Valitulle

Onneksi olkoon opiskelupaikasta uusi gradialainen ja tervetuloa opiskelemaan lukioon ja ammatilliseen koulutukseen!

Kevään 2023 yhteishaun opiskelijavalinnat ilmoitetaan aikaisintaan 15.6.2023

 • Opintopolusta lähetetään sinulle tieto opiskelupaikasta siihen sähköpostiin, jonka olet hakemuksessasi ilmoittanut. Huomaathan, että valintatulos voi tulla vielä illallakin. Jos et ole antanut lupaa sähköiseen asiointiin, valintakirje postitetaan sinulle.
 • Huomaathan, että sinulle tarjotaan ylimmän hakutoiveen mukaista opiskelupaikkaa, mihin koulumenestyksesi riittää. Kaikki alemmat hakutoiveesi peruuntuvat. Mikäli et ota opiskelupaikkaa vastaan Opintopolussa, et ole myöskään varasijoilla ylempiin hakutoiveisiisi.
 • Ota opiskelupaikka vastaan Opintopolussa 29.6.2023 mennessä.
 • Gradiasta lähetetään sähköpostilla sinulle tieto opiskelupaikasta. Samassa sähköpostissa saat tunnukset Wilmaan. Saat asiasta myös tekstiviestin.
 • Gradia lähettää myös huoltajalle sähköpostitse tiedon huollettavan saamasta opiskelupaikasta.

Katso myös ohjevideot: Wilma-tunnus avainkoodilla ja Lomakkeet Wilmassa.

Kun sinulla on Wilma-tunnukset, kirjaudu Wilmaan:

 • Ilmoita opintoihin liittyvät valintasi ja toiveesi 29.6.2023 mennessä.
 • Lukioon valittu: Ilmoittaudu yleislinjojen sisällä oleviin opintopolkuihin, jos haluaisit opiskella jollakulla niistä.
 • Ammatilliseen koulutukseen valittu: ilmoittaudu kaksoistutkinto-opiskelijaksi, jos haluaisit opiskella siinä vaihtoehdossa, ilmoita mahdollinen kiinnostuksesi korkeakouluopintohin tai hae asuntolapaikkaa, jos tarvitset asuntoa.
 • Gradia Jyväskylän seuraaville aloille valittu ilmoittaa osaamisalatoiveensa: ajoneuvoala, matkailuala, ravintola- ja catering-ala, talotekniikka sekä tieto- ja viestintätekniikka.

Täydennämme tälle Valitulle-sivustolle tietoa ja ohjeita sitä mukaa, kun tiedot varmistuvat.

Kolmoistutkinto

Jos olet saanut opiskelupaikan lukiokoulutuksesta ja haluat opiskella samanaikaisesti myös ammatillisen perustutkinnon, voit hakeutua kolmoistutkintoon.

Tutustu ja hae kolmoistutkintoon!

Seuraa Gradiaa somessa!

Olemme aktiivisesti mukana sosiaalisen median kanavissa. Tervetuloa mukaan keskustelemaan, kysymään ja kommentoimaan – seuraa siis joko yhtä tai useampaa kanavaa!

 • Instagram (@gradiafi)
 • Facebook (@gradiafi)
 • YouTube (@Gradia.fi)
 • Twitter (@gradia_fi)
 • LinkedIn (GRADIA Jyväskylä Educational Consortium)

Käytämme somessa virallisesti #gradiafi ja #astettaenemmän -hashtageja.

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa yhteishaussa? Katso muita vaihtoehtoja!

Jos tavoittelemasi opiskelupaikka ammatillisessa koulutuksessa tai lukiossa ei tällä kertaa tärpännyt, ei ole syytä huolestua.

Ammatillisen koulutuksen jatkuva haku

Voit hakea jatkuvassa haussa ammatilliseen koulutukseen. Jatkuva haku tarkoittaa, että koulutukseen voi hakeutua joustavasti ympäri vuoden. Huomaathan, että Gradian jatkuvassa haussa hakuajat vaihtelevat koulutuksittain. Etsi sinua kiinnostava koulutus ja tarkista, milloin voit hakea. Kun haku koulutukseen on auki, löydät ”Hae koulutukseen” -linkin sivun alareunasta.

TUVA eli tutkintokoulutukseen valmentava koulutus

TUVA-koulutus on tarkoitettu sinulle, jolla ei ole toisen asteen tutkintoa tai joka tarvitset valmentavaa koulutusta siirtyäksesi lukioon tai ammatilliseen koulutukseen. Koulutukseen voivat hakeutua niin oppivelvolliset kuin aikuisetkin. Opintojen aikana voit korottaa perusopetuksen arvosanoja, jos se on tarpeen tulevia opintoja varten. Lisäksi voit jo suorittaa lukion tai ammatillisen koulutuksen opintoja.

Jatkuva haku TUVA-koulutuksiin:

Haku lukioista vapautuviin paikkoihin

Jyväskylän Lyseon lukion ja Schildtin lukion lukuvuoden aikana mahdollisesti vapautuville paikoille voi hakea lukioiden jatkuvassa haussa. Hakulomake on avoinna määräajan jaksoittain. Tarkista hakuajat sivulta:

Usein kysytyt kysymykset: yhteishaussa valitulle

Ota opiskelupaikka vastaan Opintopolusta saamasi linkin kautta viimeistään 29.6.2023. Saat Gradiasta sähköpostiisi valintakirjeen, jossa on sinulle ohjeet Wilmaan kirjautumiseen. Kirjaudu Wilmaan heti valintakirjeen saatuasi ja tee tarvittavat valinnat tulevia opintojasi varten.

Gradian ammatillisiin perustutkintoihin valitut opiskelijat voivat hakea asuntolapaikkaa kesällä Wilmasta löytyvällä lomakkeella. Asuntolapaikkoihin etusijalla ovat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat, pitkämatkalaiset opiskelijat.

Ammatilliseen perustutkintoon valitut opiskelijat voivat ilmoittautua kaksoistutkintoon kesällä Wilmassa. Kaksoistutkintoon ehtii ilmoittautua mukaan myös elokuussa opintojen alkaessa.

Tulosta koulumatkatukihakemuksen lomake Kelan verkkosivuilta. Postita täytetty ja allekirjoitettu lomake oman koulusi opintotoimistoon. Lue lisää koulumatkatuesta Kelan verkkosivuilta.

Lukuvuosi 20232024 alkaa ammatillisissa oppilaitoksissamme, Gradia Jyväskylässä ja Gradia Jämsässä (Ammattiopisto Gradia 1.8. alkaen) tiistaina 8.8.2023 ja Gradia-lukioissa, Jyväskylän Lyseon lukiossa ja Schildtin lukiossa, torstaina 10.8.2023. Saat tarkemman tiedon opintojen alkamisajankohdasta ja paikasta kesäkuussa Gradian sähköisen valintakirjeen mukana. Löydät tiedon kootusti kesällä myös Gradian verkkosivuilta Valitulle-sivulta.

Laajennetun oppivelvollisuuslain piiriin kuuluville uusille opiskelijoille välttämättömät opinnoissa tarvittavat materiaalit ovat maksuttomia. Opiskelijoita, joita maksuttomuus ei koske, tiedotetaan koulutuskohtaisista hankinnoista valintakirjeen yhteydessä sekä opintojen alettua.

Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville opiskelijoille maksuttomia ovat opetuksessa tarvittavat välttämättömät oppikirjat, työvälineet, -asut ja -aineet ja muut materiaalit. Gradia tarjoaa kaikille laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville Gradian opiskelijoille opintojen ajaksi käyttöön kannettavat tietokoneet. Erityistä harrastuneisuutta painottavissa koulutuksissa tarvittavat henkilökohtaiset välineet, kuten soittimet ja urheiluvälineet, joita opiskelija käyttää myös muutoin kuin opetuksen yhteydessä, eivät kuitenkaan kuulu maksuttomuuteen (OVL 17 § 1 mom).

Oppivelvollisuuden laajentaminen koskee niitä nuoria, jotka suorittavat perusopetuksen oppimäärää oppivelvollisina 1.1.2021 tai sen jälkeen. Jos henkilön oppivelvollisuus on päättynyt ennen 1.1.2021, hän ei tule oppivelvollisuuden laajentamisen piiriin. Käytännössä laajentuminen koskee ensimmäisen kerran niitä nuoria, jotka keväällä 2021 ovat olleet perusopetuksen 9. luokalla (vuonna 2005 syntyneet). Oppivelvollisuus päättyy, kun opiskelija täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto) tai vastaavan ulkomaisen koulutuksen.

Oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen on tullut voimaan syksyllä 2021 aloitetussa koulutuksessa samalle kohdejoukolle kuin oppivelvollisuus. Oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen kestää sen kalenterivuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta. Maksuttomuus ei koske niitä opiskelijoita, jotka eivät kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ylläpitää vastauksia oppivelvollisuuden laajentamiseen liittyviin useimmin kysyttyihin kysymyksiin sivulla Kysymyksiä ja vastauksia oppivelvollisuudesta.