Petrus Mutanen kannustaa jatkuvaan oppimiseen: ”Saat kaikesta irti niin paljon kuin olet valmis ottamaan!"

Petrus Mutaselle elämä on oppimista – uuden ymmärryksen mahdollisuuksia hän näkee jokaisena päivänä. Yläkoulun jälkeen hänelle oli varsin selkeä ratkaisu lähteä ammatilliseen koulutukseen ja siellä kaupalliselle alalle. Mutanen valmistui Gradiasta merkonomiksi vuonna 2019. Gradian alumnin koulu sujui aina hyvin, mutta yrittäjyys oli ja on kaikkein läheisin juttu. Yrittäjyys oli keskeinen osa myös Mutasen opintoja.

Kaikilla Gradian opiskelijoilla alasta riippumatta on mahdollisuus valita osaksi opintojaan myös yrittäjyysopintoja. Monet haluavat myös kokeilla yrittäjyyttä, ja sen mahdollistaa NY-yrityksen perustaminen. NY-yritys on käytännönläheinen tapa oppia yrittäjyyttä. Kuvio toimii siten, että opiskelijat perustavat lukuvuoden ajaksi oikealla rahalla toimivan yrityksen ja oppivat yrityksen kaikki vaiheet perustamisesta yrityksen lopettamiseen saakka.

”NY-yrityksen pyörittäminen oli innostava ja opettavainen kokemus”, Mutanen sanoo. Hän teki yrityksen pyörittämisessä opiskelukaverinsa Matti Nurmisen kanssa jopa niin hienoa jälkeä, että Löylypojat voitti Suomen NY-yritysten parhaan palveluyrityksen palkinnon vuonna 2019. Löylypoikien liikeidea oli tehdä kiuaskivien vaihtoja kaikenkokoisiin sähkö- ja puukiukaisiin.

Petrus Mutanen myös eteni samana vuonna ammattitaidon suomenmestaruuskilpailun Taitajan yrittäjyyslajin finaaliin. Kilpailukokemukset ovat olleet arvokasta oppia.

Nuoren yrittäjän mielestä yrittäjyys voi Suomessa hyvin

”Mielestäni yrittäjyysopinnoissa saa juuri oikeaa työelämässä tarvittavaa osaamista ja ymmärrystä. Joissakin muissa kohdin voisi ehkä vielä terävöittää koulutuksen ja työelämän tarpeiden kohtaamista”, Mutanen pohtii omien kokemustensa perusteella.

Yrittäjyydestä riittää puhetta niin julkisuudessa kuin kahvipöydissäkin. Mutanen näkee kuitenkin, että yrittäjyys voi varsin hyvin maassamme.

”Ajassa olevat myllerrykset vaikuttavat tekemiseen ja asenteisiin, mutta kyllä yrittäjyys nähdään varsin positiivisesti, ja se voi Suomessa hyvin.”

Kun Mutaselta kysyy, pelottaako häntä yrittäjyydessä ikinä mikään, vastaus tulee viipymättä: ”Kyllä tietenkin joskus myös pelottaa, tekeekö oikeita ratkaisuja ja valintoja. Usein kuitenkin aluksi pelkoa aiheuttanut asia on kääntynyt monin verroin paremmaksi kuin olen osannut kuvitellakaan.”

Hauska sattuma Petrus Mutasen elämässä muuten on, että hänen isänsä ryhtyi yrittäjäksi samana vuonna, kun poika syntyi. ”Siinä matkassa olen ollut koko ajan ja ottanut oppia”, hän nauraa.

Nykyisin Mutanen toimii yrittäjänä perustamassaan yrityksessä. Yrittäjyyden ohessa hän opiskelee ammattikorkeakoulussa tradenomiksi. Vapaa-ajasta ison osan vie tärkeä moottoripyöräharrastus, enduro.

Tsemppinä ja kannustuksena Gradiaan opiskelemaan suuntaaville Petrus Mutanen sanoo:

”Saat kaikesta irti niin paljon kuin olet itse valmis ottamaan ja muista, että jatkuva oppiminen on tosi tärkeää. Vaikka työntekijä on hyvä tänään, ilman oppivaa ja uteliasta asennetta hän ei ole sitä enää huomenna. Minä pyrin oppimaan koko ajan. Analysoin paljon, miksi jokin asia on niin kuin on ja miten kaikki toimii.”

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin