Lukioon valitulle

Tervetuloa opiskelemaan Gradia-lukioon!

Olet tehnyt hyvän valinnan. Sekä Jyväskylän Lyseon lukiossa että Schildtin lukiossa jokainen löytää paikkansa. Tekemistä ohjaavat keskeisesti opiskelijan henkilökohtaiset vahvuudet, motivaatio ja halu oppia. Jokaista arvostetaan ja tuetaan kasvamaan osaavaksi ja aktiiviseksi kansalaiseksi. 

Opinnot sujuvasti alkuun

Saat yksityiskohtaisempia ohjeita omasta lukiostasi aloitettuasi opinnot. Tähän olemme koonneet yleisiä perustietoja, jotta opintosi alkavat sujuvasti. Seuraa tässä päivittyvää tietoa! Esimerkiksi, jos koronavirustilanteessa tapahtuu lukioiden opiskeluun vaikuttavia käänteitä , kerromme asiasta tällä sivulla.

Gradia-lukioiden keskiarvo- ja pisterajat olivat keväällä 2020 (ka. = keskiarvo, pm. = pistemäärä)

Jyväskylän Lyseon lukio

 • Yleislinja: 7,92 (ka.), 420 aloituspaikkaa, 501 ensisijaista hakijaa, 1302  hakijaa yhteensä, 420 opiskelupaikan vastaanottanutta
 • IB-linja: 8,23  (pm.), 70 aloituspaikkaa, 93 ensisijaista hakijaa, 225  hakijaa yhteensä, 69 opiskelupaikan vastaanottanutta
 • Tiimilinja: 7,08 (ka.), 30 aloituspaikkaa, 18 ensisijaista hakijaa, 345  hakijaa yhteensä, 30 opiskelupaikan vastaanottanutta

Schildtin lukio

 • Yleislinja: 7,25 (ka.), 400 aloituspaikkaa, 420 ensijaista hakijaa, 1248  hakijaa yhteensä, 402 opiskelupaikan vastaanottanutta
 • Musiikkilinja: 13,58 (pm.), 30 aloituspaikkaa, 39 ensisijaista hakijaa, 48 hakijaa yhteensä, 30 opiskelupaikan vastaanottanutta
 • Urheilulinja: 14,28 (pm.), 60 aloituspaikkaa, 129 ensisijaista hakijaa, 165 hakijaa yhteensä, 60 opiskelupaikan vastaanottanutta

Lukuvuoden 2020 - 2021 aloitusajoista ja -paikoista

Koulutyö lukioissa alkaa keskiviikkona 12.8.2020.

Jyväskylän Lyseon lukioon valitut:

Saavu Lyseolle (Sepänkatu 3, Jyväskylä, käynti sisäpihan puolelta) klo 8.15 jälkeen, jotta ehdit löytää oikean luokkahuoneen ennen klo 9.00. Olet saanut luokkatilan viestissä, ja menet suoraan omaan luokkaan tutorien opastamana. Ensimmäisenä päivänä tutustut kouluumme ja sen käytänteisiin, noin 20 opiskelijan suuruiseen ryhmääsi sekä ryhmänohjaajaasi.

Schildtin lukioon valitut aloittavat seuraavasti:

 • Ryhmä S20A klo 9.00 F-päätyovi
 • Ryhmä S20B klo 8.45 F - Nisulankadun puoleinen ovi
 • Ryhmä S20C klo 8.30 F - Nisulankadun puoleinen ovi
 • Ryhmä S20D klo 8.45 F-päätyovi
 • Ryhmä S20E klo 9.00 A-rakennuksen puoleinen ovi
 • Ryhmä S20F klo 8.45 B1-pääovi
 • Ryhmä S20G klo 8.30 F-päätyovi
 • Ryhmä S20H klo 8.45 B1-siiven päätyovi
 • Ryhmä S20I klo 8.30 B1-pääovi
 • Ryhmä S20J klo 9.00 B1-pääovi
 • Ryhmä S20K klo 8.30 A-rakennuksen puoleinen ovi
 • Ryhmä S20L klo 8.30 B1-siiven päätyovi
 • Ryhmä S20M klo 8.45 A-rakennuksen puoleinen ovi
 • Ryhmä S20N klo 9.00 B1-siiven päätyovi

Oppikirjoista

Oppikirjoja ei tarvitse kiirehtiä hankkimaan kesällä – ehdit hyvin hankkia kirjat lukuvuoden ensimmäisinä päivinä saatuasi lukiostasi tarkemmat ohjeet.

KELA-kortti

Ruokailua varten sinulla täytyy olla koulun alkaessa viivakoodillinen henkilökortti, kuten KELA-kortti.

Opintotuki

Opintotukea voit saada, kun olet täyttänyt 17 vuotta ja opintosi ovat päätoimisia.

Alle 17-vuotias opiskelija voi saada oppimateriaalilisää. Oppimateriaalilisää myönnetään vain pienituloisten perheiden opiskelijoille (vanhempien yhteenlasketut tulot enintään 41 400 € vuodessa).

Saadaksesi opintotukea lukio-opintoja täytyy suorittaa lukukauden aikana vähintään 10 kurssia tai 2 yo-tutkinnon koetta. Huom! Vanhempiesi tulot voivat pienentää opintotuen määrää tai estää sen saamisen.  Opintotukea voit hakea suoraan Kelan verkkosivujen sähköisen asioinnin kautta. Tätä varten tarvitset kuitenkin oppilaitoksen todistuksen opinnoistasi. Jos haet opintotukea, ota yhteys oman koulusi opintosihteeriin.

Opintotuesta saat lisätietoa www-osoitteesta https://www.kela.fi/opintotuki

Koulumatkatuki

Koulumatkatuen saa opiskelija, joka täyttää seuraavat ehdot:

 • Koulumatka on vähintään 10 km yhteen suutaan, kustannukset yli 54 euroa kuukaudessa (ei koske Waltti-liikennettä)
 • Teet vähintään 7 yhdensuuntaista matkaa viikossa.

Jos koulumatkasi täyttää yllä olevat ehdot, täytä hakemus kesän aikana näiden ohjeiden mukaan:

Tarkasta, että yhteystietosi Wilmassa ovat ajan tasalla. Koulu käyttää näitä tietoja koulumatkatuen tarkastamiseen.

Tulosta koulumatkatukihakemuksen lomake Kelan verkkosivuilta: https://www.kela.fi/documents/10192/3861304/KM1.pdf, merkitse hakemuksen lisätietoihin käytätkö koulumatkoihin Waltti-liikenteen vai matkahuollon korttia.

Postita täytetty ja allekirjoitettu lomake oman koulusi opintotoimistoon. Katso oman koulusi yhteystiedot alta. HUOM! Opiskelija allekirjoittaa hakemuksen itse, ei huoltajan allekirjoitusta.

Kun opintotoimisto on saanut täytetyn ja allekirjoitetun lomakkeen, lähetämme sinulle ostotodistuksen aikaisintaan noin 2 viikkoa ennen koulun alkua postilla kotiisi. Tämän jälkeen voit käyttää ostotodistusta mennessäsi ostamaan koulumatkatuettua kuukausilippua. Huomioi, että ostotodistusta voi käyttää lipun ostoon aikaisintaan 14 vuorokautta ennen koulun alkua. Koulu alkaa 12.8.2020, joten lipun voit käydä ostamassa aikaisintaan 29.7.2020.

Koulumatkatuesta saat lisätietoa Kelan verkkosivuilta osoitteesta https://www.kela.fi/koulumatkatuki

Ohjeita kannettavan tietokoneen hankintaan

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän lukioissa tieto- ja viestintäteknologiaa käytetään oppimisessa monipuolisesti. Tavoitteena on, että opiskelijamme oppivat taitaviksi ja vastuullisiksi tieto- ja viestintäteknologian käyttäjiksi ja että opiskelijat ottavat laajasti käyttöön sähköisiä oppimateriaaleja ja -kirjoja opiskelunsa aikana.

Ylioppilaskokeet suoritetaan nykyään täysin sähköisenä. Lisätietoja sähköisistä ylioppilaskokeista: https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/digitaalinen-ylioppilastutkinto

Gradia-lukioissa edellytämme, että jokaisella opiskelijalla on soveltuva henkilökohtainen päätelaite heti opintojen alkaessa. Opiskelijoiden omat päätelaitteet otetaan aktiivisesti käyttöön heti opiskelun alkaessa, ja niitä käytetään monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisella tavalla eri oppiaineissa ja kursseilla koko lukion ajan. Opiskelu ei käytännössä onnistu ilman omaa päätelaitetta. Laitteet tulee hankkia itse kesän aikana. Lukio ei järjestä yhteishankintaa. Erillistä laskinta ei kannata ostaa, koska vastaavat toiminnot voi tehdä tietokoneohjelmistoilla.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että opiskelijalla tulee olla joko kannettava tai tablettitietokone. Koska sähköisissä ylioppilaskokeissa ja niihin valmentavissa harjoituskokeissa voidaan tällä hetkellä käyttää ainoastaan kannettavaa tietokonetta, suosituksena on, että opiskelija hankkii ensisijaiseksi laitteekseen kannettavan tietokoneen (PC tai Mac), jossa on USB- ja Ethernet-liitännät.  (Huomaa, että kaikissa uusimmissa laitteissa ei ole Ethernet-liitäntää, mutta se voidaan korvata erillisellä USB-Ethernet adapterilla, jos koneessa on ylimääräinen USB-paikka)

Lisätietoja ylioppilaskokeiden laitevaatimuksista: https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Yleiset/liite_2-ohje_kokelaan_tietokoneesta_2019.pdf

Kannettavan tietokoneen etuja tablettitietokoneeseen verrattuna ovat

 • kunnollinen näppäimistö ja riittävän suuri näyttö
 • mahdollisuus harjoitella ylioppilaskirjoituksissa tarvittavien ohjelmien käyttöä
 • Java ja Flash, joita tarvitaan mm. luonnontieteiden simulaatioiden ja oppikirjojen tukimateriaalien käyttämisessä

Laitetta hankkiessa tulee ottaa huomioon akunkesto, joka erityisesti halvemmissa PC-laitteissa ei ole useinkaan riittävä. Lisäksi keskusmuistia tulee olla vähintään 4 GB. Laitteen ei kuitenkaan tarvitse olla uusi, jos koneen teho muuten on riittävä. Esim. käytetyn yrityskoneen hankinta voi olla oikein hyvä vaihtoehto. Uutta konetta hankkiessa on hyvä varmistaa myyjältä, millä tavalla koneen toimiminen Abitti-järjestelmässä taataan ja mihin mennessä mahdollisissa ongelmatilanteissa tulee olla heihin yhteydessä.

Tablettitietokoneen etuja ovat pienempi koko, soveltuvuus mediatehtäviin (videoiden kuvaus, editointi ja jakaminen samalla laitteella), pitkä akunkesto ja monipuolinen ilmainen ohjelmistotarjonta (Android ja iOS). Niitä ei kuitenkaan voida käyttää ylioppilaskokeissa, eikä niihin ole saatavissa kaikkia lukio-opiskelussa tarvittavia ohjelmistoja. Näiden syiden takia tablettitietokone ei sovellu lukiolaisen ensisijaiseksi laitteeksi. Myös älypuhelinta voidaan käyttää opiskeluvälineenä soveltuvin osin, mutta sekään ei voi olla lukiolaisen ensisijainen laite.

Gradian nuoriso-ohjaajat päivystävät koko kesän

Gradian nuoriso-ohjaajat päivystävät koko kesän. Voit olla yhteydessä nuoriso-ohjaajiin, kun haluat jutella opiskeluun tai arkeen liittyvistä asioista jonkun kanssa: Soita tai laita  WhatsApp-viestiä numeroon 040 3415246. Voit myös tulla keskustelemaan meidän tai muiden opiskelijoiden kanssa Discord-kanavalle joka arkipäivä klo 13 – 16  https://discord.gg/u5xnFEk

Lukiokohtaista lisätietoa

Muuta

 • Korkeakouluopintoja jo lukiossa: Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston EduFutura-yhteistyö antaa sinulle mahdollisuuden tehdä korkeakouluopintoja jo lukiossa. Saat lisätietoja opoltasi ja sivulta EduFutura-opinnot.

 • Gradia on savuton ja päihteetön yhteisö.

Tietoa lukiokoulutuksen peruutuspaikoista ja lukioiden jatkuvasta hausta

Jäitkö ilman lukiopaikkaa? Mahdollisesti vapautuvat lukiopaikat täytetään automaattisesti yhteishaun varasijajärjestyksessä, joka on voimassa 14.8. saakka. Tieto paikan saamisesta tulee näille varasijoilta valituille välittömästi.

14.8. jälkeen vapautuvia opiskelupaikkoja voi hakea jo etukäteen lukion jatkuvassa haussa 26.6. – 6.8.2020 täyttämällä sähköinen lomake. Tieto mahdollisesta valinnasta lukioiden jatkuvassa haussa ilmoitetaan 15.8. jälkeen.

Huomioithan, että opiskelupaikkoja ei välttämättä vapaudu kaikille lukiolinjoille.