Valitulle

Onneksi olkoon opiskelupaikasta uusi gradialainen ja tervetuloa opiskelemaan lukioon ja ammatilliseen koulutukseen!

Lukuvuoden ensimmäisinä koulupäivinä sinut perehdytetään opiskelun käytänteisiin. Kesällä sinun täytyy tehdä seuraavat asiat, jotta opiskelut voivat syksyllä alkaa:

 1. Vastaanota opiskelupaikka määräaikaan mennessä Opintopolussa. Olet saanut tiedon opiskelupaikasta sähköisesti Opintopolusta ja pääset vastaanottamaan sen sinulle lähetetyn sähköpostilinkin kautta.
   
 2. Kirjaudu Wilmaan. Saat sähköisen kirjeen Gradiasta ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Sähköpostissa on henkilökohtaiset Wilma-tunnuksesi, jotka sinun tulee aktivoida. Wilmassa:
 • Ilmoittaudut lukion polkuopintoihin (lukioon valitut)
 • Ilmoittaudut kahden tutkinnon opintoihin (ammatillisiin perustutkintoihin valitut)
 • Haet asuntolapaikkaa (ammatillisiin perustutkintoihin valitut)
 • Ilmoitat osaamialatoiveesi (autoalalle, matkailualalle, rakennusalalle, ravintola- ja catering-alalle, talotekniikkaan tai tieto- ja viestintätekniikkaan valitut).

Tämä ohje koskee yhteishakua 2021.

Seuraa Gradiaa somessa!

Olemme aktiivisesti mukana sosiaalisen median kanavissa. Tervetuloa mukaan keskustelemaan, kysymään ja kommentoimaan – seuraa siis joko yhtä tai useampaa kanavaa!

 • Intagram (@gradiafi)
 • Facebook (@gradiafi)
 • YouTube (@Gradia.fi)
 • Twitter (@gradia_fi)
 • LinkedIn (GRADIA Jyväskylä Educational Consortium)

Käytämme somessa virallisesti #gradiafi ja #astettaenemmän -hashtageja.

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa yhteishaussa? Katso muita vaihtoehtoja!

Jos tavoittelemasi opiskelupaikka ammatillisessa koulutuksessa tai lukiossa ei tällä kertaa tärpännyt, ei ole syytä huolestua.

Ammatillisen koulutuksen jatkuva haku

Voit hakea jatkuvassa haussa ammatilliseen koulutukseen. Jatkuva haku tarkoittaa, että koulutukseen voi hakeutua joustavasti ympäri vuoden. Huomaathan, että Gradian jatkuvassa haussa hakuajat vaihtelevat koulutuksittain. Etsi sinua kiinnostava koulutus ja tarkista, milloin voit hakea. Kun haku koulutukseen on auki, löydät ”Hae koulutukseen”-linkin sivun alareunasta.

Koulutukset: gradia.fi/jatkuvahaku

VALMA eli ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus

VALMA-koulutus eli ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus on ensisijaisesti suunnattu peruskoulua päättämässä olevalle tai juuri peruskoulunsa päättäneelle, joka ei vielä oikein tiedä, mikä ammatti kiinnostaisi. Koulutuksessa saa ohjausta ammatinvalintaan, voi vahvistaa opiskelutaitoja sekä myös parantaa perusopetuksen todistuksen arvosanoja.

Jatkuva haku VALMA-koulutuksiin:

Haku lukioista vapautuviin paikkoihin

Jyväskylän Lyseon lukion ja Schildtin lukion mahdollisesti vapautuvat opiskelupaikat täytetetään automaattisesti yhteishaun varasijoilta niiden voimassaolon ajan. Varasijojen voimassaolon jälkeen vapautuvia opiskelupaikkoja voi hakea kesällä lukioiden jatkuvassa haussa. Opiskelupaikkoja ei välttämättä vapaudu kaikille lukiolinjoille. Lukion jatkuvan haun hakuaika kesälle 2021 tarkentuu myöhemmin ja hakulomake on toiminnassa hakuaikana:

 

Usein kysytyt kysymykset: yhteishaussa valitulle

Ota opiskelupaikka vastaan Opintopolusta saamasi linkin kautta viimeistään 1.7.2021. Saat Gradiasta sähköpostiisi valintakirjeen, jossa on sinulle ohjeet Wilmaan kirjautumiseen. Kirjaudu Wilmaan heti valintakirjeen saatuasi ja tee tarvittavat valinnat tulevia opintojasi varten.

Gradian ammatillisiin perustutkintoihin valitut opiskelijat voivat hakea asuntolapaikkaa kesällä Wilmasta löytyvällä lomakkeella. Asuntolapaikkoihin etusijalla ovat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat, pitkämatkalaiset opiskelijat.

Ammatilliseen perustutkintoon valitut opiskelijat voivat ilmoittautua kahden tutkinnon opintoihin kesällä Wilmassa. Kahden tutkinnon opintoihin ehtii ilmoittautua mukaan myös elokuussa opintojen alkaessa.

Tulosta koulumatkatukihakemuksen lomake Kelan verkkosivuilta. Postita täytetty ja allekirjoitettu lomake oman koulusi opintotoimistoon. Lue lisää koulumatkatuesta Kelan verkkosivuilta.

Lukuvuosi 20212022 alkaa Gradia Jyväskylässä ja Gradia Jämsässä maanantaina 9.8.2021 ja Gradia-lukioissa keskiviikkona 11.8.2021. Saat tarkemman tiedon opintojen alkamisajankohdasta ja paikasta kesäkuussa Gradian sähköisen valintakirjeen mukana. Löydät tiedon kootusti kesällä myös Gradian verkkosivuilta Valitulle-sivulta.

Laajennetun oppivelvollisuuslain piiriin kuuluville uusille opiskelijoille välttämättömät opinnoissa tarvittavat materiaalit ovat maksuttomia. Opiskelijoita, joita maksuttomuus ei koske, tiedotetaan koulutuskohtaisista hankinnoista valintakirjeen yhteydessä sekä opintojen alettua.

Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville opiskelijoille maksuttomia ovat opetuksessa tarvittavat välttämättömät oppikirjat, työvälineet, -asut ja -aineet ja muut materiaalit. Gradia tarjoaa kaikille laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville Gradian opiskelijoille opintojen ajaksi käyttöön kannettavat tietokoneet. Erityistä harrastuneisuutta painottavissa koulutuksissa tarvittavat henkilökohtaiset välineet, kuten soittimet ja urheiluvälineet, joita opiskelija käyttää myös muutoin kuin opetuksen yhteydessä, eivät kuitenkaan kuulu maksuttomuuteen (OVL 17 § 1 mom).

Oppivelvollisuuden laajentaminen koskee niitä nuoria, jotka suorittavat perusopetuksen oppimäärää oppivelvollisina 1.1.2021 tai sen jälkeen. Jos henkilön oppivelvollisuus on päättynyt ennen 1.1.2021, hän ei tule oppivelvollisuuden laajentamisen piiriin. Käytännössä laajentuminen koskee niitä nuoria, jotka keväällä 2021 ovat perusopetuksen 9. luokalla (vuonna 2005 syntyneet). Oppivelvollisuus päättyy, kun opiskelija täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto) tai vastaavan ulkomaisen koulutuksen.

Oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen tulee voimaan syksyllä 2021 aloitetussa koulutuksessa samalle kohdejoukolle kuin oppivelvollisuus. Oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen kestää sen kalenterivuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta. Maksuttomuus ei koske niitä opiskelijoita, jotka eivät kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ylläpitää vastauksia oppivelvollisuuden laajentamiseen liittyviin useimmin kysyttyihin kysymyksiin sivulla Kysymyksiä ja vastauksia oppivelvollisuudesta.