Lukioon valitulle

Tervetuloa opiskelemaan Gradia-lukioon!

Olet tehnyt hyvän valinnan. Sekä Jyväskylän Lyseon lukiossa että Schildtin lukiossa jokainen löytää paikkansa. Tekemistä ohjaavat keskeisesti opiskelijan henkilökohtaiset vahvuudet, motivaatio ja halu oppia. Jokaista arvostetaan ja tuetaan kasvamaan osaavaksi ja aktiiviseksi kansalaiseksi. 

Opinnot sujuvasti alkuun

Saat yksityiskohtaisempia ohjeita omasta lukiostasi aloitettuasi opinnot. Tähän olemme koonneet yleisiä perustietoja, jotta opintosi alkavat sujuvasti. Seuraa tässä päivittyvää tietoa! Esimerkiksi, jos koronavirustilanteessa tapahtuu lukioiden opiskeluun vaikuttavia käänteitä , kerromme asiasta tällä sivulla. Voit seurata Gradian koronaohjeistusta koostesivulta.

  Lukuvuoden 2022–2023 aloitusajat ja -paikat

  • Jyväskylän Lyseon lukiossa ensimmäisen vuoden opiskelijat tulevat kouluun keskiviikkona 10.8. klo 8.15 alkaen, ja paikalla tulee olla viimeistään klo 8.45. Tutorit ovat ohjaamassa aloittavia opiskelijoita Lyseon pääaulassa (Harjun kampus, Sepänkatu 3, Jyväskylä) jokaisen oikeaan tilaan.
  • Schildtin lukiossa ensimmäisen vuoden opiskelijat tulevat kouluun keskiviikkona 10.8. klo 8.15. Tutorit ovat ohjaamassa aloittavia opiskelijoita Schildtin lukion pääaulassa (Viitaniementie 1B, Jyväskylä).

  Sinun tulee aloittaa opinnot koulussasi ensimmäisenä koulupäivänä. Jos olet sairaana, etkä voi tulla kouluun, huoltajasi tulee ilmoittaa siitä koulun opintotoimistoon

  Kaikille lukioihin valituille: Asuminen Jyväskylässä -info keskiviikkona 3.8. klo 18–19

  Schildtin lukioon ja Jyväskylän Lyseon lukioon valituille on tarjolla ennen koulun alkua Asuminen Jyväskylässä -info.

  Teams-yhteydellä toteutettava tilaisuus on tarkoitettu opiskelijoille, jotka ovat muuttamassa Jyväskylään toiselta paikkakunnalta ja/tai ovat muuttamassa asumaan itsenäisesti ilman huoltajaa ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. Myös huoltajat ovat tervetulleita kuulolle!

  Tilaisuudessa saa tietoa asumiseen liittyvistä taidoista, palveluista ja saatavilla olevasta tuesta. Lisäksi esitellään Jyväskylää nuoren ja opiskelijan näkökulmasta.

  Voit liittyä tilaisuuteen ilman kirjautumista tietokoneella tai mobiilisovelluksella keskiviikkona 3.8.2022 klo 18  tämän linkin kautta.

  Lisätietoja sähköpostitse 22.6.2022 asti sekä 1.8.2022 alkaen kuraattori Anna-Kristiina Maliselta: anna-kristiina.malinen@jyvaskyla.fi

  Schildtiin valituille: ennakkotutustuminen kouluun maanantaina 8.8.2022 klo 15

  Tilaisuudessa voit tutustua Schildtin rakennukseen, lukion tuleviin tapahtumiin sekä tuleviin luokkakavereihin. Ennakkotutustuminen on tarkoitettu erityisesti sinulle uusi lukiolainen, jota uusi koulu ja uudet ihmiset jännittävät. Ehkä olet yläasteen kaveriporukastasi ainoa schildtiläinen tai muutat Jyväskylään toiselta paikkakunnalta? Ota tässä tilaisuudessa varaslähtö uusien ystävien löytämiseen ja tule rohkeasti mukaan! Schildtin lukio toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi.

  Tapaamme siis maanantaina 8.8.2022 klo 15 Schildtin lukion pääovella (Viitaniementie 1 B, Jyväskylä, löydät Viitaniemen kartan sivustoltamme)

  Lisätietoja sähköpostitse 22.6.2022 asti sekä 1.8.2022 alkaen kuraattori Anna-Kristiina Maliselta: anna-kristiina.malinen@jyvaskyla.fi

  Oppimateriaalit ja opiskeluissa tarvittavat välineet

  Syksystä 2021 alkaen laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville opiskelijoille välttämättömät oppimateriaalit ja opiskelussa tarvittavat välineet ovat maksuttomia. Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat lukiolaiset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tietokoneen ja muut välttämättömät oppimateriaalit. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat kuitenkin jatkossakin itse.

  Kun haet sinulle hankitun tietokoneen, tarvitset henkilöllisyyden osoittamiseen kortin, jonka viivakoodista voi lukea henkilötunnuksesi. KELA-kortti on kaikilla, ja se käy tähän tarkoitukseen. Jos sinulla kuitenkin on kuvallinen henkilötodistus tai passi, voit mieluusti käyttää jompaakumpaa. Ovathan ne vieläkin vahvempi tapa osoittaa henkilöllisyys.

  Lue lisää oppivelvollisuuden laajenemisesta.

  KELA-kortti

  Aamupuuro ja lounas ovat maksuttomia Gradian päivälukiolaisille. Ruokailua varten sinulla täytyy olla koulun alkaessa viivakoodillinen henkilökortti, kuten KELA-kortti.

  Opintotuki

  Opintotukea voit saada, kun olet täyttänyt 17 vuotta ja opintosi ovat päätoimisia.

  Saadaksesi opintotukea lukio-opintoja täytyy suorittaa lukukauden aikana vähintään 20 opintopistettä tai 2 yo-tutkinnon koetta. Vanhempiesi tulot voivat pienentää opintotuen määrää tai estää sen saamisen.  Opintotukea voit hakea suoraan KELAn verkkosivujen sähköisen asioinnin kautta. Tätä varten tarvitset kuitenkin oppilaitoksen todistuksen opinnoistasi. Jos haet opintotukea, ota yhteys oman koulusi opintosihteeriin.

  Opintotuesta saat lisätietoa www-osoitteesta https://www.kela.fi/opintotuki

  Koulumatkatuki

  Koulumatkatukeen oikeutetun opiskelijan on mahdollista saada tukea puoli tukikuukautta tai vaihtoehtoisesti täysi tuki. Jotta opiskelija voi saada täyden tuen,  hänellä tulee olla vähintään 15 matkapäivää kuukaudessa. Puolen kuun tukea varten opiskelijalla tulee olla matkapäiviä 1014 matkapäivää kuukaudessa.

  Maksuttomaan koulutukseen oikeutettu opiskelija saa koulumatkatuen, jos hän täyttää yllä olevien matkapäivien lisäksi seuraavat ehdot:

  • Koulumatka on vähintään 7 km yhteen suuntaan (matkan pituus lyhin reittioppaan mukaan).

  Opiskelija joka ei ole oikeutettu maksuttomaan koulutukseen saa koulumatkatuen, jos hän täyttää yllä olevien matkapäivien lisäksi seuraavat ehdot:

  • Koulumatka on vähintään 10 km yhteen suutaan (matkan pituus lyhin reittioppaan mukaan).
  • Kustannukset täydestä kuusta ovat 54 euroa kuukaudessa ja puolesta kuusta 27 euroa (ei koske Waltti-liikennettä). Opiskelijan omavastuuosuus on täydestä kuusta 43 euroa ja puolesta kuusta 21,50 euroa.

  Jos koulumatkatukiehdot täyttyvät, opiskelija täyttää koulumatkahakemuksen kesän aikana ja toimittaa sen koululle noudattamalla seuraavia ohjeita:

  • Tarkista, että yhteystietosi Wilmassa ovat ajan tasalla. Koulu käyttää näitä tietoja koulumatkatuen tarkistamiseen.
  • Tulosta tai tallenna koneellesi koulumatkatukihakemuksen lomake KELAn verkkosivuilta. (Jos linkki ei jostain syystä toimi selaimessasi, kirjoita osoiteriville suoraan: https://www.kela.fi/documents/10192/3861304/KM1.pdf)
  • Täytä hakemuslomake ja postita se oppilaitokseen tai halutessasi voit lähettää sen sähköpostitse oman oppilaitoksesi opintotoimistoon omalle opintosihteerillesi. Ilmoita oppilaitokseen myös, kuljetko Matkahuollon vai Waltti-liikenteen bussilla.  Katso oman opintosihteerisi yhteystiedot: Opintotoimistojen yhteystiedot. Huomaa, että opiskelija allekirjoittaa hakemuksen itse, ei huoltajan allekirjoitusta.
  • Kun opintotoimisto on saanut täytetyn hakemuksen ja jos käytät vihreitä Linkki-busseja, viemme ostotodistuksen Waltti-liikenteen järjestelmään elokuussa ennen opintojen alkua. Kun hakemuksesi on käsitelty ja ostotodistus rekisteröity Waltti-järjestelmään, opintosihteeri ilmoittaa sinulle sähköpostitse, kun voit käydä ostamassa lipun Linkin asiakaspalvelupisteeltä. 

  Jos kuljet Matkahuollon linja-autoilla, voit noutaa ostotodistuksen ensimmäisenä koulupäivänä oman oppilaitoksesi opintotoimistosta. Saatuasi ostotodistuksen voit mennä ostamaan koulumatkatuettua matkalippua.

  Jos koulumatkassa tapahtuu jokin muutos, opiskelija on velvollinen itse tekemään ilmoituksen muutoksesta KELAan. Koulumatkatuesta saa lisätietoa www-osoitteesta https://www.kela.fi/koulumatkatuki.

  Jos et kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin, tässä ohjeet tietokoneen hankintaan

  Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat lukiolaiset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tietokoneen ja muut välttämättömät oppimateriaalit.

  Jos et kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin, tästä löydät ohjeita kannettavan tietokoneen hankintaan. Jokaisella opiskelijalla täytyy olla soveltuva henkilökohtainen päätelaite heti opintojen alkaessa.

  Koska sähköisissä ylioppilaskokeissa ja niihin valmentavissa harjoituskokeissa voidaan tällä hetkellä käyttää ainoastaan kannettavaa tietokonetta, suosituksena on, että opiskelija hankkii ensisijaiseksi laitteekseen kannettavan tietokoneen (PC tai Mac), jossa on USB- ja Ethernet-liitännät.  (Huomaa, että kaikissa uusimmissa laitteissa ei ole Ethernet-liitäntää, mutta se voidaan korvata erillisellä USB-Ethernet adapterilla, jos koneessa on ylimääräinen USB-paikka)

  Lisätietoja ylioppilaskokeiden laitevaatimuksista: https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Yleiset/liite_2-ohje_kokelaan_tietokoneesta_2019.pdf

  Kannettavan tietokoneen etuja tablettitietokoneeseen verrattuna ovat

  • kunnollinen näppäimistö ja riittävän suuri näyttö
  • mahdollisuus harjoitella ylioppilaskirjoituksissa tarvittavien ohjelmien käyttöä
  • Java ja Flash, joita tarvitaan mm. luonnontieteiden simulaatioiden ja oppikirjojen tukimateriaalien käyttämisessä

  Laitetta hankkiessa tulee ottaa huomioon akunkesto, joka erityisesti halvemmissa PC-laitteissa ei ole useinkaan riittävä. Lisäksi keskusmuistia tulee olla vähintään 4 GB. Laitteen ei kuitenkaan tarvitse olla uusi, jos koneen teho muuten on riittävä. Esim. käytetyn yrityskoneen hankinta voi olla oikein hyvä vaihtoehto. Uutta konetta hankkiessa on hyvä varmistaa myyjältä, millä tavalla koneen toimiminen Abitti-järjestelmässä taataan ja mihin mennessä mahdollisissa ongelmatilanteissa tulee olla heihin yhteydessä.

  Tablettitietokoneen etuja ovat pienempi koko, soveltuvuus mediatehtäviin (videoiden kuvaus, editointi ja jakaminen samalla laitteella), pitkä akunkesto ja monipuolinen ilmainen ohjelmistotarjonta (Android ja iOS). Niitä ei kuitenkaan voida käyttää ylioppilaskokeissa, eikä niihin ole saatavissa kaikkia lukio-opiskelussa tarvittavia ohjelmistoja. Näiden syiden takia tablettitietokone ei sovellu lukiolaisen ensisijaiseksi laitteeksi. Myös älypuhelinta voidaan käyttää opiskeluvälineenä soveltuvin osin, mutta sekään ei voi olla lukiolaisen ensisijainen laite.

  Muuta

  • Korkeakouluopintoja jo lukiossa: Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston EduFutura-yhteistyö antaa sinulle mahdollisuuden tehdä korkeakouluopintoja jo lukiossa. Saat lisätietoja opoltasi ja sivulta EduFutura-opinnot.

  • Gradia on savuton ja päihteetön yhteisö.

  Tietoa lukiokoulutuksen peruutuspaikoista ja lukioiden jatkuvasta hausta

  Jäitkö ilman lukiopaikkaa? Mahdollisesti vapautuvat lukiopaikat täytetään automaattisesti yhteishaun varasijajärjestyksessä. Tieto paikan saamisesta tulee varasijoilta valituille välittömästi.

  Varasijojen voimassaolon jälkeen vapautuvia opiskelupaikkoja voi hakea lukion jatkuvassa haussa  täyttämällä sähköinen lomake. Hakulomake on toiminnassa hakuaikana, joka ilmoitetaan myöhemmin. Huomioithan, että opiskelupaikkoja ei välttämättä vapaudu kaikille lukiolinjoille.

  Gradia-lukiot yhteishaku 2022 (ka. = keskiarvo, pm. = pistemäärä)

  Huomioithan, että lukioiden keskiarvorajat ja pisterajat vaihtelevat vuosittain, eikä niitä voida määrittää etukäteen. Päivitämme ne tälle sivulle yhteishaun tulosten tultua ja rajojen varmistuttua.

  Jyväskylän Lyseon lukio

  • Yleislinja: 8,25  (ka.) 270  aloituspaikkaa, 336 ensisijaista hakijaa, 1226 hakijaa yhteensä
  • IB-linja: 8,25  (ka.), 60 aloituspaikkaa, 89 ensisijaista hakijaa, 272 hakijaa yhteensä
  • IT-linja: 8,58, 30 aloituspaikkaa, 57 ensisijaista hakijaa, 154 hakijaa yhteensä
  • Tiimilinja: 8  (ka.) 30 aloituspaikkaa, 13 ensisijaista hakijaa, 199 hakijaa yhteensä

  Schildtin lukio

  • Yleislinja: 7,92 (ka.) 310 aloituspaikkaa, 267 ensisijaista hakijaa, 1219 hakijaa yhteensä
  • Musiikkilinja 12,42 (pm.) 30 aloituspaikkaa, 36 ensisijaista hakijaa, 52 hakijaa yhteensä
  • Urheilulinja 14,21 (pm.) 60 aloituspaikkaa, 154 ensisijaista hakijaa, 144 hakijaa yhteensä