kelan sivuilla on laskuri, josta voit tarkistaa oikeutesi opintorahaan.

  Kela.fi: Kuka voi saada opintotukea?
  Kela.fi: Opintotuki, jos saat muita etuuksia

  Koulumatkatuki

  Koulumatkatukeen oikeutetulla opiskelijalla on mahdollista saada tukea puoli tukikuukautta tai vaihtoehtoisesti täysi tuki. Jotta opiskelija voi saada täyden tuen, niin hänellä tulee olla vähintään 15 matkapäivää kuukaudessa. Puolen kuun tukea varten opiskelijalla tulee olla matkapäiviä 10–14 matkapäivää kuukaudessa.

  Maksuttomaan koulutukseen oikeutettu opiskelija saa koulumatkatuen, jos hän täyttää yllä olevien matkapäivien lisäksi seuraavat ehdot:

  • koulumatka on vähintään 7 km yhteen suuntaan (matkan pituus lyhin reittioppaan mukaan).

  Opiskelija joka ei ole oikeutettu maksuttomaan koulutukseen saa koulumatkatuen, jos hän täyttää yllä olevien matkapäivien lisäksi seuraavat ehdot:

  • koulumatka on vähintään 10 km yhteen suutaan (matkan pituus lyhin reittioppaan mukaan).
  • kustannukset täydestä kuusta 54 euroa kuukaudessa ja puolesta kuusta 27 euroa (ei koske Waltti-liikennettä). Opiskelijan omavastuuosuus on täydestä kuusta 43 euroa ja puolesta kuusta 21,50 euroa.

  Jos koulumatkatukiehdot täyttyvät, opiskelija täyttää koulumatkahakemuksen OmaKela-palvelussa Kelan internet-sivuilla www.kela.fi/omakela.

  Jotta tukea voi hakea OmaKelassa, tarvitset omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Jos kuljet koulumatkat linja-autolla, saat ostettua matkakortin lipunmyyjän verkkokaupasta, kun olet lähettänyt hakemuksen OmaKelan kautta. Aloittavat opiskelijat voivat hakea tukea heti kun ovat vastaanottaneet opiskelupaikan Oma Opintopolku-palvelussa. 2- ja 3-vuoden opiskelijat voivat hakea koulumatkatukea jo 29.5.2023 alkaen OmaKela-palvelussa. Lipun voi kuitenkin ostaa vasta 18.7.2023 alkaen.

  Et tarvitse koululta erillistä todistus opinnoista, vaan Kela tarkastaa tiedot suoraan Koski-palvelusta tai yhteishaun vastaanottotiedoista, joten paikan vastaanottaminen Oma opintopolussa on erityisen tärkeää. Myös huoltaja voi hakea koulumatkatukea opiskelijan puolesta OmaKelassa, mutta hän ei voi ostaa lippua opiskelijan puolesta. Tukea voi hakea myös paperisella lomakkeella, mutta ota tällöin huomioon, että lipun voit ostaa vasta sen jälkeen, kun Kela on käsitellyt paperisen hakemuksen. Koulun alussa Kelan hakemusten käsittely voi kestää useita viikkoja, joten suosittelemme vahvasti hankkimaan käyttöösi verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

  HUOM! Jos koulumatkassa tapahtuu joku muutos, on opiskelija velvollinen itse tekemään ilmoituksen muutoksesta Kelalle. Koulumatkatuesta saa lisätietoa www-osoitteesta: https://www.kela.fi/koulumatkatuki.