Alanvaihtaja Silja Alainen keräsi vuosia rohkeutta uuteen suuntaan ja on nyt onnellinen lähihoitajana: ”Teen arvokasta työtä”

Ravintolakokiksi nuorena valmistunut Silja Alainen työskenteli vuosia Kannonkoskella mielenterveyspalveluja tuottavan palvelutalon keittiössä. Hän seurasi läheltä hoitajien työtä ja alkoi itsekin kiinnostumaan alasta. ”Kesti vuosia ennen kuin uskaltauduin ajattelemaan alan vaihtamista, mutta rohkeus kasvoi vähitellen”. Ratkaiseva hetki koitti vuonna 2021 kun Alaisen sisko laittoi linkin Gradia Jyväskylän lähihoitajakoulutukseen juuri haun ollessa käynnissä.

Alaista mietitytti oma elämäntilanne alakouluikäisen lapsen yksinhuoltajana. Oppilaitokseenkin oli yli sadan kilometrin matka. ”Tuttu arki rullasi. Arjen tasapainoilu lapsen, opiskelun ja siihen liittyvän työssäoppimisen välillä jännitti etukäteen. Omasta uskalluksesta se oli kiinni ja lopulta kaikki lutviutuikin yllättävän hyvin. Hakeminen oli todella selkeää ja sujuvaa”.

Alainen sai paikan hakemuksen jättämisen ja prosessiin kuuluvan psykologin haastattelun jälkeen. Sen jälkeen opettaja otti yhteyttä ja puhelinkeskustelussa käytiin läpi Alaisen elämäntilannetta ja toiveita.

”En olisi osannut odottaa, että opintoja pystyttiin muokkaamaan omaan elämäntilanteeseen niin joustavasti.”

Työpaikka järjestyi kotipaikkakunnalta

Alainen suuntautui vanhustyöhön ja valitsi koulutuksen toteutustavoista ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen työelämälähtöisen polun. Tässä koulutusmallissa teoriajakson viikot koostuvat parin päivän lähiopetuksesta ja kolmen päivän työpaikalla oppimisesta. Työpaikka löytyi kotipaikkakunnalta. ”Opettaja sai mahtavasti järjestettyä sen täältä läheltä. Myös tapaamiset opettajien kanssa pidettiin Teamsilla niin, että vain lähiopetuspäivinä tarvitsi matkustaa Jyväskylään. Lapsen sairastaessa sain seurata opetusta Teamsilla. Käytännön harjoittelu täytyi tietysti suorittaa paikan päällä”.

Nyt Gradiassa on haussa tavallisen lähiopetuksen ohella lähihoitajakoulutus, jonka voi suorittaa pääsääntöisesti etäopiskeluna. ”Se on varmasti toimiva tapa ja madaltaa kynnystä niillekin, joilla on pitkä matka oppilaitokseen”.

Koulutussopimus vaihtui oppisopimukseen

Alainen aloitti nykyisessä työpaikassaan Mäntykodilla opiskelijana koulutussopimuksella, mutta työnantaja tarjosi hänelle palkallista oppisopimusta muutaman kuukauden kuluttua. Opinnot jatkuivat joustavasti oppisopimuksella.  

Alainen on tyytyväinen uuteen ammattiinsa, jossa hän pääsee auttamaan ihmisiä. ”Meillä on asukkaita monella eri hoidon ja tuen tarpeella. Haluan antaa kokemuksia ja elämyksiä asukkaille, joilla on sairauksia tai muisti ei toimi.”

Työhön kuuluu myös saattohoito. ”Yritän tehdä elämän lopusta mahdollisimman hyvän ja kauniin. On tärkeää osata kohdata surevat omaiset kunnioittavasti ja huolehtia myös heidän tarpeistaan. Koen, että työni on arvokasta.”

Monipuolinen ja merkityksellinen työ

Työn palkitsevuus tulee pienistä asioista. ”Esimerkiksi se, kun joku asukas ei enää jaksaisi kävellä, mutta hänet saa rohkaistua. Asukkaan ilo itsensä ylittämisestä antaa paljon myös hoitajalle”.

Ikääntyvien hoitaminen on monipuolista ihmisläheistä työtä. Alaisen mukaan siihen tarvitaan kärsivällisyyttä erityisesti silloin, kun toimitaan muistisairaiden kanssa sekä hyvää omien tunteiden hallintaa ja kykyä toimia sekä itsenäisesti että ryhmässä. Hän suosittelee alaa lämpimästi kaikille kiinnostuneille. ”Meidän opintoryhmissä oli aikuisia opiskelijoita moninaisilla taustoilla. Ehdottomasti kannattaa lähteä, jos kiinnostaa. Opintoihin täytyy toki panostaa, ne vaativat paljon mutta sen jälkeen pääsee tekemään arvokasta työtä”.

Kuva: Paavo Lepistö.

 

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin