Valitulle

Onneksi olkoon opiskelupaikasta uusi gradialainen ja tervetuloa opiskelemaan lukioon ja ammatilliseen koulutukseen!

Pian uudet opintosi alkavat ja lukuvuoden ensimmäisinä koulupäivinä sinut perehdytetään opiskelun käytänteisiin. Kesällä sinun täytyy tehdä seuraavat asiat, jotta opiskelut voivat syksyllä alkaa:

 1. Vastaanota opiskelupaikka määräaikaan mennessä Opintopolussa. Olet saanut tiedon opiskelupaikasta sähköisesti Opintopolusta ja pääset vastaanottamaan sen sinulle lähetetyn sähköpostilinkin kautta.
   
 2. Kirjaudu Wilmaan. Saat sähköisen kirjeen Gradiasta ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Sähköpostissa on henkilökohtaiset Wilma-tunnuksesi, jotka sinun tulee aktivoida. Wilmassa:
 • Ilmoittaudut lukion polkuopintoihin (lukioon valitut)
 • Ilmoittaudut kahden tutkinnon opintoihin (ammatillisiin perustutkintoihin valitut)
 • Haet asuntolapaikkaa (ammatillisiin perustutkintoihin valitut)
 • Ilmoitat osaamialatoiveesi (autoalalle, matkailualalle, rakennusalalle, ravintola- ja catering-alalle, talotekniikkaan tai tieto- ja viestintätekniikkaan valitut).

Tämä ohje koskee yhteishakua 2020.

Seuraa Gradiaa somessa!

Olemme aktiivisesti mukana sosiaalisen median kanavissa. Tervetuloa mukaan keskustelemaan, kysymään ja kommentoimaan – seuraa siis joko yhtä tai useampaa kanavaa!

 • Intagram (@gradiafi) – Osallistu Gradian Instagram-tilillä arvontaan, joka on käynnissä 3.8.2020 saakka! Ota tili seurantaan ja osallistu arvontaan kommentoimalla, missä aloitat opintosi: Gradia Jyväskylässä, Gradia Jämsässä, Schildtin lukiossa vai Jyväskylän Lyseon lukiossa?
 • Facebook (@gradiafi)
 • YouTube (@Gradia.fi)
 • Twitter (@gradia_fi)
 • LinkedIn (GRADIA Jyväskylä Educational Consortium)

Käytämme somessa virallisesti #gradiafi ja #astettaenemmän -hashtageja.

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa yhteishaussa? Katso muita vaihtoehtoja!

Jos tavoittelemasi opiskelupaikka ammatillisessa koulutuksessa tai lukiossa ei tällä kertaa tärpännyt, ei ole syytä huolestua.

Ammatillisen koulutuksen jatkuva haku

Voit hakea jatkuvassa haussa ammatilliseen koulutukseen. Jatkuva haku tarkoittaa, että koulutukseen voi hakeutua joustavasti ympäri vuoden. Huomaathan, että Gradian jatkuvassa haussa hakuajat vaihtelevat koulutuksittain. Etsi sinua kiinnostava koulutus ja tarkista, milloin voit hakea. Kun haku koulutukseen on auki, löydät ”Hae koulutukseen”-linkin sivun alareunasta.

Koulutukset: gradia.fi/jatkuvahaku

VALMA eli ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus

VALMA-koulutus eli ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus on ensisijaisesti suunnattu peruskoulua päättämässä olevalle tai juuri peruskoulunsa päättäneelle, joka ei vielä oikein tiedä, mikä ammatti kiinnostaisi. Koulutuksessa saa ohjausta ammatinvalintaan, voi vahvistaa opiskelutaitoja sekä myös parantaa perusopetuksen todistuksen arvosanoja.

Yhteishaku VALMA-koulutukseen on auki 19.5. – 21.7.2020

Lukio

Mahdollisesti vapautuvat lukiopaikat täytetään automaattisesti yhteishaun varasijajärjestyksessä, joka on voimassa 14.8. saakka. Tieto paikan saamisesta tulee näille varasijoilta valituille välittömästi.

14.8. jälkeen vapautuvia opiskelúpaikkoja voi hakea jo etukäteen lukion jatkuvassa haussa 26.6. – 6.8.2020 täyttämällä sähköinen lomake Wilmassa  (linkki aukeaa, kun haku alkaa): Tieto mahdollisesta valinnasta tässä lukioiden jatkuvassa haussa ilmoitetaan 15.8. jälkeen.

Huomioithan, että opiskelupaikkoja ei välttämättä vapaudu kaikille lukiolinjoille.