Lukioon valitulle

Tervetuloa opiskelemaan Gradia-lukioon!

Olet tehnyt hyvän valinnan. Sekä Jyväskylän Lyseon lukiossa että Schildtin lukiossa jokainen löytää paikkansa. Tekemistä ohjaavat keskeisesti opiskelijan henkilökohtaiset vahvuudet, motivaatio ja halu oppia. Jokaista arvostetaan ja tuetaan kasvamaan osaavaksi ja aktiiviseksi kansalaiseksi. 

Opinnot sujuvasti alkuun

Saat yksityiskohtaisempia ohjeita omasta lukiostasi aloitettuasi opinnot. Tähän olemme koonneet yleisiä perustietoja, jotta opintosi alkavat sujuvasti. Seuraa tässä päivittyvää tietoa! Esimerkiksi, jos koronavirustilanteessa tapahtuu lukioiden opiskeluun vaikuttavia käänteitä , kerromme asiasta tällä sivulla. Voit seurata Gradian koronaohjeistusta koostesivulta.

  Lukuvuoden 2021 - 2022 aloitusajat ja -paikat

  • Jyväskylän Lyseon lukiossa ensimmäisen vuoden opiskelijat tulevat kouluun keskiviikkona 11.8. klo 8.15 alkaen, ja paikalla tulee olla viimeistään klo 9. Tutorit ovat ohjaamassa aloittavia opiskelijoita Lyseon pääaulassa (Harjun kampus, Sepänkatu 3, Jyväskylä) jokaisen oikeaan tilaan.
  • Schildtin lukiossa ensimmäisen vuoden opiskelijat tulevat kouluun keskiviikkona 11.8. klo 8.15 alkaen, ja paikalla tulee olla viimeistään klo 9. Tutorit ovat ohjaamassa aloittavia opiskelijoita Schildtin lukion pääaulassa (Viitaniementie 1B, Jyväskylä).

  Sinun tulee aloittaa opinnot koulussasi ensimmäisenä koulupäivänä. Jos olet sairaana, etkä voi tulla kouluun, huoltajasi tulee ilmoittaa siitä koulun opintotoimistoon

  Oppimateriaalit ja opiskeluissa tarvittavat välineet

  Syksystä 2021 alkaen laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville opiskelijoille välttämättömät oppimateriaalit ja opiskelussa tarvittavat välineet ovat maksuttomia. Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat lukiolaiset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tietokoneen ja muut välttämättömät oppimateriaalit. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat kuitenkin jatkossakin itse.

  Kun haet sinulle hankitun tietokoneen, tarvitset henkilöllisyyden osoittamiseen kortin, jonka viivakoodista voi lukea henkilötunnuksesi. KELA-kortti on kaikilla, ja se käy tähän tarkoitukseen. Jos sinulla kuitenkin on kuvallinen henkilötodistus tai passi, voit mieluusti käyttää jompaakumpaa. Ovathan ne vieläkin vahvempi tapa osoittaa henkilöllisyys.

  Lue lisää oppivelvollisuuden laajenemisesta.

  KELA-kortti

  Aamupuuro ja lounas ovat maksuttomia Gradian päivälukiolaisille. Ruokailua varten sinulla täytyy olla koulun alkaessa viivakoodillinen henkilökortti, kuten KELA-kortti.

  Opintotuki

  Opintotukea voit saada, kun olet täyttänyt 17 vuotta ja opintosi ovat päätoimisia.

  Saadaksesi opintotukea lukio-opintoja täytyy suorittaa lukukauden aikana vähintään 20 kurssia tai 2 yo-tutkinnon koetta. Vanhempiesi tulot voivat pienentää opintotuen määrää tai estää sen saamisen.  Opintotukea voit hakea suoraan KELAn verkkosivujen sähköisen asioinnin kautta. Tätä varten tarvitset kuitenkin oppilaitoksen todistuksen opinnoistasi. Jos haet opintotukea, ota yhteys oman koulusi opintosihteeriin.

  Opintotuesta saat lisätietoa www-osoitteesta https://www.kela.fi/opintotuki

  Koulumatkatuki

  Oppivelvollisuuden laajeneminen on vaikuttanut myös koulumatkatukeen. Tutustu päivitettyyn tietoon!

  Koulumatkatukeen oikeutetun opiskelijan on mahdollista saada tukea puoli tukikuukautta tai vaihtoehtoisesti täysi tuki. Jotta opiskelija voi saada täyden tuen,  hänellä tulee olla vähintään 15 matkapäivää kuukaudessa. Puolen kuun tukea varten opiskelijalla tulee olla matkapäiviä 1014 matkapäivää kuukaudessa.

  Maksuttomaan koulutukseen oikeutettu opiskelija saa koulumatkatuen, jos hän täyttää yllä olevien matkapäivien lisäksi seuraavat ehdot:

  • Koulumatka on vähintään 7 km yhteen suuntaan.

  Opiskelija joka ei ole oikeutettu maksuttomaan koulutukseen saa koulumatkatuen, jos hän täyttää yllä olevien matkapäivien lisäksi seuraavat ehdot:

  • Koulumatka on vähintään 10 km yhteen suutaan.
  • Kustannukset täydestä kuusta ovat 54 euroa kuukaudessa ja puolesta kuusta 27 euroa (ei koske Waltti-liikennettä). Opiskelijan omavastuuosuus on täydestä kuusta 43 euroa ja puolesta kuusta 21,50 euroa.

  Jos koulumatkatukiehdot täyttyvät, opiskelija täyttää koulumatkahakemuksen kesän aikana ja toimittaa sen koululle noudattamalla seuraavia ohjeita:

  • Tarkista, että yhteystietosi Wilmassa ovat ajan tasalla. Koulu käyttää näitä tietoja koulumatkatuen tarkistamiseen.
  • Tulosta tai tallenna koneellesi koulumatkatukihakemuksen lomake KELAn verkkosivuilta. (Jos linkki ei jostain syystä toimi selaimessasi, kirjoita osoiteriville suoraan: https://www.kela.fi/documents/10192/3861304/KM1.pdf)
  • Täytä lomake ja postita tai lähetä se sähköpostitse oman koulusi opintotoimistoon. Koulu on suljettu kesän ajan, joten hakemuksen tuominen ei ole mahdollista. Tämän vuoksi hakemus on laitettava sähköpostitse tai postilla. Ilmoita koululle myös, kuljetko Matkahuollon vai Waltti-liikenteen bussilla. HUOM! Opiskelija allekirjoittaa hakemuksen itse, ei huoltajan allekirjoitusta.
  • Kun opintotoimisto on saanut täytetyn lomakkeen, lähetämme sinulle ostotodistuksen aikaisintaan noin kaksi viikkoa ennen koulun alkua. Kun toimitat hakemuksen koululle, ilmoita, haluatko ostotodistuksen kirjepostina vai sähköpostilla. Huomaathan, että sähköpostitse toimitettu ostotodistus pitää tulostaa itse ja allekirjoittaa ennen lipun ostoa. Kun olet saanut ostotodistuksen, voit mennä ostamaan koulumatkatuetun matkalipun.

  Jos koulumatkassa tapahtuu jokin muutos, opiskelija on velvollinen itse tekemään ilmoituksen muutoksesta KELAan. Koulumatkatuesta saa lisätietoa www-osoitteesta https://www.kela.fi/koulumatkatuki.

  Jos et kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin, tässä ohjeet tietokoneen hankintaan

  Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat lukiolaiset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tietokoneen ja muut välttämättömät oppimateriaalit.

  Jos et kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin, tästä löydät ohjeita kannettavan tietokoneen hankintaan. Jokaisella opiskelijalla täytyy olla soveltuva henkilökohtainen päätelaite heti opintojen alkaessa.

  Koska sähköisissä ylioppilaskokeissa ja niihin valmentavissa harjoituskokeissa voidaan tällä hetkellä käyttää ainoastaan kannettavaa tietokonetta, suosituksena on, että opiskelija hankkii ensisijaiseksi laitteekseen kannettavan tietokoneen (PC tai Mac), jossa on USB- ja Ethernet-liitännät.  (Huomaa, että kaikissa uusimmissa laitteissa ei ole Ethernet-liitäntää, mutta se voidaan korvata erillisellä USB-Ethernet adapterilla, jos koneessa on ylimääräinen USB-paikka)

  Lisätietoja ylioppilaskokeiden laitevaatimuksista: https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Yleiset/liite_2-ohje_kokelaan_tietokoneesta_2019.pdf

  Kannettavan tietokoneen etuja tablettitietokoneeseen verrattuna ovat

  • kunnollinen näppäimistö ja riittävän suuri näyttö
  • mahdollisuus harjoitella ylioppilaskirjoituksissa tarvittavien ohjelmien käyttöä
  • Java ja Flash, joita tarvitaan mm. luonnontieteiden simulaatioiden ja oppikirjojen tukimateriaalien käyttämisessä

  Laitetta hankkiessa tulee ottaa huomioon akunkesto, joka erityisesti halvemmissa PC-laitteissa ei ole useinkaan riittävä. Lisäksi keskusmuistia tulee olla vähintään 4 GB. Laitteen ei kuitenkaan tarvitse olla uusi, jos koneen teho muuten on riittävä. Esim. käytetyn yrityskoneen hankinta voi olla oikein hyvä vaihtoehto. Uutta konetta hankkiessa on hyvä varmistaa myyjältä, millä tavalla koneen toimiminen Abitti-järjestelmässä taataan ja mihin mennessä mahdollisissa ongelmatilanteissa tulee olla heihin yhteydessä.

  Tablettitietokoneen etuja ovat pienempi koko, soveltuvuus mediatehtäviin (videoiden kuvaus, editointi ja jakaminen samalla laitteella), pitkä akunkesto ja monipuolinen ilmainen ohjelmistotarjonta (Android ja iOS). Niitä ei kuitenkaan voida käyttää ylioppilaskokeissa, eikä niihin ole saatavissa kaikkia lukio-opiskelussa tarvittavia ohjelmistoja. Näiden syiden takia tablettitietokone ei sovellu lukiolaisen ensisijaiseksi laitteeksi. Myös älypuhelinta voidaan käyttää opiskeluvälineenä soveltuvin osin, mutta sekään ei voi olla lukiolaisen ensisijainen laite.

  Muuta

  • Korkeakouluopintoja jo lukiossa: Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston EduFutura-yhteistyö antaa sinulle mahdollisuuden tehdä korkeakouluopintoja jo lukiossa. Saat lisätietoja opoltasi ja sivulta EduFutura-opinnot.

  • Gradia on savuton ja päihteetön yhteisö.

  Tietoa lukiokoulutuksen peruutuspaikoista ja lukioiden jatkuvasta hausta

  Jäitkö ilman lukiopaikkaa? Mahdollisesti vapautuvat lukiopaikat täytetään automaattisesti yhteishaun varasijajärjestyksessä. Tieto paikan saamisesta tulee varasijoilta valituille välittömästi.

  Varasijojen voimassaolon jälkeen vapautuvia opiskelupaikkoja voi hakea lukion jatkuvassa haussa  täyttämällä sähköinen lomake. Hakulomake on toiminnassa hakuaikana, joka ilmoitetaan myöhemmin. Huomioithan, että opiskelupaikkoja ei välttämättä vapaudu kaikille lukiolinjoille.

  Gradia-lukioiden yhteishaun 2021 lukuja (ka. = keskiarvo, pm. = pistemäärä)

  Jyväskylän Lyseon lukio

  • Yleislinja: 8,0 (ka.) 320 aloituspaikkaa, 372 ensisijaista hakijaa, 1197 hakijaa yhteensä, xxx opiskelupaikan vastaanottanutta.
  • IB-linja: 8,08 (ka.), 60 aloituspaikkaa, 72 ensisijaista hakijaa, 220 hakijaa yhteensä, xx opiskelupaikan vastaanottanutta.
  • Tiimilinja: 7,42 (ka.) 30 aloituspaikkaa, 18 ensisijaista hakijaa, 231 hakijaa yhteensä, xx opiskelupaikan vastaanottanutta.

  Schildtin lukio

  • Yleislinja: 7,67 (ka.) 310 aloituspaikkaa, 519 ensisijaista hakijaa, 1167 hakijaa yhteensä, xx opiskelupaikan vastaanottanutta.
  • Musiikkilinja 13,92 (pm.) 30 aloituspaikkaa, 38 ensisijaista hakijaa, 48 hakijaa yhteensä, xx opiskelupaikan vastaanottanutta.
  • Urheilulinja 13,25 (pm.) 60 aloituspaikkaa, 117 ensisijaista hakijaa, 144 hakijaa yhteensä, xx opiskelupaikan vastaanottanutta

  Gradia-lukioiden yhteishaun 2020 lukuja (ka. = keskiarvo, pm. = pistemäärä)

  Jyväskylän Lyseon lukio

  • Yleislinja: 7,92 (ka.), 420 aloituspaikkaa, 501 ensisijaista hakijaa, 1302  hakijaa yhteensä, 420 opiskelupaikan vastaanottanutta
  • IB-linja: 8,23  (ka.), 70 aloituspaikkaa, 93 ensisijaista hakijaa, 225  hakijaa yhteensä, 69 opiskelupaikan vastaanottanutta
  • Tiimilinja: 7,08 (ka.), 30 aloituspaikkaa, 18 ensisijaista hakijaa, 345  hakijaa yhteensä, 30 opiskelupaikan vastaanottanutta

  Schildtin lukio

  • Yleislinja: 7,25 (ka.), 400 aloituspaikkaa, 420 ensijaista hakijaa, 1248  hakijaa yhteensä, 402 opiskelupaikan vastaanottanutta
  • Musiikkilinja: 13,58 (pm.), 30 aloituspaikkaa, 39 ensisijaista hakijaa, 48 hakijaa yhteensä, 30 opiskelupaikan vastaanottanutta
  • Urheilulinja: 14,28 (pm.), 60 aloituspaikkaa, 129 ensisijaista hakijaa, 165 hakijaa yhteensä, 60 opiskelupaikan vastaanottanutta